hirdetés

A helytelen etetés és a mozgás hiánya vezethet ehhez a súlyos betegséghez

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 18 - Képek: Getty Images Hungary

A gazdik általában nem ismerik fel időben a betegség tüneteit, és a kezelés során sem mindenki ad bele mindent a kutyája gyógyításába.

hirdetés

A kutyák cukorbetegsége egyre gyakrabban előforduló probléma. A helytelen etetés, a mozgás hiánya és az elhízás mind olyan kockázati tényezők, amelyek rendkívül megnövelik a betegség kialakulásának esélyét.

Bár rengeteg információ áll a gazdik rendelkezésére a témában, sajnos manapság sem minden gazdi tudja, mi is lenne a teendő, ha a sikertelen megelőzés következtében kedvence cukorbeteggé válik.

A kutyák cukorbetegsége gyakran a nem megfelelő táplálás miatt alakul ki

Egy tünetes kutya esetében már nincs gyógymód, csak kezelés

Dr. Kövess-Bodó Andrea állatorvos 15 éve dolgozik a szakmában. Tapasztalatai szerint a kutyatartók jelentős része egyáltalán nincs tisztában a különböző, az ebeknél egyébként gyakran előforduló betegségek tüneteivel. Így a cukorbetegség esetében sem mindig kerülnek időben szakemberhez az állatok.

„Cukorbetegség esetén általában a hirtelen fogyás, a megnövekedett vízfogyasztás és az ennek következtében felmerülő gyakoribb sétaigény vagy bevizelés kelti fel a gazdik gyanúját, hogy valami nem stimmel. A legtöbb esetben nem jönnek konkrét kórismével, hogy cukorbetegségre gyanakodnak, de egyre többször veszik igénybe az internetes keresőket. Ilyenkor egészen elképesztő diagnózisokat tudnak felállítani”

– meséli az állatorvos.

Úgy látja, hogy hazánkban egyelőre nem jellemző, hogy a kutyákat elvinnék rendszeres rutinvizsgálatokra. Ennek egyik oka lehet, hogy bizonyos esetekben költségesebb laborvizsgálatra is szükség van az állat állapotának pontos felméréséhez. Így a gazdik és kedvenceik már panasszal érkeznek a rendelőbe, cukorbetegség esetén pedig a kialakult helyzet már nem visszafordítható.

A két véglet

Egy cukorbetegségben szenvedő állat gondozása sok odafigyelést, tudatosságot, a speciális igények miatt pedig költségesebb tartást eredményez. Dr. Kövess-Bodó Andrea szerint változó, hogy ennek fényében hogyan reagálnak a gazdik a diagnózisra.

„Van, akit teljesen lesújt a hír, és hatalmas nyűgnek éli meg, hogy változtatnia kell a kutya táplálásán, vagy inzulinoznia kell. Ilyenkor jönnek a kifogások, hogy mit miért nem tud megoldani. Szerencsére azonban többségben vannak azok, akik hálásak, hogy megvan a probléma oka, és kezelhető a betegség. Bár érthető módon nyilván senki sem lesz boldog ennek időigénye és anyagi vonzata miatt.”

Az állatorvos azt is elárulta, hogy sajnos találkozott már olyan esettel, amikor a kezeletlen cukorbetegség egy állat életébe került. De olyan is megtörtént, hogy egy gazdi eutanáziát kért a kutya cukorbetegségére hivatkozva.

Hatalmas a gazdi felelőssége

A szakértő hangsúlyozza, hogy cukorbetegség esetén a kutya kezelésében a gazdi vállát nyomja a legnagyobb felelősség, és az emberek hozzáállásán múlik a siker.

„Ezt a betegséget alapvetően a gazdi kezeli otthon, az orvos csak a kontrollvizsgálatok alkalmával látja az állat állapotát, és ha szükséges, módosít a kezelésen. A többségnek, aki valóban tenni akar a kedvence állapotának javulásáért, részletesen elmagyarázzuk, mi a teendő, és meg is csinálják, amit kell. Kapnak részletes írásos tájékoztatót is, hogy otthon nyugodtan átolvashassák. Fontos, hogy megértsék, mire miért van szükség, mert így nem kezdik el keresni a kiskapukat.”

Mivel a cukorbetegség kezelése nem egyszerű, fontos lenne, hogy a gazdik a megelőzésre fektessék a hangsúlyt. Ez is a felelős állattartás része, ám ezzel sajnos még mindig akadnak, akik nincsenek tisztában.

Légy felelős gazdi, és tudj meg mindent arról, hogyan ismerhető fel a kutyák cukorbetegsége.  Ide kattintva megtalálod cikkünket, amiben részletesen írunk erről az alattomos betegségről és arról, hogyan hogyan ismerheted fel idejében.
cukorbetegség kutya cukorbetegség kutya cukorbetegség okai

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink