hirdetés

Elképesztő pillanat: krokodilok segítettek egy kutyának kijutni a folyóból

Hangai Lilla

2023. szeptember 30 - Képek: Getty Images Hungary

A szerencsétlen kóbort megvadult kutyák taszították a vízbe. Az éppen ott tanyázó krokodilok azonban ahelyett, hogy prédaként tekintettek volna az állatra, gyengéden a part felé irányították.

hirdetés

A szakértők szerint a krokodil csapat kutya iránt tanúsított segítsége megnyilvánulása lehetett a fajok közötti empátiának.

3 krokodil sietett egy kutya segítségére

Az esetet egy tanulmányban részletesen elemezték is, amely a hüllők érzelmeit és viselkedését vizsgálta, és a Journal of Threatened Taxa című folyóiratban jelent meg. A közzétett tanulmányban az indiai Szaraszvati folyó krokodiljait vették górcső alá. Leírják, hogy teljesen ártatlanul közeledtek a krokodilok a kutya felé, gyengéden lökték meg az orrukkal, hogy az kijuthasson a partra. Agresszív viselkedésnek nyoma sem volt. Bár meglepő lehet, hogy a hüllők nem éltek a könnyen jött lehetőséggel.

Ellenvélemény

Chris Murray, a Southeastern Louisiana Egyetem biológusa elmondta az Insidernek, hogy ennek számos oka lehetett. Elképzelhető, hogy már jóllaktak, vagy túlságosan kiszolgáltatottnak érezték magukat ahhoz, lesből figyeljék a kutyát. De az is lehet, hogy voltak már negatív tapasztalataik a múltban egy eb elfogyasztásával kapcsolatban. Murray nem gondolja, hogy az esetben empátiáról lett volna szó, ahogy a kutatók a tanulmányban kifejtették.

„India és Srí Lanka part menti területein nagyszámú krokodilpopuláció él az emberek közelében, ami a világon a legtöbb ember elleni támadáshoz vezet. Szóval nagyon valószínűtlennek tartom a krokodilok együttérzését.” – fejtette ki a biológus.

Elképesztő, mire képesek ezek a hüllők

Abban azonban egyetért a kutatókkal, hogy az emberek abszolút alábecsülik a krokodilokat és a hozzájuk hasonló hüllők viselkedését. Murray tud olyan esetekről, amikor ezek a hatalmas ragadozók botokkal csalogatták magukhoz a madarakat, hogy azok rájuk szálljanak és a csoport tagjai elkaphassák őket. Ezzel a technikával segítették egymást a táplálékszerzéshez. Azt is megfigyelték már az esetükben, hogy múltbéli tapasztalatokból is képesek tanulni.

„Való igaz, hogy ezek a történetek túlnyomórészt anekdoták. Úgy gondolom, hogy a kognitív képességeik – a körülöttük lévő dolgok érzékelése és a memóriájuk – azonban sokkal jobb, mint amilyennek gondoljuk. Nem csak aljas hüllők.” – folytatta. De azért hozzátette, hogy azt nem tartja valószínűnek, hogy együttéreztek volna a kutyával.

Sajnos azt nem mondhatjuk el magunkról, hogy hosszú évek óta tanulmányoznánk a hüllőket és érteni vélnénk a viselkedésüket, a felvételek azonban valóban gyengédségről árulkodnak. Ki tudja, talán mégis van egy olyan oldaluk, amely eddig rejtve maradt számunkra.

furcsa viselkedés kóbor kutya kutya empátia tanulmány viselekdés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink