hirdetés

5 dolog, amire figyelned kell, ha kistestű kutyád van: könnyű őket elkényeztetni

László Enikő

2021. január 22

Ha kis termetű kutyád van, az egyik legfontosabb dolog vele kapcsolatban az, hogy nem szabad alábecsülnöd. Ő is ugyanolyan eb, mint egy óriási német dog, csak a hatalmas személyiség kisebb testbe szorult.

hirdetés

Nagy kutya nagy felelősség, kis kutya nagy felelősség. Minden négylábú törődést, energiát és odafigyelést igényel, de a méretek más-más kihívások elé állítják a gazdákat. A kistestű kutyáknál, ölebeknél gyakran előfordul, hogy a széltől is óvják őket, a túlzott féltés miatt kerülik velük más állatok társaságát és éppen ezért lesznek szocializálatlanok. Ha pedig véletlenül mégis találkoznának új kutyákkal, nem tudják, hogy viselkedjenek velük. Elkényeztetésük is könnyű, aminek eredményeképpen gyakori jelenség a tipikus panelkutya testalkat. Ez pedig nagyon rosszat tesz egészségüknek.

Óvatosan a falatkákkal!

Kicsi a bors, de erős!

Nyugodtan járjatok együtt kirándulni, próbáljatok ki kutyás sportokat. Attól még, hogy kicsi, igenis sok energia férhet bele. Azonban minden eb másmilyen, egyesek lustábbak, mások aktívabbak. Mindig kutyád habitusához, személyiségéhez és persze fizikai korlátaihoz mérten állítsd akadályok, kalandok elé. De attól még, hogy apró lábakon jár, nem kell a négy fal közé zárni. Ne óvd a széltől is, hagy legyen az, aminek született. Egy kutya. Nyugodtan vidd társaságba, hiszen a szocializáció elengedhetetlen minden négylábú számára. Fedezzétek fel együtt a környezeteteket, közben kapcsolatotok is szorosabbra fűződhet.

A kistestű kutyák is szívesen sétálnak veletek az erdőben.

Megfelelő nevelés

Bizonyára mindenki látott már vérmesen vicsorgó csivavát vagy gazdájára morgó ölebet azért, mert az meg merte közelíteni a kanapét. Sokan ezt viccesnek találják, nem foglalkoznak a kistestű kutyák viselkedésproblémáival azért, mert kicsik. Nagy kárt úgysem okozhatnak. Ez azonban nem igaz. Egy apróság harapása is veszélyes és fájdalmas lehet, még ha nem is annyira, mint egy németjuhászé. Ettől függetlenül nem lehet figyelmen kívül hagyni a problémát. A kistestű ebeknek is szükségük van a határokra, a nevelésre és a szabályokra. Ezek nélkül frusztráltak lesznek, ez pedig senkinek sem jó. Csak azért, mert kicsik, nem szabad mindent rájuk hagyni, különben nem lesznek boldog, kiegyensúlyozott kedvencek.

A viselkedésproblémákat megoldásához kérd szakember segítségét.

Könnyű őket elkényeztetni

Egy gyönyörűen csillogó szempár, bájos megjelenéssel fűszerezve bárkit levesz a lábáról. A tündéri nézést pedig néhány gazda gyakran az asztalról véletlenül lepottyanó finom falatokkal jutalmazza. De hisz olyan aranyos! Ráadásul pont jó magasságban vannak ahhoz, hogy csak lelógasd a kezedet, kiskutyád pedig észrevétlenül el is veszi a finomságot. Senki nem jön rá. Csak akkor, amikor a kis Fifike kigömbölyödik, hasa pedig épphogy nem súrolja a padlót. Ez pedig rengeteg egészségügyi problémával járhat. A túlsúly terheli apró lábait, ízületeit és betegségekhez vezethet. A rendszeres finom falatokhoz szoktatott eb pedig nem fogja jól viselni, ha hirtelen megszűnik kedvenc hobbija, a nassolás. Éppen ezért elkezdeni sem érdemes, és meg kell tanulnia a gazdának ellenállni a folytonos kunyerálásnak vagy akár le is szoktathatja róla kedvencét.

A folytonos nassolás súlyos következményekkel járhat.

Mindig nézz a lábad elé!

Akinek még nem volt kistestű kutyája, annak egy kis időbe telhet hozzászoknia ahhoz, hogy az apróság mindig láb alatt van. Ez néha vezethet fájdalmas felsírásokhoz. Ezért érdemes tudatosan mindig magad elé nézni. A legtöbb kutya imád gazdája közelében lenni, és mindig mellette van. Csakhogy egy néhány kilós ebet nehezebb észrevenni, és ebből nem csak neki, de magadnak is okozhatsz sérülést, ha véletlenül orra buknál benne. Egy idő után már rutinból közlekedsz, és mindig számítani fogsz kedvenced jelenlétére.

Mindig nézz a lábad elé!

A legkisebb résen is meglóghat

Ha kertes házban élsz, fontos hogy kiskutyád sehol se tudjon meglógni. A legapróbb lyukakon is képes észrevétlenül kisurranni. Ezeket sokszor magadtól észre se vennéd. Mielőtt hazavinnéd új kedvenced, nagyon alaposan vizsgáld át a kerítést, hogy ne tudjon kiszökni. Az örökbefogadásnál gyakran jönnek ki a menhely gondozói ellenőrizni a terepet, aminek része, hogy megvizsgálják a kerítést, hogy szökésbiztos-e. Ha szükséges, végezd el a javításokat rajta és már jöhet is az új kedvenc!

(Képek: Getty Images Hungary)

elhízás elkényeztetés kistestű kutya kunyerálás nevelés öleb

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!