hirdetés

November a cukorbetegség hónapja: közel 7000 kutya érintett Magyarországon

László Enikő

2020. november 14 - Forrás: Kisállatorvos.hu

Kedvenced is lehet cukorbeteg: becslések szerint 300 kutyából egy érintett. A kor, az elhízás, a genetika, a fajta, bizonyos gyógyszeres kezelések és betegségek megnövelik a cukorbetegség kockázatát.

hirdetés

November 14-e a cukorbetegség világnapja. A kór nem csak minket, de kedvenceinket is veszélyezteti. A kutyák cukorbetegsége nagyon hasonló az emberéhez: ha az állat szervezetében nincs elegendő inzulin vagy nem képes azt megfelelően hasznosítani, a glükóz a véráramban marad. Ezáltal megnő a vércukorszint és cukorbetegség alakul ki. Amikor inzulin hiányában a vércukorszint megemelkedik, a vizeletben glükóz található. Ez fokozott vízvesztéssel jár, ami miatt az eb vizelete bőségesebb és többet is iszik.

1. Ismerd fel a cukorbetegség tüneteit!

Ne vedd félvállról, ha kedvenced túl sokat ürít, túl sokat iszik vagy bő étkezés ellenére sem hízik vagy éppen veszít súlyt. Ezek ugyanis a cukorbetegség legjellemzőbb tünetei. További figyelmeztető jelei is lehetnek, mint a depresszió vagy a gyakori fáradtság. A fátyolos szem is utalhat a betegségre.

Ha az említett tünetek bármelyikét tapasztalod kedvenceden, mihamarabb keresd fel az állatorvost! A doktor vizsgálattal és különböző tesztekkel, köztük vizelet- és vérvétel segítségével állítja fel a diagnózist.

Kutya vérvételen.

2. Válassz kutyák számára kifejlesztett inzulint!

Általánosságban elmondható, hogy a cukorbetegség kutyák körében nem gyógyítható, de kezelhető. Akárcsak a mi esetünkben, cukorbeteg kisállataink számára is az inzulin pótlása a kezelés kulcsa. De fontos, hogy kifejezetten a számukra kifejlesztett inzulint válasszunk! Mi a különbség és miért ennyire fontos? A kutyáknak kisebb mennyiségű inzulinra van szükségünk, mint nekünk. Az állatorvosok által elismert inzulin alacsony 40 IU/ml koncentrációjának köszönhetően lehetővé teszi az ebek számára szükséges alacsony dózisok pontos adagolását.

3. Tanuld meg az inzulin beadását!

Cukorbeteg kedvenced számára az inzulint kétféleképpen pótolhatod: hagyományos inzulininjekció vagy egy speciális inzulin toll, a VetPen segítségével. Használata egyszerű, gyorsan és fájdalommentesen alkalmazható. Egyszerűbb használata miatt ajánlott olyan gazdik számára, akiknek nincsen tapasztalatuk injekcióstűvel, hiszen nincs szükség valódi tű használatára, és a megfelelő mennyiséget is egyszerűen be lehet állítani az eszközön. Bármelyik terméket is választod, első használat előtt kérd az állatorvos segítségét, aki megtanítja a helyes használatot. Bár a következő kép macskát ábrázol, ez a módszer alkalmazandó kutyáknál is.

4. Készülj fel a hipoglikémiára!

A cukorbeteg kedvencek esetében leggyakrabban fellépő komplikáció a hipoglikémia. Amikor a vércukorszint a normális szint alá esik, hipoglikémiáról beszélünk. Ha a vércukorszint túl alacsony, az agy nem jut elegendő glükózhoz, ami akár a kisállat életét fenyegető állapothoz is vezethet.

A hipoglikémiát számos esemény kiválthatja: az inzulin túladagolása, egy-egy étkezés kimaradása vagy későbbre tolódása, vagy akár kiskedvencünk diétájának, ételmennyiségének megváltoztatása is. A hipoglikémia kialakulásának valószínűségét növelhetik továbbá fertőzések és egyéb krónikus betegségek, valamint a mozgás mennyiségének és intenzitásának megváltozása vagy más gyógyszerek alkalmazása.

Ha azt tapasztalod, hogy kutyád nyugtalan, remeg vagy reszket, esetleg szokatlanul viselkedik: nyugodtabb vagy aluszékonyabb, mint általában, azonnal etesd meg! Ha nem fogadja el az ételt, más formában pótold a glükóz szükségletét, amilyen gyorsan lehet!

Ha kedvenced eszméletlen vagy rohama van, habozás nélkül, azonnal hívd az állatorvost!

5. Kísérd figyelemmel a kezelést!

Amikor cukorbeteg kutyáról gondoskodsz, az adatok napi nyomon követése és lejegyzése elengedhetetlen. Az állatorvos számára ugyanis ezek az információk nyújtanak segítséget a kezelés beállításához. Ezek mellett akár egész napon át tartó vérvételek és egyéb vizsgálatok is várhatnak az ebre. A nyomon követés továbbá azért is nagyon fontos, mert annak ellenére, hogy az állat huzamosabb ideje stabil állapotban van, időről-időre szükséges lehet az inzulinmennyiség megváltoztatására. Ehhez nagy segítséget nyújtanak a gazda által gyűjtött információk is.

Ne feledd tájékoztatni szomszédaidat és ismerőseidet arról, hogy kutyád cukorbeteg! Ezáltal ők is felkészültebbek lesznek és tudják majd, mit kell tenniük abban az esetben, ha négylábú barátod esetleg elkóborolna.

(Képek: Getty Images Hungary, kisallatorvos.hu)

cukorbetegség cukorbetegség tünetei inzulin kutya cukorbetegség vízfogyasztás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!