hirdetés

9 ápolási tipp a kiállítások szakértőitől: ezekre figyelj oda, hogy kedvenced tökéletes formában legyen

László Enikő

2022. március 30 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyád otthoni ápolása elengedhetetlen, különösen akkor, ha kedvenced bundája valamivel több törődést igényel. A felelős kutyatartáshoz a rendszeres ápolás is hozzátartozik, hiszen ez is hozzájárul az eb egészségéhez.

hirdetés

Elsőre talán sokan nem is gondolnák, mennyi mindent kell szem előtt tartani, ha a kutyák ápolásáról van szó. A megfelelő táplálástól kezdve a fogak, a fülek és a karmok időnkénti ellenőrzése is rendkívül fontos, nem csak a bunda karbantartása. Az Amerikai Kennel Klub a kiállítások szakértőihez fordult tanácsért. Ők pedig elmondták, mire kell feltétlen odafigyelni.

A megfelelő mozgás biztosítása

A kutyák egészségéhez a rendszeres testmozgás elengedhetetlen. A kiállítási kutyák megtanulják élvezni a rájuk szegeződő figyelmet, amitől jól érzik magukat. Csakúgy, mint az emberek, az ebek is akkor érzik magukat a legjobban, ha jó fizikai állapotban vannak, ezért szükségük van a testmozgásra. A kiállítási kutyák sem egy selyemkanapén ülnek otthon, hanem rendszeresen sportolnak, mozognak, hogy legjobb formájukat hozzák a ringben. A megfelelő fizikai erőnlét nem csak a versenyzőknek fontos, hanem minden kutya számára.

A megfelelő táp elengedhetetlen

A táplálás jelentősen hozzájárul kutyád egészségéhez. Fontos, hogy az alapján válassz eledelt, hogy kedvencednek milyen igényei vannak. Számos specifikus táp van már a piacon, ami a kutyák életkorához, fajtájához, termetéhez, egészségügyi problémáihoz alkalmazkodik. Fontos, hogy mindig olyan eledelt válassz, ami tápanyagokban, vitaminokban gazdag. Legyen magas a hústartalma, minőségi alapanyagokból készüljön, és könnyen emészthető összetevőkből álljon. Többek között kedvenced bundáján és bőrén is meglátszik, ha egészségesen eteted.

Hozzászoktatás az ápoláshoz

Kutyádat már (ha van rá lehetőséged) kölyökkorától érdemes hozzászoktatni a rendszeres ápoláshoz. Így később már biztosan nem lesz vele gond. Alkalmazz pozitív megerősítést! Fésülés, karomvágás, fürdetés közben jutalmazd kedvencedet a jó magaviseletért, így kellemes élménnyel fogja összekötni az ápolást.

Ismerd kutyád szőrtípusát

Nagyon hasznos megérteni, mire van szüksége a kutyád bundájának. Például a si-cu hosszú szőrzetéről ismert. Néha az erősebb samponok, amelyeket a si-cuk tisztítására használnak, kiszáríthatják a bőrt, ezért általában fürdés után balzsamra van szükségük, hogy visszanyerjék a nedvességet. Ne feledd, elengedhetetlen, hogy ne embereknek, hanem kutyáknak készült samponokat használj, a pH-egyensúly miatt.

Az angol vérebek bundája időjárásálló. Faggyút választanak ki, amely természetes módon vízhatlanná teszik a szőrüket. A kutya fürdetésekor használj gyengéd sampont, ezzel nem távolítod el a természetes olajokat. Kondicionálót vagy szárazsampont is alkalmazhatsz. A fürdés előtt érdemes kifésülni a kutya szőrét, hogy eltávolítsd az elhalt szőrt.

A különböző szőrtípusok ápolásáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

A fogak egészsége

A rendszeres fogápolás a kutyák számára is elengedhetetlen. Ehhez szintén érdemes már kölyökkorukban hozzászoktatni őket. Használhatsz ujjra húzható fogkefét a művelet elvégzéséhez, illetve fontos, hogy csak kifejezetten ebek számára készített termékeket használj. A fogkrémek, fogápoló sprayk és ízesített gélek rendkívül hasznosak kutyád szájhigiéniájának. Emellett jó, ha kedvenced sokat rág. Ez lehet valamilyen fogtisztító rúd vagy különleges kialakítású játék, ami tisztítja a fogakat.

A karomvágás

Egyes kutyák karma magától kopik, de nem mindenkié. Ez egyénileg eltérő, illetve függ attól is, hogy milyen terepen és milyen rendszerességgel mozog az állat. A karomvágást állatorvos, kutyakozmetikus is elvégezheti, de akár te magad is.

Az alábbi videóban kutyakozmetikus mutatja be, hogyan:

A rendszeres ápolás fontossága

Mit sem ér az ápolás, ha nem végzik rendszeresen. Próbálj meg kialakítani egy rutint, és semmiképp se hanyagold el kedvenced bundáját. A hosszabb szőrű ebek esetében a gyakori fésülés elengedhetetlen. Ha a szőr összefilcesedik, akkor már csak az olló segíthet. Különösen figyelj a végtagok és a nyak területére, ugyanis ezeken a helyeken hamarabb összeáll a szőr. Ha az eb bundája elhanyagolt, súlyos bőrproblémák alakulhatnak ki.

Egészségügyi ellenőrzés

Ápolás közben alaposan vizsgáld át kedvencedet. Nézd meg, nincsenek-e benne élősködők, szúrós termések (például toklász), vagy egyéb, nem oda való dolgok. Ellenőrizd, nincsenek-e kiütései, bőrproblémái. Nézd meg fogait, füleit, szemeit és a mancsokat is. Így még időben észreveheted, ha valamilyen egészségügyi gond ütötte fel a fejét.

Lógó fülű kedvenced

A lógó fülű kutyák esetében elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés, tisztítás. Ugyanis nekik nehezen szellőzik a fülük, illetve fülbetegségek is gyakrabban fordulhatnak elő ezáltal. Könnyebben bennük ragadnak a szennyeződések, a víz vagy a szúrós termések. Ha ilyen kedvenced van, erre mindenképp fordíts gondot!

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

fogápolás fülápolás gondozás karomvágás kozmetika kutya ápolása kutyakiállítás tipp

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink