hirdetés

Cukorbeteg a kutyád? Nagyobb az esélye, hogy te is az leszel

László Enikő

2021. február 23

Egy svéd kutatás szerint ha kutyád 2-es típusú cukorbetegséggel küzd, 38%-kal nagyobb az esélye, hogy nálad is kialakul a probléma.

hirdetés

Felmérések szerint Magyarországon közel háromezer kutya küzdhet cukorbetegséggel. A kor, a genetika és az elhízás pedig növeli kialakulásának esélyét. Fontos, hogy a tüneteket minél korábban felismerd, mielőtt súlyosbodik a probléma. Sokszor mondják, hogy a kutya gyakran hasonlít gazdájára és ez fordítva is igaz. A cukorbeteg ebek gazdái nagyobb eséllyel küzdenek maguk is a kórral.

Az elhízás

Az elhízás nagymértékben növeli a cukorbetegség kialakulását embereknél és kutyáknál egyaránt. A túlsúlyos ebek  kevésbé hallgatnak gazdájukra, ráadásul rövidebb ideig is élnek. Egy kistestű négylábú esetében akár két és fél évvel is rövidülhet az életkor. Az is ismert, hogy a kevésbé aktív életmódot folytató gazdik hajlamosabbak személyiségükhöz illő, lustább fajták közül választani. Hiszen velük nem szükséges annyit mozogni. Ez pedig hatással lehet a cukorbetegség kialakulására is.

Nagyobb az esélye, hogy nálad is kialakul

Egy 2020 decemberében megjelent svéd kutatás szerint, ha kutyád cukorbeteg, nagyobb az esélye, hogy te is az leszel. Az Uppsala Egyetem szakemberei 208 980 kutya- és 123 566 macskatulajdonost vizsgáltak. Az eredmények azt mutatták, hogy ha az állat 2-es típusú cukorbetegséggel küzd, a tulajdonos 38%-kal nagyobb eséllyel válik maga is beteggé. A társadalmi körülmények és az anyagi helyzet nem függ össze ennek kialakulásával. Sokkal inkább az étrend és az aktivitás szintje kapcsolódik a cukorbetegség létrejöttéhez. Azonban érdekes, hogy a macskatartók esetében nem alakul ki efféle összefüggés. Ez ahhoz köthető, hogy ők szabadabb életmódot folytatnak, többségük sokszor gazdájuktól függetlenül mozog.

Az aktív gazdák általában energikus kutyát választanak társnak.

Amilyen a gazda, olyan a kutyája

A gazda életmódja igen nagy kihatással van kutyájára is. Ha az ember lustább, nem szeret sokat mozogni, nagy valószínűséggel kedvencével sem fog hosszú kirándulásokat tenni vagy futni indulni. Ezzel nincs is probléma, ha a kutya fajtája, mérete nem igényli ezt. Viszont nincs olyan eb, akinek ne lenne szüksége semmiféle mozgásra. A minimális aktivitás pedig idővel elhízáshoz vezet a gazdánál és kutyánál egyaránt. A másik fontos tényező az étrend. Ha valaki cukros, zsíros ételeket eszik, és ezt kedvencétől sem sajnálja, szintén veszélyezteti az elhízás és az ezzel járó egészségügyi problémák is. A kutya azt eszi, amit adnak neki. Nem fogja otthagyni azért, mert az alakjára, egészségére gondol.

A gazda felelőssége, mit ad kedvencének. Szíve joga eldönteni, saját maga mivel táplálkozik, viszont kutyája egészsége az ő lelkén szárad. Sajnos sokan ezt nem tartják észben, és hajlamosak a könyörgő kutyaszemeknek bedőlni. Ez pedig nem a szeretetük jele, akármennyire is ezzel áltatják magukat. Ezzel ártanak kedvencüknek. Az elhízás pedig nem csupán esztétikai kérdés. Súlyos egészségügyi következményei lehetnek, többek között a cukorbetegség is ide tartozik. Ha pedig kutyád cukorbeteg, 38%-kal nagyobb az esélye annak, hogy te is az leszel.

(Képek: Getty Images Hungary)

cukorbetegség elhízás kutatás kutya cukorbetegség kutya elhízás veszélyei kutya és ember kutya és gazda

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink