hirdetés

Súlymérés otthon: így vedd rá kedvenced, hogy ráálljon a mérlegre!

Ferenczi Deborah

2022. január 9 - Képek: Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy megfelelően tudd követni kutyád fejlődését, egészségügyi állapotát, fontos, hogy rendszeresen figyelemmel kísérd a testsúlyát. Amennyiben nem feltétlenül szeretnél ezzel minden egyes alkalommal orvoshoz járni, érdemes lehet otthon is bizonyos időközönként ellenőrizned, kedvenced súlya az egészséges kereteken belül mozog-e.

hirdetés

Amennyiben otthon végzed el ezt a műveletet, számos kérdés merülhet fel. Jó az otthoni mérleg vagy specifikusra lenne szükség? Milyen gyakran kell lemérni a kutyát? Hogyan vedd rá arra, hogy felálljon a mérlegre? Megpróbálunk válaszolni ezekre a kérdésekre.

Milyen gyakran kell lemérni a kutyát?

Az első és talán leglényegesebb kérdés. Dr. Susan O’Bell állatorvos szerint évente legalább egyszer szükséges a mérés, míg Dr. Matthew Rooney specialista félévente minimum egyszer javasolja. Ám ezzel ellentétben korától és egészségügyi állapotától függően – például kölykök esetén – érdemes még ennél is gyakrabban figyelemmel követni az állat fejlődését. A kicsik súlyát akár hetente is ellenőrizheted. Adódnak más esetek is, amik megkívánják ezt, mint például az olyan betegségek, melyek krónikus étvágy- vagy vízfogyasztás-csökkenéssel járnak. Ilyenek lehetnek például a rák vagy a cukorbetegség.

Hogyan mérd le a kutyádat otthon?

Amennyiben az otthoni mérleget akarod használni, nagyon fontos, hogy egy kemény és sima felületre helyezd. Ne szőnyegre, hanem a csupasz padlóra. Az eszköz így mutatja a lehető legpontosabb súlyt, ráadásul kiküszöbölöd azt is, hogy leessen a kutya valahonnan. A kisebb állatok számára jó megoldás lehet a babamérleg, hiszen az pontosabb, és ebben az esetben egy fél kiló eltérés is jelentős lehet. Arra pedig, hogy miként történjen ez a folyamat, több lehetőség is adott. Talán a legegyszerűbb módja ennek, hogy először leméred magad pontosan, és ezt feljegyzed, majd ölbe veszed a kutyát, és vele együtt mérlegelsz. A megkapott súlyból vond le a te saját testsúlyodat, és így megkapod az állatét. Mindig ugyanazt a mérleget kell használni, hiszen csak így követhető pontosan a változás. A másik opció, hogy valamilyen finomsággal csábítod fel az eszközre kedvencedet.

Az alábbi angol nyelvű videón láthatod ezeket a módszereket.

Hogyan lehet hozzászoktatni a kutyát a rendszeres testsúlyméréshez?

Sok kutya nem igazán szereti ezt a folyamatot, az állatorvosi mérlegektől pedig félhet is. Érdemes lehet folyamatosan hozzászoktatni a dologhoz. Például kölyökkoráról kezdve rendszeresen mérd, és minden egyes alkalommal dicsérd meg, sőt jutalmazhatod is finom csemegével. Az ismerkedés is lényeges. Először csak tedd oda a mérleget és jutalmazd azért a kutyát, ha megszagolja, majd egyik-másik lábát ráhelyezi, végül azért is, ha rááll teljes testsúlyával. Így pozitív asszociációkat hozol létre benne és csökkented a félelmét.

cukorbetegség egészséges testsúly elhízás kölyök súlya kutya lemérése kutya testsúlya mérleg súly

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink