hirdetés

Mennyiben származik a kutya személyisége a gazditól? Nem egészen olyan a folyamat, ahogy képzeltük

Hangai Lilla

2023. március 10 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan te is ismersz olyan kutyákat és gazdikat, akiknek a személyisége olyan, mintha tükrözték volna a tulajdonságaikat. Ez valójában egyáltalán nem a véletlen műve. A kutatók rájöttek, hogy a gazdi és kutya személyisége szoros összefüggésben változik és fejlődik.

hirdetés

Az talán nem szokatlan jelenség, ha arról beszélünk, hogy a kutyák átvesznek tőlünk bizonyos szokásokat, tükröznek egyes személyiségjegyeket, hiszen a kötődés olyan szoros. De ez vajon fordítva is igaz lehet?

A nyitottság kivételével a személyiségjegyek megegyeznek

Az Applied Animal Behaviour Science-ben megjelent tanulmány elvégzésekor a kutatók arra kérték a gazdikat, hogy értékeljék magukat és a kutyájukat 5 fő dimenzió alapján. A Nagy Ötök (Big Five), ahogyan a pszichológiai közösségben emlegetik, a következők:

  • Neuroticizmus (szorongásra és a félelemre való hajlam), de valahol Érzelmi stabilitásként említik ezt a pontot
  • Extraverzió
  • Lelkiismeretesség
  • Barátságosság
  • Nyitottság (egyes helyeken Intellektus/Kultúra néven ismeretes)

A tulajdonosok túlnyomó többsége azt válaszolta, hogy mind az 5 személyiségdimenziót megosztják kutyáikkal. Annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az eredmények nem puszta kivetítések voltak, független társak is értékelték a kutya és ember párosokat. A független szakértők úgy látták, hogy a nyitottság kivételével valóban minden dimenzióban osztoztak.

Neurotikus gazdinak neurotikus kutya?

„Az egyik magyarázata annak, hogy a kutyák viselkedése és személyisége miért fonódik össze olyan szorosan az emberével az az, hogy az emberek eleve olyan ebeket választanak maguk mellé, amelyek remekül kiegészítik saját életvitelüket. Egy nyugodt ember gyakran békés kutyát választ, egy szorongásra hajlamos személy fogékonyabb az ijedt, félős kutyák örökbefogadására.” – magyarázza Jenn Fiendish állatorvosi viselkedéstechnikus. Jen meggyőződése, hogy az emberek ezt tudatalatti szinten teszik.

„Amikor a férjemmel 12 évvel ezelőtt elmentünk az új kutyánkért, azonnal azt választottam, aki aktívabb, hevesebb és kicsit fél a dolgoktól, ami nagyon hasonlít a saját személyiségemhez. Míg a férjem a laza, nyugodt, tejesen zavartalan kiskutyát választotta ki, aki tökéletesen illett az ő egyéniségéhez. Ez történt a másik két kutyámmal is. Mindkettőt azért választottam ki, mert hevesek voltak, és egy kicsit kontrollálhatatlanok. (Megint én!).” Az évek során a kutyák megőrizték, sőt megerősítették ezeket a személyiségjegyeket.

Dr. Patrick Mahaney állatorvos azt mondja, hogy a látszólag neurotikus hajlamú kliensek a magasabb energiaszintű kutyákhoz vonzódnak: „Úgy tűnik, hogy a neurotikus gazdik a weimari vizslákat, a terelőkutyákat és más hasonló fajtákat vagy keverékeiket keresik, amelyek gyakran gazdáik felfokozott energiájából táplálkoznak.”

Empatikus képességeik szinte földöntúliak

Tekintettel arra, hogy az emberek és a négylábúak minimum 15 ezer éve osztoznak egymás társaságán, nem meglepő, hogy a kutyák személyiségét befolyásoljuk. Jen Fiendish azt mondja, hogy az ebek képesek olvasni és tükrözni az emberi érzelmeket. „Ha a gazdi nagyon szorong, kedvence megérti ezt, és gyakran szorongani fog ő is. Ha a félelem krónikus, a kutyában is kialakulhat krónikus szorongás.”

Dr. Mahaney szemtanúja volt ennek a saját praxisában. „Megfigyeltem háziállatokat olyan háztartásokban, ahol a gazdik nagy stressznek voltak kitéve. Ezek az ebek később viselkedési problémákat mutattak, amelyek a gazdik megnyugtató energiájának hiányára vezethetők vissza.” Ilyen viselkedési probléma lehet a nem megfelelő vizelés és ürítés, a rombolás, az ugatás, valamint a csökkenő étvágy is.

A kutyák igazi empaták. Érzékelhetik az emberek és más állatok apró fiziológiai változásait, és ennek megfelelően reagálnak is. Minél szorosabb az ember-állat kapcsolat, annál jelentősebb a válaszreakció is. A kutyák gyakran próbálják megvigasztalni és megnyugtatni a feldúlt tulajdonosokat. Az emberek nem mindig ismerik fel ezeket a jelzéseket, mivel nagyon árnyalatnyiak lehetnek: lefekszenek mellénk, a fejüket a lábunkra teszik, fizikai kontaktust hoznak létre valamilyen formában vagy megpróbálják elterelni a figyelmünket egy játékkal.” – meséli Dr. Lisa Pinn McFaddin az Independent Hill Veterinary Clinic orvosi igazgatója.

Mi is tükrözhetjük a kutyák érzelmeit?

Míg a szakértők szerint gyakoribb, hogy a kutyák a gazdijaiktól vesznek át személyiségjegyeket, elképzelhető, hogy a kutya érzelmei és viselkedése hatással lehet az emberekre.

„Ezt leggyakrabban akkor figyelhető meg, amikor a gazdinak olyan kedvence van, aki veleszületett szorongástól szenved. A tulajdonos tehetetlennek érzi magát, nem tudja, hogyan enyhítse kutyája fájdalmát. Ez a tehetetlenség kényelmetlenné, sebezhetővé és ezáltal szorongóvá teszi a tulajdonost.

Ugyanakkor számos tanulmány kimutatta a szorongás és vele együtt a vérnyomás csökkenését, a szívverés lassulását, valamint a nyugtató hormonok és a neurotranszmitterek fokozott felszabadulását mind az emberek, mind a kutyák szervezetében pozitív interakciókat követően, elsősorban simogatás után.” – mondta el Dr. McFaddin.

hasonlóság kutatás kutya együttérzés kutya ember hasonlóság kutya érzései kutya hasonlít a gazdájára kutya személyisége kutya személyiségtípusok kutya tükrözi az ember érzéseit kutya viselkedés tanulmányozása kutyák személyisége személyiség tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink