hirdetés

Ezekkel a kutyafajtákkal verik át a legtöbb gazdát

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 5 - Képek: Getty Images Hungary

A csalók változatos módszerekkel csapják be a gyanútlan kutyatartókat és leendő gazdákat. A statisztikák alapján egyes kutyafajtákat gyakrabban használnak hamis hirdetésekben.

hirdetés

Manapság elterjedt, hogy a tenyésztők a közösségi média felületein is hirdetnek. De sajnos ezt megteszik a szaporítók is, sőt a csalásoknak is remek terepet kínálnak ezek a platformok. Az online hirdetésekkel sokakt el lehet érni. A Mirror híradása szerint olyan mértékben megnőtt a hamis hirdetések száma az Egyesült Királyságban, hogy a hatóságok figyelmeztetést adtak ki. Azt is kiderítették, hogy néhány kutyafajta gyakrabban válik az átverés eszközévé.

Az online hirdetések között sok az átverés.

Beszédes statisztika

Számszerűsítve: idén eddig összesen 24 százalékos az emelkedés a 2022-es adatokhoz képest. Részletezve: 19 százalék a kutyák, 13 százalék a macskák esetében; érdekes, hogy a lovak és lófelszerelések esetén pedig ez a szám 42 százalék. Egyedül a madarak kapcsán tapasztalható 20 százalékos csökkenés. A Lloyds Bank felmérése alapján az emberek 307 fontot, azaz mintegy 135 ezer forintot veszítenek az átverés során.

(A diagram adatainak forrása: Lloyds Banking Group – Fraudsters go unleashed online as pet scams rise)

Megbízhatatlan forrás

Egy megbízható tenyésztő maga is meg szeretne győződni róla, hova kerül a kölyök, így egészen biztosan ragaszkodni fog a személyes találkozáshoz. Ekkor a leendő gazdinak arra is van lehetősége, hogy szemrevételezze a szülő(ke)t, illetve a helyet. A papírokat is nyugodt szívvel elkérheted ilyenkor, hiszen azok teljesen rendben vannak. Az anyagiak lebonyolítása is személyes találkozás után történik, így az előre utalás mindig legyen intő jel! Mint korábban írtunk róla, előfordult már, hogy a vevő a tetemes előleg elutalása után soha az életben nem hallott többet sem az eladóról, sem a kutyáról, sem a pénzéről…

Profinak tűnő hirdetések

De már maga a hirdetés is gyanút kelthet. Vannak azok, amelyek első pillantásra elvesztik a bizalmunkat: igénytelen környezetben készült képek, helyesírási hibáktól hemzsegő szöveg, téves, hozzánemértésről tanúskodó megfogalmazás. Ám a szakértők figyelmeztetnek: a profik ennél sokkal körmönfontabbak!

Mint magyarázzák, a csalók többnyire olyan háziállatot próbálnak eladni, amelyik nem is létezik.  Ehhez könnyűszerrel találnak fotót az interneten. (Ha rákeresel a neten az adott fajta nevére, vagy használod a képfelismerő funkciót, hamar fényt deríthetsz a turpisságra!) Amint az említett felmérés rámutat, egyes fajtákat azok népszerűsége miatt az átlagosnál is gyakrabban használnak a szélhámosok.

Az álhirdetésekben leggyakrabban yorkshire terrierek, staffordshire bullterrierek, rottweilerek, valamint pomerániai törpespiccek szerepelnek. (A macskák közül a maine coon, a ragdoll és a szfinx a legtöbbet használt fajták.)

A csalók egyik kedvelt fajtája a yorkie.

A hirdetések szövegezése is nagyon megtévesztő lehet: részletes adatokat, orvosi információkat közölnek (természetesen ezek is hamisak), hogy még hitelesebbnek tűnjön az ajánlat. Az is tipikus része a módszernek, hogy a csaló kezdetben pont úgy tesz, mint egy valódi tenyésztő: készséges a személyes találkozót illetően, ajánlkozik, hogy az anyaállatot is megmutatja, esetleg még a találkozás idejét is kitűzi a gyanútlan vevővel. Ám rövidesen „közbejön” valami, a találkozót különféle indokokkal halogatja, míg idővel azt az előleg (vagy akár a teljes vételár) átutalásához köti. Amennyiben a leendő gazda bedől, és valóban elküldi a pénzt, a csaló eltűnik.

A szakértők szerint ezafajta nyomásgyakorlás a mielőbbi fizetésre piros zászló, amire azonnal gyanakodni kell: valami nincs rendben!

Háziállatot tartani az élet egyik legnagyobb öröme, hiszen igazi társunkká és családunk részévé válik. A csalók tudják ezt, és készek rá, hogy ki is használják az emberek azon vágyát, hogy egy új családtaggal bővítsék az otthonukat. Egy csaló számára dühítően egyszerű egy nem létező állatról hamis hirdetést feltölteni egy online piactérre. Nem is beszélve azokról amelyeket tisztességtelen szaporítók tesznek közzé, akiknek érdeke a profit, nem pedig az állatok jóléte

– fogalmazott Liz Ziegler, a Lloyds Bank csalásmegelőzési igazgatója.

Mindezek alapján egy új kedvenc vásárlása előtt mindenképp tájékozódj, és csak leinformálható, minden szempontból tisztességes tenyésztőtől vásárolj kutyát! Emellett remek lehetőség az örökbefogadás is, hiszen a menhelyeken számos csupa szív négylábú várja, hogy betoppanjon a nagy Ő egy szerető, élethosszig hűséges gazda személyében.

átverés csalás csalók örökbefogadás pomerániai törpespicc rottweiler staffordshire bullterrier szaporító tenyésztő vásárlás yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink