hirdetés

Miért van szükség a kutyakozmetikákra? Egészségügyi okokból is fontosak

László Enikő

2021. március 23

A legtöbb laikus nem is gondolná, milyen fontos a kutyakozmetikák léte. Nemcsak azért, hogy az ebek minél divatosabb frizurákat viseljenek, hanem azért is, hogy egészségesek maradjanak.

hirdetés

Sokan azt gondolhatják, hogy a kutyakozmetika csak azért fontos egyesek számára, hogy kutyáik minél flancosabbak, parfümfelhővel átitatottak legyenek. Pedig ez egyáltalán nem így van. Sőt, a kutyakozmetikusok nem csak elegáns luxusölebeket, de az állatvédők által mentett, rossz állapotban lévő négylábúakat is rendbe hozzák.

Egy tartós ideig elhanyagolt kutya akár egészségkárosodást is szenvedhet. /Fotó: Bende Zsanett – Zsana Kutyakozmetika

A mentett kutyák egészsége a tét

Egészségügyi szempontból a rossz állapotban lévő kutyák rendbehozatala nagyon fontos. A hosszúszőrű, tartósan elhanyagolt ebek bundája akár súlyuk többszöröse is lehet, ha nem vágják rendszeresen. Márpedig azt a négylábút biztosan nem viszik kozmetikába, akinek még enni sem sűrűn adnak. A hatalmas bunda pedig rendkívül kellemetlen és fertőzésveszélyes is az állat számára. Megtelepednek benne a baktériumok, élősködők, szúrós termések, toklászok ragadnak bele, bőrük pedig képtelen szellőzni, ami egyéb bőrbetegségek kialakulásához vezet. Az állatorvos mindaddig nem tudja ellátni, megvizsgálni az ilyen kutyákat, amíg a kozmetikus nem szabadította őket meg hatalmas szőrzetüktől.

Fotó: Földvári-Nagy Viola – Pupy Kutyakozmetika

Az ilyen ebek karma gyakran hatalmas és be is van nőve, ami szintén szenvedést okoz számukra. Bőrük gyakran tele van élősködőkkel, például kullancsokkal, bolhákkal, amik szakszerű eltávolítása rendkívül fontos, mivel számos betegség okozói. A szemek, fülek alapos kitisztítása is szakembert igényel ilyen extrém esetekben. A fülből a rengeteg szőrt óvatosan ki kell szedni, de a talppárnák közötti szálakat is le kell vágni, hogy a járás kényelmes legyen a kutya számára. Sajnos sok esetben a kozmetikába érkező frissen mentett ebek teste tele van sebekkel, ami miatt rendkívül fontos a szakszerű, óvatos ápolás. Ez egy laikus számára igen nehéz és megfelelő eszközök nélkül elvégezhetetlen feladat.

Fotó: Földvári-Nagy Viola – Pupy Kutyakozmetika

Szakértelem nélkül veszélyes

Ha a kutyakozmetikák huzamosabb ideig zárva maradnak, egyes gazdik úgy gondolhatják, maguk végzik el az egészségügyi nyírást. Ez azonban szakértelem nélkül igen veszélyes lehet, főleg ha a kutya nem marad egy helyben. Egy szerencsétlen mozdulat, és a gazdi akár meg is sebesítheti kedvencét, aki ezek után még inkább ódzkodni fog a kozmetikától. A tavaszi vedlés során pedig egyes fajtáknál rendkívül fontos a rendszeres és alapos ápolás, az elhalt szőrök eltávolítása. Ez otthoni körülmények között igen bonyolult folyamat, elvégzetlenül pedig remek táptalaj az élősködőknek.

A karomvágás különösen nehéz segítség nélkül, bár egyes gazdák maguk is el tudják végezni kutyáikon. Az otthoni kozmetikában azonban nem mindig állnak rendelkezésre a megfelelő eszközök. A trimmelés egyértelműen szakértő segítségét igényli, de egy „egyszerű” szőrnyírás is nehéz, ha a kutya nem áll meg magától úgy, ahogy mi azt szeretnénk. Az esetleges sérülések elkerülésének érdekében mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy ha nem sürgős, várják meg a kozmetikák újranyitását, és végeztessék el az ápolást szakemberekkel.

Elhanyagolt karom. /Fotó: Laura Szlávy-Kovács – Lora Kutyakozmetika

A szalonok újranyitása

A koronavírus miatt a kutyakozmetikai szalonoknak is zárva kell lennie. A szakmában dolgozók és a kutyatulajdonosok viszont azt szeretnék, ha a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával az üzletek az elsők között nyithatnának ki újra. A tartósan ellátatlan, rossz állapotban lévő ebek akár egészségkárosodást is szenvedhetnek, ha nem kezelik őket. Egyes szalonokban a gazdák csak beadják kedvenceiket, aztán értük mennek, amikor elkészültek.

A vírus kezdete óta változott a kutyák átadási módja a kozmetikusok számára. Az új protokoll szerint a gazda a kedvencét a szabadban (természetesen maszkban) és nem az üzletben adja át pórázon a szakembernek. Így megmarad a másfél méteres távolság és közvetlenül nem is érintkeznek egymással. A kutyakozmetikusok maszkban és kesztyűben dolgoznak, eszközeiket pedig folyamatosan fertőtlenítik. Ha a szalonok huzamosabb ideig zárva kell, hogy maradjanak, nyitáskor rengeteg vendég fog feltorlódni, és akár hónapokkal későbbi időpontokat lehet csak foglalni a kutyák számára.

A minél előbbi nyitás érdekében a Magyar Kutyakozmetikus Móka Egyesület petíciót indított. Ebben arra kérik az Operatív Törzset, hogy a több hetes kihagyás után a kutyakozmetikák az elsők között szerepelhessenek a nyitásra jogosultak rangsorában. Hiszen nemcsak a szakemberek megélhetése a tét, hanem az állatok egészsége, jólléte is. A petíciót eddig közel hatezren írták alá.

(Képek: Getty Images Hungary, Bende Zsanett – Zsana Kutyakozmetika, Laura Szlávy-Kovács – Lora Kutyakozmetika, Földvári-Nagy Viola – Pupy Kutyakozmetika)

egészség elhanyagolt kutya karomvágás kozmetika kutyakozmetikus petíció szőrnyírás trimmelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink