hirdetés

Mik a jogaid, ha átvert a tenyésztő? Dr. Kajó Cecília jogász válaszol

Buzgó Csilla

2021. március 12

A tenyésztő és a szaporító közötti különbséget tapasztalt kutyásoknak nem kell bemutatnunk. De mi a teendő, ha egy leendő gazdi csak ismerkedik ezzel a világgal, és megtörténik vele az, amit senkinek sem kívánunk?

hirdetés

Elöljáróban tisztázzuk, hogy egy lelkiismeretes, nagybetűs tenyésztő sosem vetemedik arra, hogy ilyen-olyan mismásolásokkal próbáljon plusz pénzhez jutni hanyag munkával, legtöbbször az eb kárára. A tenyésztő számára a legfontosabb védencei egészsége, és az, hogy jó gazdához kerüljenek, ha annak eljön az ideje.

Az adásvételt követően is figyelemmel kíséri a kutyus életútját, és rendelkezésre áll, ha kérdés vagy probléma merül fel az állattal kapcsolatban.

Léteznek sajnos magukat tenyésztőnek tituláló, ám inkább szaporítóra hajazó “szakemberek” is. Számukra nem a kutyák jóléte, egészségi állapota az elsődleges szempont. Ami igazán motiválja őket, az a könnyen megszerezhető pénz.

Dr. Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára látja el tanácsokkal a pórul járt gazdikat.

Mit tehet a gazdi, ha rájön, hogy az oltási és a törzskönyv hamis?

Fontos tudnod, hogy egy adásvétel során mind az eladónak, mind a vevőnek vannak jogai és kötelességei is. A polgári jog úgy fogalmaz, hogy jóhiszemű, tisztességes, együttműködő módon kell a feleknek eljárniuk egymással szemben. Kutyát forgalmazni az állatvédelmi törvény szerint 8 hetes kor alatt nem lehet, csak az anyaállattal együtt. Mind 8 hetes kor alatt, mind fölötte a kölyköket csak beültetett transzponderrel, azaz chippel lehet értékesíteni. Vagyis az nem indok, hogy túl kicsi, túl fiatal, “megsajnálták, de itt van mellette egy szatyorban a transzponder, majd adassák be állatorvossal stb.”.

A veszettség elleni védekezésről szóló jogszabály szerint a kutyákat 12 hetes koruk után 30 napon belül el kell látni az első veszettség elleni oltással; amennyiben útlevéllel látják el a kutyát és külföldre kívánják eladni, úgy a vakcina érvényességét a beadás utáni 21. napon éri el. Mindezeket a tudnivalókat tehát vagy az oltási könyv vagy az útlevél tartalmazza, amelyet az állatorvosok a kamarától rendelnek és el kell számolniuk vele. A vonatkozó szabályzat szerint időnként ellenőrzésen is átesnek, hogy megfelelően kezelik-e ezeket a kiskönyveket.

Gyakran az állatorvos is bűnrészessé válik

Amennyiben az oltási könyv és/vagy az útlevél hamis adatokat tartalmaz és állatorvos pecséttel látta el, ott nagy valószínűséggel a tenyésztő egy állatorvossal játszik össze. Cselekményük a körülményektől függően többek között okirathamisítás és csalás bűncselekmények gyanúját veti fel. A törzskönyv meghamisítása hasonló következményeket jelent.

Itt a vásárlónak el kell döntenie, hogy magáért a múltbeli cselekményért szeretné, ha felelősségre vonnák az elkövetőket – ilyenkor büntető feljelentést kell tenni a rendőrségen -, vagy elállna az adásvételtől. Ha a tenyésztő nem hajlandó elszámolni, akkor szerződésszegés miatt polgári pert kell indítania bíróság előtt.

Én mindig azt tanácsolom, hogy saját magad védelme érdekében ne tarts semmilyen papírmunkát fölöslegesnek! Tehát kutya vásárlása esetén (is, de más esetben is) írjatok rendes szerződést, melyben az összes fontos, lényeges kérdésre kitértek, nemcsak a szigorúan vett adásvétel tárgyára, tehát hogy milyen fajta kutyát vettél mennyi pénzért.

Mi a teendő, ha a kutyának hibás tenyésztésből fakadó egészségügyi problémája van?

Több tenyésztő szerződését volt szerencsém látni az elmúlt időszakban. Ezekben általában kettéválasztják a felvetett problémakört: vannak olyan betegségek, melyekre a szűrések, vizsgálatok értékei nagy valószínűséggel kizárják a későbbi megjelenést (így a szerződésben nagy biztonsággal garantálható az elvárt későbbi állapot). Emellett vannak olyanok, melyekre vagy nem lehet szűrni, vagy egyszerűen a tudomány nem tart ott, hogy egy még fejlődésben lévő kölyökállat szervezetéből nagy biztonsággal meg tudja mondani, hogy később milyen állapotú lesz felnőttként.

Utóbbiakkal kapcsolatos kifogásokat ki is szokták zárni a szerződésben, hogy azzal kapcsolatban nem vállalnak felelősséget.

Mit lehet tenni, ha már átutalta a vásárló a pénzt, ám a kutya sehol?

Ma, amikor az utalás után egy perccel már a címzett számláján van a pénz, én azt tanácsolom, hogy senki ne utaljon előre senkinek. A kutya vásárlása egy életre – egy kutyaéletre – szól, nagy felelősség, elkötelezed magad az elkövetkezendő 10-15 évre minimum. Érezd át ennek a felelősségét és gondolkodj előrelátóan, felelősen!

Az adásvétel során személyesen meg kell győződnöd arról, hogy a kiválasztott, kívánt állatot adják-e oda neked, hogy a szerződésben írottak helytállóak, azt alá kell írnod, meg kell győződnöd arról, hogy a feltüntetett adatok valósak, hogy megfelelő kapcsolattartási formákat tartalmaz (e-mail, telefon stb.).

Így ismerheted fel a szavahihető szakembert

Egy tisztességes, megbízható tenyésztő nem költözik hónapról hónapra másik ingatlanba, együttműködése jeléül alátámasztja személyes adatait azzal, hogy megmutatja a személyi igazolványát. Referenciákat találhatsz róla, beszélhetsz korábbi vevőivel. 2021 lévén nagy valószínűséggel valamelyik közösségi oldalon fogja tartani a kapcsolatot veled, ahol esetleg létre is hozott egy zárt csoportot, melyben lehet kérdezni tőle vagy a korábbi vevőitől, a már boldog kutyatulajdonosoktól.

Ha mégis felszívódott a pénzeddel és kutya sehol, akkor a rendőrségen tehetsz feljelentést csalás miatt. Általános jó tanács, hogy ha egy eladó – bármilyen eladásra kínált dolog esetén – húzódozik a szerződéskötéstől vagy számla kiállításától, de hajlandó veled e-mailt vagy chatüzeneteket váltani, provokálj udvarias párbeszédet vele. Ennek során saját magával minél nagyobb részletességgel leíratod, hogy az adott dolgot a megbeszélt összeg fejében eladja neked, személyes találkozás, posta, futár útján vagy más módon!

Így ha át is vertek téged, az írásos párbeszéd bizonyíték lehet arra, hogy az elutalt összegért nem teljesített a másik fél semmit sem, és nem tud kibújni például olyan nevetséges magyarázattal, hogy csak pénzt kapott tőled kölcsön.

Dr. Kajó Cecília igazgatásszervező, jogász, 25 éve dolgozik közigazgatásban. Szakterülete a közigazgatási jogon belül elsősorban a birtokvédelem, állatvédelem és a hatósági eljárásjog.

Több évig dolgozott állatvédelmi hatósági feladatkörben, ahol minél több állatvédő szervezetet próbált megismerni és velük jó kapcsolatot kialakítani, hogy ne csak az állattartó szankcionálása és a papírmunka történjen meg, hanem az állatok sorsának gyakorlati megváltoztatására is sor kerülhessen.

A Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület titkáraként tanácsot elsősorban állatkínzással, valamint birtokvédelmi-szomszédjogi jogvitákkal kapcsolatban tud adni.

(Képek: Getty Images Hungary) 

a jogász válaszol ki a szaporító szaporított kutya tenyésztő vs. szaporító

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!