hirdetés

Így vigyáznak a tenyésztők az újszülött kiskutyák egészségére

Szénási Szimonetta

2023. november 17 - Képek: Jacks&Bears kennel

Érdemes tisztában lenned azzal, miként telnek a kiskutya első, egyben legérzékenyebb hetei, és milyen speciális ellátásra van szüksége, hogy egészséges felnőtt váljon belőle.

hirdetés

A legtöbb kutya-gazda kapcsolat az állat kölyökkorában kezdődik. Mikor a kiskutya eléri legalább a 8 hetes kort (de sok esetben a 12. hétig várnak a tenyésztők), jelentős fordulatot vesz az élete: megérkezik az új otthonába. De mi történik vele addig? A jövője szempontjából számos dolgot meghatározó első hetekben az anyja mellett a tenyésztő gondoskodik róla, aki mindet megtesz, hogy az újszülött kutyák fizikailag és mentálisan is egészségesen fejlődjenek. Hogy miből áll mindez, azzal érdemes részletesen is tisztában lenned!

Az újszülött kutyák nagyon érzékenyek

Ahogy az újszülött kisbabák, úgy a kölykök is hatalmas figyelmet és különleges gondoskodást igényelnek világrajöttük után. Bár a picik roppant aranyosak, mégis tartózkodni kell a túlzott érintésüktől, mert nagyon fogékonyak mindenféle betegségre. Továbbá a túlzott emberi beavatkozás stresszes lehet mind a kölykök, mind az anyakutya számára, aki akár védekezően is felléphet utódai érdekében. Idővel majd az anyuka is egyre nagyobb teret enged a gondozóknak, de a kezdetekben ő a főnök.

A meleg környezet biztosítása

A kölykök 3-4 hetes korukig nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket, így kiemelten fontos, hogy a fekhelyük kellőképpen meleg és száraz legyen. Emiatt a boxukban levő textíliákat – törölközőket, takarót, stb. – rendszeresen, akár napi több alkalommal is cserélni kell. Ez a higiénia miatt is lényeges.

A túl alacsony testhő többek között a kiskutyák emésztésére van hatással, ami emiatt leállhat.

Indokolt esetben fűtőlámpa használatára is szükség lehet, hogy a kiskutyák biztosan ne hűljenek ki. Ellenben a különféle fűthető párnák használata nem javasolt azok veszélyessége miatt: égési sérüléseket, illetve áramütést is okozhatnak.

Szoros felügyelet

Az anyakutya mellett a kölykök gondozójának is igen kimerítő lehet a kezdeti időszak, hiszen ilyenkor a kicsik mondhatni 24 órás felügyeletet igényelnek. A megfelelő környezeti feltételek mellett nagyon kell figyelni a fejlődésükre, különösképp arra, tudnak-e szopni, illetve rendesen fejlődnek-e. Az enerváltság és a szemmel látható gyengeség is intő jelek. A kis súllyal született, valamint a lassabban gyarapodó kölykök nagyobb kockázatnak vannak kitéve, és őket az úgynevezett korai elhalálozás (vagy bölcsőhalál) is fenyegeti. Az elmaradó fejlődés hátterében születési rendellenesség, valamilyen fertőzés, illetve nem kielégítő táplálkozás is állhat. Az első egy-két hétben a kölyköknek legalább két óránként szopniuk kell, de akár még sűrűbben is ehetnek.

Ahhoz, hogy a tenyésztő megbizonyosodjon róla, hogy minden rendben van, naponta kétszer ajánlott mérni a kiskutyákat. Az első hetekben a kiskutya súlya soha nem stagnálhat, pláne nem csökkenhet, hangsúlyozza a PetMD nevű állatorvosi szakoldal. Ha ez mégis megtörténik, akkor orvosi vizsgálatra, valamint hozzátáplálásra lehet szükség. Utóbbihoz számos, kifejezetten kölyökkutyák táplálására kifejlesztett tejpótlék érhető el a piacon.

A szocializáció alapjai

Azzal, hogy a kölykök születésüktől fogva megszokják az ember közelségét, már el is kezdődött a szocializációjuk, ami megfelelő alap lesz a további képzéshez. Emellett az édesanyjuk és az alomtársaik közelsége az, amire igazán szükségük van a kezdeti időkben ahhoz, hogy mentálisan megfelelően fejlődhessenek. Emiatt sem szabad túl korán elválasztani őket. Általában a 8 hetes kort szokták megadni, mint a legkorábbi időpont ám érdemes 10, vagy akár 12 hétig is várni. Ez csak jót tesz a kutyának!

Sokat beszélünk arról, hogy mennyire fontos felelős tenyésztőtől vásárolni, és ha tehetjük, igyekszünk is benneteket megismertetni ilyenekkel. A Jacks&Bears kennelben októberben két berni pásztorkutya alom is született, melynek kölykei díjnyertes szülők csemetéi. Az apróságokról ITT érhetsz el részletes információt.

Az állatorvosi vizitek

A kiskutyák születését követően meg kell történnie az első állatorvosi kontrollnak. A doktor dönthet úgy, hogy csak szemrevételezi az almot, kiszűrve, van-e bármilyen külső elváltozás rajtuk, amennyiben pedig mindent rendben talál, vár pár hetet a tényleges vizsgálatokkal. Természetesen ha bármiféle probléma adódik – például a fentebb részletezett súlycsökkenés, esetleg köldöksérv vagy szájpadhasadék megléte –, akkor szükséges előbb beavatkozni.

A féregtelenítést az általános protokoll szerint 2 hetes korban kell megkezdeni, kétheti ismétléssel, az első oltás ideje azonban csak a kölykök 6 hetes korában jön el.

Az anyaállat védelme

Amellett, hogy a tenyésztő kiemelt figyelmet fordít az alomra, az anyakutya egészségének védelme is módfelett fontos ebben az érzékeny időszakban. Ahogy a vemhesség alatt, úgy a szoptatás időszakában is biztosítani kell számára a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmet, számításba véve a megnövekedett tápanyag- és energiaigényt. Az állatorvosi kontroll is lényeges az esetében, így elkerülve a szoptatás körüli komplikációkat.

berni pásztor kiskutya kölyök kutyatenyésztő tenyésztő újszülött kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink