hirdetés

Elképesztő állapotok uralkodtak a magyar szaporítótelepen, amit hat szervezet ürített ki: ha olcsó kutyát vásárolsz, ezt támogatod

László Enikő

2022. október 18 - Kép: Facebook – Állatmentő Szolgálat Alapítvány

Tegnap bejárták a közösségi médiát azoknak az állatvédő szervezeteknek a posztjai, melyek vasárnapi mentésükről szóltak. Újabb szaporítótelepet számoltak fel, de valami a szokásos volt: a szagok, az áldatlan állapotok, a beteg kiskutyák, a megdöbbentő látvány…

hirdetés

A szaporítótelepek világa egy sajátos valami… egy dolog nem jellemzi, az állandóság… folyton idomul a kereslethez, a piaci elvárásokhoz, a kereskedők és felvásárlók által támasztott igényekhez elvárásokhoz… színben, méretben, formában, mennyiségben” – olvasható a mentésben résztvevő szervezetek posztjában. Nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy aki olcsó kutyát szeretne, az ezeket a körülményeket támogatja. A kutyák teljes kizsákmányolását, akik koszban, saját ürülékükben, moslékkal etetve, bármiféle orvosi ellátás nélkül termelik halomra a beteg kiskutyákat. Belőlük lesznek a pár tízezer forintos kölykök, akikkel aztán a gazdi nem is olyan sokkal később rohanhat az állatorvoshoz, százezres számlákat maga mögött hagyva.

Beteg, szocializálatlan kutyák

A megmentett kutyák többsége beteg, legtöbbjük vízfejű, patellaficammal vagy cseresznyeszemmel küzd. Egyesek színhibáik miatt veleszületetten siketek vagy vakok. Rengeteg fertőzésnek és parazitának voltak kitéve a borzalmas higiéniai állapotok miatt. Ezek az állatok rettegnek, sosem simogatták meg őket, csak sarokba szorítással tudták az állatvédők befogni az ijedt kutyusokat. Soha nem ért még hozzájuk emberi kéz finoman, kedvesen, szeretetteljesen.

A kutyákat minden bizonnyal csivavaként árulták, de fontos tudni, hogy ezek a kutyák nem minősülnek fajtatisztának, így aki ilyen kutyát szeretne, nagyon rossz helyen jár. Nincs törzskönyvük, nem ismert a pontos származásuk, és nem hogy nincs garancia arra, hogy nincsen örökletes betegségük, de egyértelműen egészségügyi problémákkal küzdenek. De nem csak ez a gond velük. Mentálisan is rendkívül terheltek, nem volt részük szocializációban, szeretetben, törődésben. Csak egy koszos, apró helyen élték életüket, ahol folyamatosan ellettek, ha pedig valamelyikőjük meghalt, az senkit sem érdekelt.

22 felnőtt és 6 alomnyi kölyökkutya kezdhet új életet

Az állatvédők összesen 22 felnőtt és 6 alomnyi kölyökkutyát mentettek meg az akció során. Hat szervezet fogott össze, hogy kiszabadítsák és orvoshoz vigyék az állatokat. A mentés nagy felkészülést igényelt, ugyanis ennyi kutya elhelyezése, elszállítása komoly logisztikát igényel. A java pedig csak most jön: minden ebet állatorvos fog megvizsgálni, és valószínűsíthetően sokuk beteg, ezért az oltások mellett műtétekre is sor fog kerülni.

A mentésben részt vett szervezetek:

Állatmentő Szolgálat Alapítvány: 5 felnőtt csivava fajtajellegű kutyust fogadtak be, közülük kettő anyuka. Az egyik kölykei közül csak egy élte meg a másnapot, aki jelenleg is inkubátorban küzd az életéért.

Ébredő Bolygó Alapítvány: 3 felnőtt csivavaszerű és egy borzasztóan antiszociális uszkárszerű kiskutyát, valamint egy anyakutyát 5 kölykével fogadtak be.

Csivava Fajtamentő Egyesület: átmenetileg az Állatmentő Szolgálat Alapítványnál vannak a védenceik.

Putrinka Állat és Természetvédő Alapítvány és Mopsz Fajtamentés / Mopszokért Alapítvány / Hungarian Pug Rescue: hozzájuk 17 kutyus került. Azonnal megkezdődött az állapotfelmérésük, az orvosi kivizsgálásuk, parazitamentesítésük.

Noé Állatotthon Alapítvány: 6 felnőtt szuka csivava jellegű kutyus került hozzájuk. Azonnal megkezdődött az állapotfelmérésük, az orvosi kivizsgálásuk, oltási programjuk, parazitamentesítésük és az ivartalanításuk.

állatkínzás állatmenhely állatmentés állatmentők csivava ki a szaporító szaporító szaporított kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink