hirdetés

Milyen tünetek jelzik, ha a kutya cukorbeteg? A túl sok vízivás is fontos jelzés

László Enikő

2020. október 6

Kutyák is lehetnek cukorbetegek, a kór korai felismerése pedig nagyon fontos. Bizonyos tünetek már gyanúra adhatnak okot.

hirdetés

A diabétesz a kutyák körében is egyre elterjedtebb betegség. Bizonyos fajták nagyobb mértékben veszélyeztetettek, mint mások, ezért rájuk különösen fontos, hogy figyelj. A kór háromszázból egy ebet érint, ami viszonylag gyakori problémára utal. Emiatt fontos, hogy ismerd a jellemző tüneteit, hogy időben tudj cselekedni.

Mi a cukorbetegség?

A diabétesz az inzulin hiánya miatt alakul ki, vagy azért, mert a szervezet nem reagál arra megfelelő módon. Étkezés után az emésztőrendszer nem tudja kellőképpen lebontani a szükséges tápanyagokat, többek között a glükózt.

A vér cukortartalmát több hormon együttes, egymást kiegyensúlyozó hatása szabályozza. A hormonális szabályozás célja, hogy a glükóz a sejtek számára mindig rendelkezésre álljon. Ez az egyensúly leggyakrabban a cukorbetegség, tehát az inzulin nevű hormon hiánya miatt bomlik meg.

Ha az állat szervezete nem termel inzulint vagy nem tudja megfelelően hasznosítani azt, a vérben lévő glükóz (azaz szőlőcukor) nem tud eljutni a sejtekhez, ezáltal az inzulinhatás csökken. Éppen ezért kell pótolni, hiszen a glükóz a vizelettel együtt kiürül a szervezetből anélkül, hogy azt hasznosítani tudná előtte.

Kik vannak nagyobb veszélyben?

Bizonyos fajtákra jellemző a cukorbetegség. A cairn terrierek, szamojédok kifejezetten érintettek, de a tacskók, border collie-k, yorkshire terrierek, uszkárok, schnauzerek is hajlamosak rá. Kevésbé veszélyeztetettek a golden retrieverek, boxerek, staffordshire bullterrierek és bizonyos spánielek. Természetesen attól, hogy a te kutyád nem kifejezetten érintett, még nem érdemes teljesen kizárni a lehetőségét. A betegség jellemzően öt éves kor felett bukkan fel. Az ivaros szukák kétszer nagyobb eséllyel lesznek diabéteszesek, mint ivartalanított vagy kan társaik. Az elhízott kutyák szintén nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Mik a tünetei?

  • gyakori és sok vízivás
  • gyakori vizelés
  • súlycsökkenés, akár anorexia
  • megnövekedett étvágy
  • homályos szem, vakság
  • gyengeség
  • aceton szagú lehelet
  • hányás
  • fénytelen szőrzet

Mit tehetsz, ha kutyád cukorbeteg?

A korai felismerés nagyon fontos, hiszen a betegség megfelelő kezelés mellett kordában tartható. Ha ez elmarad, súlyosbodhat és szövődmények léphetnek fel. Ha a fenti tünetekből többet észreveszel kutyádon, keresd fel vele az állatorvost.

Első lépésben biztosan a diétát fogja ajánlani. Bizonyos kutyaeledelek kifejezetten cukorbeteg ebek számára készültek, ezért érdemes azzal táplálni kedvencedet. Ezek magas rosttartalmú, alacsony zsírtartalmú tápok. Sokan ilyenkor a természetes alapú étrendet ajánlják, ami az átlagosnál több húst és zöldséget tartalmaz. Diabéteszes eb esetében kerülni kell a magas cukortartalmú ételeket.

A rendszeres mozgás is nagyon fontos, ezért elengedhetetlen a napi többszöri séta bevezetése.

A cukorbetegség velejárói az inzulin injekciók, amik pótolják a szervezetben a hiányzó hormont. Célszerű minden nap ugyanakkor beadni kutyádnak, idővel pedig meg fogja szokni, napi rutinnak tekinti. A szakszerű injekciózást fontos elsajátítanod, hiszen a legtöbb cukorbetegségben szenvedő ebet minden nap kezelni kell. Az pedig igen életszerűtlen, hogy az összes alkalommal állatorvoshoz vidd. Ne aggódj, hamar meg lehet ezt tanulni, a doktor pedig biztosan segít, és először alaposan elmagyarázza, megmutatja, hogyan is kell csinálni.

Egy diabéteszes kutya is élhet teljes értékű életet. Csupán étrendjén kell változtatni, és persze hozzászokni mindkettőtöknek a napi injekciókhoz. Ha ez megtörténik, hosszú éveken át melletted maradhat.

(Képek: Getty Images Hungary)

elhízás gyakori ivás kutya cukorbetegség kutya cukorbetegség okai kutya cukormérés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!