hirdetés

Szaporító vs tenyésztő: Tornóczky Anita különvélemény

Tornóczky Anita

2022. március 13 - Képek: Getty Images Hungary

A kedvenc kutyám a keverék, de persze megértem azt is, aki törzskönyves kutyát választ. Ha mindenáron fajtatiszta kutyát szeretnénk, próbáljunk választani fajtamentőtől, vagy vásároljunk tisztességes tenyésztőtől. Más út nincs.

hirdetés

Az állatvédőknek és a hatóságoknak is rengeteg munkát jelent a sok kontrollálatlanul születő fajtatiszta kiskutya is, akik gyakran betegen kerülnek gazdihoz itthon, és főleg külföldön. Sok export-kiskutya már a szállítás közben meghal, de nagyon nehéz bármit tenni ezek ellen a kutyagyárak ellen, mert nincs erre megfelelő törvény. Sokszor a beteg kiskutyák, vagy a már szaporításra alkalmatlan felnőttek utcán vagy gyepmesteri telepeken végzik, őket a fajtamentők karolják fel. Tőlük lehet őket örökbe fogadni. Tehát, aki fajtatiszta kutyust szeretne, az vegyen rendes tenyésztőtől, vagy fogadjon örökbe fajtamentőktől, de ne vásároljon szaporítótól. Hogy ki a szaporító, az e rövike cikk olvasása után minden bizonnyal teljesen világos lesz.

Ki a szaporító?

Szaporítók röviden azok, akiket nem egy fajta nemesítése, jobbá tétele érdekel, hanem csak a haszonmaximalizálás. Szűrés nélkül „gyártják” a kutyákat és a macskákat. Ezek az emberek a tartási körülményekre, állatorvosi ellátásra semmilyen gondot nem fordítanak, az állat további sorsa nem izgatja őket, csak a mennyiség és persze a haszon. A kutyák sokszor akkora ketrecekben vannak, hogy felállni vagy megfordulni sem tudnak, a legtöbbjük oltva, chipelve sincs, állatorvost sosem látott, maximum ha császározni, vagy inszeminálni kellett. A beteg állat a rendszerben marad, és ha már nem bírja, megszabadulnak tőle. A szerencsések ilyenkor még élve kijutnak, és állatvédőkhöz kerülnek.

Szaporítótól számlát, szerződést nem kapsz, és a legnagyobb baj igazából, hogy fogalmad nincs, hol töltötte a kutyád az első 8 hetet, milyen impulzusok érték. A normális körülmények hiánya sajnos később rengeteg mindenre ki is hat. Ha nem láthatod, hol élt 8 hétig a kiskutya, gyanús. Egy egészséges anyukát, a jó körülményeket nem kell dugdosni. Ha nincs törzskönyv, mert a „tenyésztő” szerint ötvenezerért kaphatsz (amúgy 6000 forint), az azt jelenti, hogy nem is lehetne, tehát nincs szűrve az apa- és az anyakutya, sőt nem 100% a fajtatisztaság sem.

Ezért vásárolj csak tenyésztőtől

Ezzel szemben a tenyésztő minőséget ígér, de persze drágábban. Egy jó kutya drága, mert az anya kétévesen ellik először, és csak kétévente. Mindkét szülő szűrve van, figyelnek az anya táplálására, egészségére. 6-7 évesen aztán ivartalanítják és nyugdíjazzák őket, és hobbikutyaként élhetnek tovább. Egy egészséges, „jó” kiskutya 150 ezer forint alatt nincs. Nem azért, mert bárki betegre keresi magát, hanem mert egy „jó családból” származó kiskutya anyukája egész életében maximum 3-4 szer szül, körültekintően van táplálva, jár kiállításra, több esetleges betegségre is szűrve van.

Ezek mellett további költséget jelent, hogy 8 hetesen 2 oltással, chippel, féreghajtva kapod meg. Ha van szerződés, pontosan tudod, hogy kitől veszed a kutyát, pláne jó, ha láthatod az anyát. A tenyésztő szerződése a kutyáját védi és a záloga annak, hogy mindig lesz hova fordulj, ha gond van.

ki a szaporító szaporító szaporító felismerése szaporítók szaporított kutya tenyésztő vs. szaporító Tornóczky Anita

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink