hirdetés

Kutyák is eshetnek kómába: ezt tedd, ha kedvenced eszméletét vesztette és nem reagál

Ferenczi Deborah

2022. február 20 - Képek: Getty Images Hungary

Tudtad, hogy a kutyák is eshetnek kómába? Bizonyos betegségek, mint például a diabétesz, vagy a daganatok okozhatnak ilyen állapotot az állatok esetében is.

hirdetés

A kómát számos probléma okozhatja a kutyák esetében, a szélsőséges hőmérsékletektől a mérgezésen át a vényköteles kisállat-gyógyszerekig bármelyik folytán kialakulhat. A kóma azt jelenti, hogy az eb nem reagál külső ingerekre, de önállóan lélegzik, megfelelő pulzusszámot produkál. Ennek ellenére abszolút orvosi vészhelyzetnek számít. Általában cukorbeteg kutyáknál észlelik, akiknél a vércukorszintet nem szabályozták.

Mire kell figyelni?

Ha kutyád úgy néz ki, mintha aludna, de nem reagál a fájdalomra vagy az ingerekre, akkor valószínűleg kómába esett. Először próbáld finoman felébreszteni őt. Érj hozzá, szólítsd meg, ha nem válaszol, simogasd meg erősebben, vagy beszélj hozzá hangosabban. Amennyiben erre sem reagál, akkor azonnal fordulj állatorvoshoz.

Elsődleges ok

A cukorbetegség a kutyák kómájának leggyakoribb oka, amikor az állat vércukorszintje már egy ideje túl alacsony vagy magas. Egyéb okok közé tartozik a szélsőséges hőmérséklet, mérgek, kullancsok, vérző daganatok, gyógyszerek, sokk és trauma. Ezen lehetséges okok mindegyikének valószínűsége a kutya korától, fajtájától és általános egészségi állapotától függően változik.

Azonnali ellátás

Győződj meg arról, hogy a kutya nem fullad meg, azaz ellenőrizd a légutakat, nincs-e elzáródást okozó tárgy. Az állat pulzusát és légzését is mindenképpen kísérd figyelemmel. Ha a szíve leállt, végezz mesterséges lélegeztetést, de arra ügyelj, hogy mérgezés gyanújánál ne veszélyeztesd saját testi épséged. Azonnal hívd állatorvosodat vagy induljatok sürgősségi ellátást nyújtó állatkórházba. A kómából való felépülés például cukorsokk esetén akár pár órán belül is megtörténhet, kezelés nélkül viszont maradandó károsodásokat okozhat. Súlyosabb esetekben felmerülhet az is, hogy az állat soha nem ébred fel, ilyenkor az eutanáziát kell mérlegelni.

Diagnózis

Állatorvosod elvégzi a szükséges vizsgálatokat, hogy meghatározza a kóma kiváltó okát, beleértve az esetleges betegségek jelenlétét. Rengeteg kérdést fog feltenni, így érdemes erre felkészülnöd, és minél pontosabban meghatároznod, minden szokatlan változást tapasztaltál és mikor. Ezek segítenek állatorvosodnak meghatározni a legmegfelelőbb kezelést.

cukorbetegség cukorbetegség tünetei kóma kutya kóma kutya mérgezése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink