hirdetés

Korrupció miatt indítottak eljárást egy hatósági állatorvos és társai ellen: szaporítókat segítettek

László Enikő

2021. június 24 - Forrás: MTI

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt eljárást indított egy hatósági állatorvos és öt társa ellen – tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az MTI-t.

hirdetés

A megalapozott gyanú szerint a hatósági állatorvos, egy szolgáltató állatorvos, több kutyakereskedő és segítőik abban állapodtak meg, hogy – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések megszegésével – kölyökkutyákat szállítanak Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba – tartalmazza a közlemény.

A szolgáltató állatorvos biankó kisállat útleveleket állított ki anélkül, hogy az állatokon bármilyen vizsgálatot, beavatkozást elvégzett volna. Majd a vezető beosztású hatósági állatorvos segítőjével rögzítette a webalapú nyilvántartásokban a fiktív adatokat, vizsgálat nélkül állította ki a szállítmányokat kísérő bizonyítványokat – tették hozzá.

Mint írták: a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult eljárás során a nyomozó ügyészség 2021 májusában Békés megyében összehangolt akcióban tizenegy helyszínen tartott kutatást az NVSZ és a rendőrség közreműködésével.

Az ügyészség jelentős mennyiségű bizonyítékot és készpénzt foglalt le. Öt ember előállítását és kettő őrizetét kezdeményezte, egyiküket a bíróság letartóztatta. Az egyik gyanúsított tagadta a bűncselekmény elkövetését és vallomást sem tett. Akik vallomást tettek, részben vagy egészben elismerték a bűncselekmények elkövetését – olvasható a közleményben.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatútlevél hatósági állatorvos kölyökkutya korrupció kutya külföldre költözés szaporító

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!