hirdetés

Ha kedvenced így viselkedik, nincs vele semmi baj: vonzalom azonos nemű kutyák között

Hangai Lilla

2023. március 9 - Képek: Getty Images Hungary

Hol is kezdjük… A következő téma nem lesz egyszerű, de nem azért, mert nem feltétlenül lehet rá egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni. Az állatvilágban, és jelen esetben a kutyák között megjelenő saját nemükhöz való vonzódás kérdése azért bonyolult téma, mert… Nem, ezt nem a bevezetésben fogjuk elmagyarázni. Ha érdekel a kérdés, kérünk, előítéletek nélkül olvass tovább.

hirdetés

Legjobb tudásunk és alapos kutatómunka alapján próbálunk választ adni erre a kérdésre, ugyanis úgy láttuk, hogy sokakat foglalkoztat. És ahhoz, hogy egy témát ne démonizáljunk vagy terjesszünk róla hibás információkat, muszáj tényszerűen elemeznünk.

Az azonos neműek vonzalmának tanulmányozása az állatvilágban

A legtöbb gazdiban azért merül fel a kérdés, hogy vajon kedvence homoszexuális-e, mert a futtatóban vagy a séták alkalmával arra lesz figyelmes, hogy a kutyus előszeretettel hágja meg azonos nemű társait. Arról többször is írtunk már, hogy az esetek jelentős többségében ez nem szexuális viselkedés, de a téma kibontásának lehetősége miatt most maradjunk meg annál, hogy a gazdi abból indul ki, hogy ez egy szexuális töltetű megnyilvánulás, és tudni szeretné az okait.

Az azonos neműek vonzalmát már régóta megfigyelték sokféle állatfajnál. 2014-ben a BBC beszámolt egy pár hím Humboldt-pingvinről, akik együtt nevelnek árva tojásokat az angliai kenti állatkertben. Mielőtt azonban megállapíthatnánk, hogy a házi kedvencek lehetnek-e melegek, először azt kell meghatároznunk, hogy ez az emberek által alkotott fogalom mennyiben alkalmazható az állatvilágban.

A kutya és az ember ebben nem egyforma

A PetMD állatorvosa, dr. Patty Khuly és a legtöbb átböngészett forrás is arra biztat bennünket, hogy számos jól megalapozott okból ne hasonlítsuk össze az emberek viselkedését az állatokéval. Ebben az esetben az egyik legnyomatékosabb ok – főleg, hogy a kutyákról van most szó –, hogy nincs jelentősége. Ameddig az állat egészséges és sem önmagának, sem másnak nem árt a viselkedésével, addig nem érdemes emberi fogalmakba skatulyázni.

A másik nyomós ok, hogy az állatok szexuális viselkedése nagyon könnyen félreértelmezhető. Ahogy arra az előbb is utaltunk már, a hágás például jelezhet játékra felhívást vagy dominanciát is, nem csak szexuális vonzalmat.

Így próbálnak választ találni

A tudósok gyakran két dolgot tanulmányoznak, amikor megpróbálják meghatározni, hogy az állatok lehetnek-e melegek: az exkluzivitást és a hosszú élettartamot. Az exkluzivitás kérdése figyelembe veszi, hogy ezek az állatok csak azonos neműekkel vesznek-e részt szexuális kapcsolatokban. A Frontiers in Neuroendocrinology folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a kosok körülbelül 8%-a úgy tűnik, hogy kizárólag más hímekkel párosodik, a háziasított juh pedig az egyetlen emlős az emberen kívül, amely az eddigi adatok alapján szándékosan párosodik az azonos neműekkel. A japán makákók, a palackorrú delfinek és bonobók is párosodnak és ölelkeznek mindkét nemhez tartozó partnerekkel.

A kutatók továbbá figyelembe veszik a viselkedés megjelenésének időtartamát is. Vagyis, hogy eseti dologról vagy rendszeresen megjelenő viselkedésről van szó. A nőstény albatroszok például gyakran életre szóló partnerséget alakítanak ki más nőstényekkel. A kutyák ezzel szemben azonban hosszú távon nem alakítanak ki ilyen kapcsolatokat. De ehhez persze hozzájárul az is, hogy kedvenceink nem egy életre választanak partnert.

Akkor hát?

A jelenlegi eredmények szerint egy kutya nem lehet homoszexuális, ugyanis ahhoz arra lenne szükség, hogy akkor se közeledjen egy nőstény felé, ha az éppen tüzel. Másodsorban pedig az ebeknek nincs szexuális irányultsága vagy állandó szexuális preferenciája, így ha különféle viselkedésmintákkal azt is üzenik az emberi agy számára, hogy itt azonosneműek vonzalmáról lehet csak szó, ez a fogalom az ő világukban nem jelent semmit.

Ha kedvenced előnyben részesíti saját nemének képviselőit, vagyis szívesebben játszik vagy alakít ki testi kontaktust velük, esetleg meglepődve látod, hogy őket is meghágja, nem kell aggódnod, de spekulációra sem kell, hogy okot adjon a dolog. Kedvenceink egyszerűen csak élvezik az életüket, megélik a legboldogabb napjukat. Nem szükséges emberi matricákat ragasztani egy kutyaviselkedésre.

azonos neműek közötti vonzalom kutya homoszexualitás kutya kutya érzései kutya hágása kutya szexualitás kutya viselkedés tanulmányozása szerelem tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink