hirdetés

Így vigasztalják egymást a kutyák: egy ismerős eb szenvedése nagymértékben emeli meg a stressz-szintjüket

Hangai Lilla

2023. február 1 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb gazdi megtapasztalja a kedvencével való együttélés során, hogy a kutyák milyen elképesztő módon fogják az érzelmi jelzéseinket és hangulatainkat. Ráadásul nemcsak tudomásul veszik a változást, de igyekeznek tenni is annak érdekében, hogy felvidítsanak bennünket.

hirdetés

Az tehát biztos, hogy a mi érzéseinket gyakran visszatükrözik, ez pedig arra enged következtetni, hogy erősen empatikusak velünk szemben. De vajon mi a helyzet akkor, ha a fajtársaikról van szó? Velük is képesek együttérezni?

Vajon a fajtársakhoz állnak közelebb vagy az emberekhez?

Bár nincs sok kutatás a kutyák egymás iránt tanúsított empátiájáról, egy ígéretes tanulmány ebbe a témába is enged némi betekintést. 2017-ben a Bécsi Egyetem kutatói azt próbálták tesztelni, hogyan reagálnak a kutyák az emberek, és más kutyák érzelmeire. A kutyusokat egy olyan laboratóriumban tesztelték, ahol a szobák mind a 4 sarkában egy hangszóró volt elhelyezve. Ezen a kutatók emberi és kutyahangokat játszottak le. Az emberi érzelmek demonstrálásához nevetést és sírást használtak. A fajtársaik érzelmeinek megjelenítéséhez könnyed, játékos ugatást és szűkölést játszottak le. Semleges hangokat is felhasználtak, mint például természeti hangokat vagy közömbös tónusban beszélő személyt

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az ebek nagyobb melyikre fordítanak nagyobb figyelmet. Továbbá azt is mérték, hogy a blökik mutatják-e szorongás jeleit, mint például a szűkölés, mancsnyalogatás vagy az ugatás, vakkantás.

A tanulmány egyértelművé tette, hogy a kutyák jobban odafigyeltek az érzelmeket közvetítő hangokra, mint a semlegesekre. Még árulkodóbb azonban, hogy kedvenceink szignifikánsan magasabb pontszámot értek el, ha negatív jelzéseket tapasztaltak mind fajtársaik, mind az emberek esetében. Ez pedig azt jelenti, hogy képesek különbséget tenni pozitív és negatív érzelmek között mindkettőnk esetében.

És amelyik adatra mindenki várt: a tanulmány szerint az alanyok érzelmi reakciójában nem volt különbség az emberi és a kutyahangok tapasztalása között. Bár ez még egyelőre nem csalhatatlan bizonyítéka annak, hogy valóban empátiát éreznek-e más kutyák iránt, de az biztos, hogy valamilyen szinten képesek átérezni más ebek érzelmeit. Egyelőre nincs módszer arra, hogy lemérjék, hogy egy kutya képes-e magát más élőlények helyébe képzelni.

Mi a helyzet a barátokkal?

Azt már tudjuk, hogy négylábú barátaink határozottan érzékenyen reagálnak arra, ha úgy hallják, egy fajtársuk szenved. De vajon mi a helyzet akkor, ha egy olyan eb érzi magát rosszul, akivel osztoznak az otthonukon, akivel egy a gazdijuk? Talán nem okoz akkora meglepetést, ha azt mondjuk, az előbb említett tanulmány szerint még ennél is mélyebben érinti az ebeket, ha egy olyan társukat látják vagy hallják szenvedni, akivel szorosabb kapcsolatban vannak.

Hogyan ösztönözd kedvencedet empatikus viselkedésre?

Az empatikus viselkedés ugyan velük született, de nagy előnye van annak, ha ezt a képességüket továbbfejlesztitek az idő előrehaladtával. Így ugyanis még mélyebb kapcsolatot alakíthattok ki. Ehhez mindössze csak annyi kell, töltsetek együtt annyi időt, amennyit csak lehet. Séta, kirándulás, játék a parkban; bármi szóba jöhet, amit mindketten élveztek és ki tudtok kapcsolódni.

Sokat segíthet még az is, ha bátorítod a kapcsolatát más kutyákkal. Legyél nyitott te is más ebek felé, ha a futtatóban vagy a parkban játszotok, így ő is azt fogja látni, hogy jó dolog, ha barátkozik. A pozitív viselkedés és a kapcsolatok formálása magabiztosabbá és kiegyensúlyozottabbá teszi őket.

Amikor úgy látod, hogy kedvenceid empatikus viselkedést tanúsítanak egymás iránt vagy akár egy idegen kutya iránt, bátran jutalmazd viselkedésüket bíztatással, dicsérettel, jutalomfalattal.

barátság kutya barátok kutya barátság kutya eggyüttérez a fajtársával kutya együttérzés kutya empátia kutya érzelem kutya viselkedés tanulmányozása kutya viselkedése stresszhelyzet tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink