hirdetés

A kiskutya első hónapjaiban dől el minden: ezekre az alapokra van szüksége

Szénási Szimonetta

2024. január 6 - Képek: Jacks&Bears kennel

Egy kölyökkutya elképesztő fejlődésen megy keresztül élete első időszakában. Ezek a hetek meghatározóak a nevelés szempontjából is.

hirdetés

Mint korábban írtunk róla, az újszülött kiskutyák rendkívül nagy odafigyelést igényelnek a tenyésztők részéről. Már a legapróbb változás is intő jel lehet az esetükben, így 0-24 órás felügyeletre van szükségük. Ám az azt követő hetek sem telnek kevésbé eseménydúsan: a picik rohamtempóban fejlődnek mind fizikailag, mind mentálisan.

Út az első lépésekig: az első hónap

Az újszülött korból kivezető időszak mintegy átmeneti időszak, és a kölykök 2-4 hetes korát értjük alatta. Mire elérik ezt a kort, a kiskutyák születési súlya megduplázódik, ám az első hónapban továbbra is egy, maximum kétnaponta mérni kell őket, hogy továbbra is jó ütemben fejlődnek-e. Mind a stagnálás, mind a súlycsökkenés valamilyen hiányt jelezhet.

Körülbelül 10-14 naposan kinyílik a szemük, amelynek kezdeti opálossága-zavarodottsága normális, de az első hónap végére ki kell tisztulnia. A látás ekkor még gyenge, ahogy a hallójáratok is csak kéthetes kor körül nyílnak meg.

Háromhetes korukra a picik már képesek koncentrálni a vizeletüket, ami azt jelenti, hogy ritkábban és sárgásabb színűt ürítenek. Az első hónap végére a kezdeti emelkedett pulzusszám is normalizálódik, és körülbelül 18-21 napos koruk körül már az első, még bizonytalan lépések is megtörténnek.

Kezdődik az ismerkedés

A kiskutyák szocializációs ablaka 3 hetes korukban kezdődik, és 12-14 hetes korban zárul. Ha ebben az időszakban nem szerez kellő ismeretet az őt körülvevő világról, akkor a későbbiekben minden új helyzet félelmet vált majd ki belőle. Ez pedig könnyen agressziót szül.

Emiatt roppant fontos, hogy ebben az időszakban a kicsik sok pozitív tapasztalatot szerezzenek mind az emberekkel, mind más kutyákkal, illetve állatokkal, és általánosságban a világ dolgaival. Fontos, hogy a velük érintkező személy figyelmes és céltudatos legyen.

Az olyan negatív tapasztalatok, mint a hirtelen elválasztás az anyaállattól, valamint a testvérektől az egész életére negatív hatással lehet!

Az első falatok

Az etetés is nagy körültekintést igényel, hiszen ebben az időszakban kezdődik az elválasztás az édesanyától. Míg a kiskutyák 3-4 hetes korukig csak folyékony táplálékot kapnak, ezt követően elkezdenek ismerkedni a pépes táplálékkal (többnyire magas fehérjetartalmú, vízbe áztatott táp formájában.) A tenyésztőnek tudnia kell azt is, mikorra időzítse az etetéseket, hogy azzal is elősegítse a leválást: ajánlott szoptatás előtt, hogy utána mind kevesebb anyatejre legyen szükség a jóllakottsághoz.

Ilyenkor az állatorvosnak még csak a féreghajtásra van gondja.

Kitárul a világ: a második hónap

A 4. hét után a kölykök már nem számítanak újszülöttnek; a második hónap pedig a környezet intenzív felfedezéséről szól, hiszen már látják és hallják is a világot. A tenyésztő feladata, hogy biztosítsa számukra a megfelelő szocializációhoz szükséges feltételeket úgy, hogy közben az egészségüket is óvja bármiféle fertőzéstől.

A testi változások is jelentősek ebben az időszakban: a 6. hétre megszűnik a glükóz- és fehérje szivárgása a vizeletbe, a hímeknél pedig 4-7. hét között a herék is leereszkednek.

A testsúlyuk továbbra is intenzíven gyarapszik, így nagyon fontos, hogy csak jó minőségű, minden szükséges ásványi- és tápanyagot tartalmazó eledelt kapjanak.

Kamaszkor: a harmadik hónap

A kiskutyáknak 8, de inkább 10-12 hetes korukra készen kell állniuk arra, hogy új otthonukba kerüljenek. Mekkora feladat!

Ez az időszak is roppant intenzív, tele játékkal, a függetlenségük megélésével, valamint a fogzás beindulásával. Rágás, rágás, rágás – ilyenkor semmi sincs biztonságban, így nagyon kell rájuk figyelni. Pozitív megerősítéssel – dicsérő szavakkal, jutalomfalattal – kell terelgetni őket, hogy csak azt rágcsálják, amit szabad.

Tilos traumatizálni!

A kiskutyák 8-10 hetes koruk körül a legérzékenyebbek. Ha ebben az időszakban bármilyen trauma éri őket, az az egész életükre hatással lesz. Éppen ezért sosem szabad durván szólni hozzájuk, büntetni őket, pláne fizikai erőszakot alkalmazni „nevelő célzattal”. Ugyanígy a negatív élményektől is kímélni kell őket.

Ugyanígy minden, más téren is fontos a nevelés, egyúttal a viselkedésük alapjainak lefektetése.

A nevelés főbb pontjai:

  • szocializáció;
  • tűrőképesség növelése: a fülek, ajkak, fogak, pocak rendszeres érintése, illetve simogatása segít, hogy a későbbiekben ezek ne okozzanak gondot az állat számára például az állatorvosnál vagy az ápolás során;
  • önállóságra nevelés: bár az újdonsülét gazdik többsége szinte minden percet aranyos kedvencével töltene, nagyon fontos, hogy az eb megtanuljon egyedül is ellenni; ennek legfontosabb lépése a saját alvóhelyre szoktatás;
  • szobatisztaság;
  • a rágásról, harapásról való leszoktatás;
  • az olyan alap parancsokkal való ismerkedés, mint a „nem szabad!”, az „add ide!” vagy a „gyere vissza!”.

Orvosi vizitek

Ebben az időszakban megkezdődik a kölykök oltási programja. Éppen emiatt nem ajánlatos ezidő előtt más állatokkal, valamint idegenekkel érintkezni, hiszen nagyon nagy a fertőzések kockázata. A kéthetes korban megkezdett, kéthetente esedékes féregtelenítés is folytatódik.

Fontos, hogy a későbbiekben a leendő gazdának kell gondoskodnia a soron következő oltásokról, valamint a parazitamentesítésről.

Ha szeretnél felkészült gazdi lenni, akkor ebből a cikkből tájékozódhatsz, melyek a kötelező oltásokon kívül az ajánlott vakcinák. Sok olyan betegség van, ahol a megelőzés a legbiztosabb „gyógymód”.

fejlődés féreghajtás kölyökkor nevelés oltás pozitív megerősítés kutya szocializáció tenyésztő újszülött kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink