hirdetés

Ezzel a módszerrel könnyedén megy majd a karomvágás

Molnár Enikő

2024. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

Mi, gazdik tisztában vagyunk azzal, hogy milyen fontos karbantartani kedvencünk karmait, de sajnos kutyánk nem érti, hogy miért közelítünk felé egy furcsa eszközzel. Bár talán soha nem fogjuk tudni elmagyarázni neki, hogy miért elengedhetetlen a rendszeres pedikűr, legtöbbjüket hozzá tudjuk szoktatni a furcsa rutinhoz.

hirdetés

Valljuk be, elég természetellenes lehet a legtöbb kutyának a karomvágás folyamata. Van, amelyikük már attól is a falra mászik, hogy a mancsához érnek, hogy megfogják és kedvükre manipulálják, de van olyan eb is, aki magától a vágástól fél és mindent megtesz, hogy kitáncolja magát a helyzetből. Ha a kutya nem ellenkezik, és engedi a karmai rendezését, még akkor is ott van a legtöbb gazdi félelme, hogy véletlenül megvágja kedvencét, ezzel kellemetlenséget vagy akár fájdalmat okozva. Érthető, hogy a gazdi így nehezen veszi rá magát kutyája pedikűrözésére, pedig, ha rendszeresen csináljuk, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz, hiszen az „élőrész” (körömágy, vagy esetleg ér, amit ha megvágunk, akkor erősen vérzik) valamennyire visszahúzódik.

Hogyan szoktassuk hozzá kutyánkat a karomvágáshoz?

Ideális esetben egészen kis korban elkezdjük a hozzászoktatást. Megfogjuk a mancsait, hozzáérünk és egy kicsit talán még meg is nyomkodjuk a tappancsokat, hogy ismeretes legyen a mozdulatsorral. Amikor  belátható időn belül elérkezik az első pedikűr, akkor hagyjuk, hogy megszagolja, felfedezze a (kifejezetten kisállatok karmához készített) körömollót, kinyitjuk és bezárjuk előtte, hogy megszokja a hangot. Mindezt egy feszültségmentes légkörben, jutalmazással és dicsérettel kísérve.

Ha nem kezdtünk neki a hozzászoktatásnak még kiskorában, vagy nem volt rá lehetőségünk, akkor egy kis hátránnyal indulunk, de nem lehetetlen hozzászoktatni az ebeket idősebb korukban sem. Időigényes feladat lehet, azt nem tagadjuk, de megéri belevágni, hogy csökkentsük a stresszfaktorát a helyzetnek. Természetesen van más módja is és van, aki nem vesződik azzal, hogy fokozatosan hozzászoktassa kedvencét. Ám ha nem rögtön van szükség a karomvágásra, akkor ez nem a preferált módszer. Az egyik baj vele, hogy vannak kutyák, akik elfogadják és beletörődnek, viszont nem mindegyikük ilyen. Könnyen lehet, hogy ennek az lesz a vége, hogy minden karomvágás egy hosszadalmas harccá válik, ami senkinek nem jó.

Az alábbi lépésekkel könnyebbé válhat a rendszeres pedikűr beiktatása

Szoktasd hozzá kedvenced a körömvágó csipesz látványához

Ha kutyádnak már van (negatív) tapasztalata az eszközökkel, akkor lehet, hogy szorongással tölti el már maga látvány is. Ezért az első lépés az, hogy megmutatjuk neki a csipeszt és jutalmazzuk. Még semmi mást nem csinálunk, csak a kezünkbe vesszük a csipeszt és megjutalmazzuk a kutyánkat. Ha kíváncsi, meg is mutathatjuk neki, engedjük, hogy megszagolja, kicsit felfedezze. Jutalmazzuk a pozitív hozzáállást.

Szoktasd hozzá kutyádat ahhoz, hogy megérinted a mancsát, illetve a körmeit

Ideális esetben ezzel nincs semmi baja kedvencünknek, de nem szabad általánosítani, minden kutya más és nem mindegyiküknek volt olyan szerencséje, hogy egy szerető gazdinál kezdték az életüket.

Nyugodt körülmények között (mondjuk, amikor simogatjuk kedvencünket és láthatóan relaxált állapotban van) érjünk hozzá a vállához. Ha ez még nem zavarja, akkor óvatosan kezdjünk el a mancsa felé mozogni. Figyeljünk arra, hogy hogyan érinti. Ha zaklatottá válik, akkor szüneteltessük, és térjünk vissza rá akkor, ha már megnyugodott. Ha viszont nem érinti rosszul, akkor kezdjük el hozzászoktatni ahhoz, hogy a mancsát megérintjük, enyhén megnyomjuk, hozzáérünk a körméhez, esetleg nyomást helyezünk rá. Vannak kutyák, akiknél ez a lépés nem kihívás, de megtörténhet, hogy nehézségekbe ütközik a gazdi. Legyünk türelmesek, nyugodtak és jutalmazzuk kedvencünket.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Mutassuk be az eszköz hangját

Ha már hozzászokott az eszközhöz kedvencünk, akkor mutassuk be a hangját is. Csináljuk ugyanazt, mint az első lépésben azzal a különbséggel, hogy kinyitjuk majd becsukjuk az ollót. Tartsuk egyre közelebb az eszközt kedvencünkhöz és jutalmazzuk. Ha nem zavarja, akkor tovább mehetünk a következő lépésre.

Kössük össze a mancs manipulálását a körömvágó olló látványával

Újfent nyugodt környezetben kezdjünk hozzá. Fogjuk meg a mancsát az egyik kézben, a másikban pedig mutassuk fel a csipeszt. Ezek után tegyük le az eszközt, és jutalmazzuk kedvencünket. Ezt a sorozatot többször is ismételjük meg, a csipeszt egyre közelebb víve kutyánkhoz. Ha nyugodt marad, akkor hozzá is érinthetjük a körméhez. Ha jól viseli, akkor jutalmazzuk és érintsük hozzá az adott mancsán minden körméhez, majd újra jutalmazzuk. Ha túlterheli a hozzáérintés, vagy az olló közelsége, akkor tartsunk egy kis szünetet és térjünk vissza hozzá később.

A corgit látszólag már nem igazán érinti meg a karomvágás.

Ha kedvenced már nyugodtan tűri, amikor megfogod a mancsát és hozzáérinted az ollót a körméhez, illetve nem zavarja az eszköz hangja sem, akkor itt az idő, hogy belevágjunk a karomba. Ahelyett, hogy csak hozzáérinted a karmához, vágj is le belőle egy kis darabkát a helyes technikával. Tényleg csak 1-2 milliméterről van szó, hogy még véletlenül se vágjunk bele az élőrészbe. Ha nem volt az első karommal semmi baja, akkor tovább mehetünk a többire. Érdemes egy kis szünetet tartani két mancs között, hogy ne vigyük túlzásba, főleg amíg még új a helyzet számára. Ha nehezen viselte az első karmot, akkor érdemes egy kicsit később visszatérni. Használhatjuk a hangunkat, beszélhetünk kedvencünkhöz nyugodt tónussal, emellett pedig jól jöhet néhány jutalomfalat is.

Bár leírva kicsit túlkomplikált, nem nehéz a folyamat. Az a lényege, hogy kedvencünk hozzászokjon a karomvágáshoz és ne féljen a folyamattól. Neki is jobb, ha nem lesz minden alkalom stresszes. Nem tagadjuk, hogy minden kutya más, így lehet, hogy lesz olyan, akinél néhány napon belül, vagy akár néhány órán belül végig lehet menni minden lépésen. De az is megtörténhet, hogy a kutyus bizalmatlan, vagy nagyon negatív élménye volt a karomvágással, így hosszabb ideig fog tartani a hozzászoktatás. Sajnos azt is el kell ismerni, hogy nem minden kutyát lehet hozzászoktatni maradéktalanul, és van olyan eb, akihez szakember segítségét kell kérnünk.

A helyes karomvágási technikáról, illetve arról, hogy mit érdemes előkészíteni, videóval kiegészítve ebben a cikkünkben olvashatsz. Ebből a cikkünkből pedig azt tudhatod meg, milyen egészségügyi gondokat okozhatnak az elhanyagolt karmok a kutyusnak, amire nem is gondolnánk.

karomvágás körömvágáshoz szoktatás kutya ápolása kutya körömápolás kutya körömvágás rendszeres karomvágás rendszeresség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink