hirdetés

10 kevéssé ismert dolog az uszkárokról: hihetetlen, de még szánhúzásra is használták őket

Szénási Szimonetta

2023. január 7 - Képek: Getty Images Hungary

Az uszkár jellegzetes bundájának és karakterének hála egy igen népszerű kutyafajta, ám számos titkot rejt, amit csak kevesen tudnak róla.

hirdetés

Az elegáns megjelenésű uszkárt könnyen gondolhatnánk kizárólag kedvtelésből tartott kutyának, holott eredetileg igen komoly feladatokra szánták. Nézzük, milyen meglepetéseket tartogat a fajta.

1.) Több méret, azonos karakter

Az uszkár többféle méretben is létezik. Észak-Amerikában és Nagy-Britanniában három (toy, standard, miniatűr), más országokban – ahogyan hazánkban is – négy típus között teszünk különbséget: toy, a törpe, a közepes és óriás uszkár. Méretükön kívül azonban semmi másban nem mutatnak különbséget.

2.) Vízi retriever

Az uszkárokat eredetileg vízi retrieverként tenyésztették kacsavadászok számára Németországban.

3.) Nem ok nélküli pompa

Az uszkárok jellegzetes fazonra nyírt bundája nem úri huncutság, és nem is a szépség volt a fő szempont: komoly szerepet töltött be a munkavégzés során. Ugyanis azzal, hogy az eb hátsó részén rövidre nyírták a szőrt, a kutya teste áramvonalasabb lett. Ez segítette a vízbeni mozgást. A megmaradt „pamacsok” (vagy pomponok) pedig az ízületeket, a farkat és a létfontosságú szerveket védték.

4.) A porond sztárjai

A miniatűr uszkárokról azt tartják, hogy Franciaországban tenyésztették ki őket, ahol aztán a cirkuszok kedvelt szereplői lettek. Köszönhető ez a fajta kimagasló intelligenciájának, aminek hála az uszkárok roppant gyorsan tanulnak. Így látványos trükkök bemutatására is alkalmasak voltak. Emellett a külsejük is sokat hozzáadott a sikerükhöz.

5.) Csak nevében játék

A toy, azaz játék uszkár nevével ellentétben nem csak babusgatásra való. Ugyanolyan aktív és okos, mint a nagyobb termetű társai. A 20. század elején tenyésztették ki őket, és társállatnak szánták.

6.) Nevében őrzi a múltját

Az uszkár szó (uszkár németül pudel) a régi német „puddeln” szóból ered, aminek jelentése csobbanni. Ezzel utalva az eredeti feladatkörére.

7.) Számos fazon

Az uszkárok nyírásának több változata ismert. A legnépszerűbb az úgynevezett kontinentális stílus, de nyírják „oroszlán fazonra”, sőt különféle díszítési módok is léteznek.

8.) Sokat keresztezik

Az uszkár az egyik legtöbbet keresztezett kutyafajta: labradorral (így született a labradoodle), cocker spániellel (cockapoo), golden retrieverrel (goldendoodle), és még sorolhatnánk, párosítják őket. A gyerekek körében igen népszerű kutyás mesében, a Mancs őrjáratban is feltűnik egy cockapoo.

9.) Szánhúzók is voltak

Az uszkárok anno részt vettek a híres alaszkai Iditarod szánhúzóversenyen. Egy John Suter nevű versenyző észrevette, hogy uszkárja motoros szánja mellett futva megpróbálja lehagyni azt. Ekkor született meg az ötlet, hogy többedmagával befogja a szán elé. Mint mondta, az uszkárok egy nagy előnye a husky-kkal szemben, hogy figyelnek az utasukra, és ha az leesik, visszafordulnak érte.

10.) Hipoallergén eb

Mivel az uszkárok nem vedlenek, így szőrallergiások számára is ideális kedvencek. Fontos azonban, hogy naponta meg kell fésülni őket, különben a bundájuk csomós lesz, ami nem csak nem szép, de fájdalmat is okozhat a kutyának. Emellett körülbelül hathetente kozmetikushoz kell vinni őket a szakszerű nyírás miatt.

10 dolog aktív kutya bunda érdekes tények érdekességek intelligencia intelligens kutya kutya bundája kutyatenyésztés munkakutya okos kutya szánhúzó kutya tartása szánhúzó kutyák tenyésztés törpe uszkár történelem uszkár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink