hirdetés

9 kérdés, amit mindenképpen kérdezz meg a tenyésztőtől: ezek alapján világos lesz, hogy korrekt szakemberrel van-e dolgod

Hangai Lilla

2023. június 21 - Képek: Getty Images Hungary

Mondhatnánk, hogy unásig ismételtük már a kutyatartáshoz kapcsolódó felelősségeket, de mégsem mondjuk. Egyáltalán nem unjuk a témát, ugyanis alapköve annak, hogy te is, és az eb is boldogok legyetek az együtt töltött évek alatt. Az első és a legfontosabb lépés, hogy kiválaszd azt a fajtát, amely egyezik az életstílusoddal, a vágyaiddal, a lakhatási körülményeiddel és az anyagi lehetőségeiddel is. Talán ez a legnehezebb. A következő lépés pedig az, hogy keress néhány potenciális tenyésztőt.

hirdetés

Ahhoz, hogy biztosra menj és valóban olyan tenyésztőtől vásárolj kiskutyát, aki megbízható, korrekt és a szakmáját is kifogástalanul érti, kérdezned kell tőle. De egyáltalán nem mindegy, hogy mit! Következő kérdéscsokrunkat felhasználva megkaphatsz minden szükséges információt a tenyésztés körülményeiről és az alomról is, hisz egy lelkiismeretes kutyatenyésztő nem riad meg, ha ezek a kérdések felmerülnek. A válaszok alapján pedig tudni fogod, hogy érdemes-e az adott szakembertől vásárolnod.

Ezek a kérdések egy kutyatenyésztő számára nem kellemetlenek

1. Kérd, hogy találkozhassa a szülőkkel és láthasd a tenyésztelepet.

Ha láthatod a szülőket, máris több fogalmad lesz arról, hogy milyen lesz az alom. Milyen méretűek, milyen színűek, milyen a temperamentumuk? Erről mindről kaphatsz egy körülbelül képet, ha szemrevételezed az anyát és az apát. Érdemes ezen a ponton arról is tájékozódni, hogy a mama hány alkalommal volt már tenyészszuka. (Egy szuka maximum 4-5 alkalommal nevelhet almot.) Egy kutyatenyésztő sem jön zavara ilyen kérdések hallatán.

A telepen uralkodó körülmények pedig szintén árulkodnak arról, hogy milyen állapotban tartják a kutyákat. Ez egy nagyon jó indikátora annak, hogy szaporítóval vagy tenyésztővel van-e dolgod.

2. Elvégezték a szülőkön az egészségügyi vizsgálatokat?

A tenyésztés során számos kutya képes tovább örökíteni a fajtára jellemző genetikai betegségeket. Ez nemcsak a születendő kölykökre lesz majd hatással, hanem az egész fajta genetikai állományára is. Ha a tenyésztő szán pénzt arra, hogy tesztelje a szukát és a kant is, kizárható rengeteg betegség, amely a vérvonalat és a fajtát is terheli. Meg persze a te pénztárcádat, ha krónikus betegséggel küzdő eb gazdája vagy.

3. Mióta tenyészti a fajtát, mik a tapasztalatai?

Érdemes tesztelni kicsit a tenyésztő tudását a fajtát érintő genetikai betegségek tekintetében, de arra is jó ha kitértek, hogy mik a rájuk jellemző erősségek és gyengeségek. Sőt, ezen a ponton még az is kiderülhet, hogy az előzetes kutatómunkád ellenére valamilyen okból kifolyólag mégsem ez a fajta lesz számodra az ideális.

4. Hogyan szocializálja a kölyköket?

Áh, a kedvenc témánk! Mondhatni a vesszőparipánk. A szocializáció témaköre azért kiemelten fontos a kölykök 8-12 hetes koráig, mert ettől függ majd hogyan viszonyul a fajtársaihoz, más állatokhoz, az emberekhez, a porszívóhoz, az autókhoz, stb.

Tulajdonképpen ezen múlik, hogy mennyire lesz könnyen kezelhető és magabiztos, hogy mennyire lesz majd könnyű az együttélés. Csak hogy egy nagyon egyszerű példát hozzunk, a vadászkutyákat is hozzá kell szoktatni a puskalövéshez és a nagy embertömeghez. Ösztönösen nem mindnek komfortos egy ilyen helyzet, de szocializációval azzá lehet tenni.

5. Megkapták, meg fognak kapni minden oltást a kölykök?

Egy tenyésztőnek kötelességek a kölykök vakcináit és féreghajtását intézni, ameddig nála vannak. Ebben a kérdéskörben nincs kompromisszum!

6. Vállal-e egészségügy garanciát, aláírtok-e szerződést?

Sikamlós terepre érkeztünk, de megkerülhetetlen a dolog. Egy kutyával körülbelül 10-15 évre kötelezed el magad, ami nem kevés idő; ráadásul egy érző, hús-vér lényről van szó, akit majd nem lehet kikapcsolni, ha éppen nem megfelelő a pillanat. Ezért fontos tájékozódnod már az elején, hogy mi fog történni, ha kiderül, hogy a kutyának súlyos egészségügyi problémája van, és visszaveszi-e a tenyésztő, ha valamilyen komoly okból kifolyólag nem tudsz róla többé gondoskodni?

7. Mikor viheted haza a kutyust?

Ha a tenyésztő a blöki 8 hetes korát megelőző időpontot ad meg, meg is köszönheted a találkozót. A kölyköknek minimum 8, de inkább 12 hétig a mamájuk mellett kell maradniuk.

8. Hogyan tartjátok a kapcsolatot a kutya hazavitele után?

Egy megbízható tenyésztő mindenképpen megadja az elérhetőségét, és buzdít is arra, hogy keresd nyugodtan a későbbiekben is. Nagyon jó, ha van egy mentor, akihez fordulhatsz, ha esetleg nem mennek simán a dolgok.

9. Milyen követelményeket támaszt a leendő gazdikkal kapcsolatban?

Egy lelkiismeretes kutyatenyésztő részéről is érkeznek kérdések, legalább annyit fog kérdezni tőled, mint te tőle. Nagyon fontos kell hogy legyen számára, hogy a kölykök jó otthonba kerülnek és kielégítik majd az egyéni és a fajtaspecifikus szükségleteiket is.

felelős kutyatartás felelősség ki a tenyésztő kiskutya vásárlás kölyökkutya vásárlás kutyatenyésztő kutyavásárlás tenyésztő tenyésztő és szaporító tenyésztő vs. szaporító

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink