hirdetés

Ez a furcsa viselkedés az ivartalanított kutyáknál is lehetséges: mutatjuk, hogy mikor fordulj vele orvoshoz!

Hangai Lilla

2022. december 19 - Képek: Getty Images Hungary

A hágás és az önkielégítés a legtöbb kutya esetében teljesen normális, és előfordulhat akkor is, ha az állat ivartalanított. A maszturbáció módszere kutyánként eltérhet: valamelyik más állatokra veti rá magát, valamelyik kutya az emberi lábakat részesíti előnyben, valamelyik inkább a puha tárgyakat kedveli, mint például a takarók, fekhelyek, díszpárnák vagy plüssjátékok. De az sem ritka, ha a blöki a mancsaival dörzsöli vagy nyalogatja a nemi szervét.

hirdetés

A kölyköknél gyakran megfigyelhető, hogy alomtársaikra, játékaikra vagy a gondviselőjükre erőltetik rá magukat. Egyes szakértők úgy vélik, hogy ez a viselkedés a jövőbeli szexuális találkozások gyakorlataként funkcionál. Ahogy a kölykök elérik a szexuális érettséget, elkezdenek más kutyákat is meghágni. Ennek az aktivitásnak már természetesen egyértelmű köze van a szexuális érettségi állapothoz és a hormonokhoz. Nem meglepő, hogy gyakran  az ivartalanítás után is megmarad a maszturbálás valamint a hágás. Ennek valószínűleg az az oka, hogy egy tanult viselkedésmintává vált, ami jó érzést, megnyugvást hozott, így továbbra is ragaszkodnak hozzá. A nem ivartalanított ebeknél valószínűleg akkor jelentkezik ez a viselkedés, ha nem tudnak kapcsolatba lépni egy másik kutyával.

A maszturbáció és a hágás lehetséges okai

Bár a viselkedés nagyon sok esetben nem szexuális indíttatású, kezdjük mégis a legnyilvánvalóbbal. A maszturbáció a normál szexuális viselkedés része mind az ivartalanított, mind az ép kutyák esetében. Ugyanolyan gyakran fordulhat elő kanoknál és szukáknál is. Az ivartalanított kanoknál is lehetséges az erekció és az ejakuláció is. Nagyon sok esetben ha a viselkedés hátterében szexuális motiváltság áll, az párosul udvarlási viselkedéssel is. (Felfelé álló farok, hátracsapott fülek, meghajlás, mancsozás, stb.)

A hágás sok esteben egyszerűen felhívás játékra. Ha erről van szó, biztos lehetsz benne, hogy a hím ebeknél nem lép fel sem erekció, sem ejakuláció. Általában könnyű különbséget tenni az első és a második indíttatás között. A rosszul, vagy nem megfelelő mennyiségben szocializált blökik gyakran választják ezt a taktikát más kutyák játékra buzdításához.

A stressz is előidézheti mind a hágást mind a maszturbálást. Az ilyen kutyusok nem tudják megfelelően kezelni az izgalmas helyzeteket, így ehhez a nyugtató módszerhez folyamodnak. Ám ez nagyon hamar kényszeres szokássá is válhat, ami a későbbiekben megzavarhatja a kutya mindennapi életét is.

Számos esetben az ebek azért hágnak meg más állatokat vagy embereket, hogy kifejezzék társadalmi státuszukat, feljebbvalóságukat. Ha a kontrollt szeretnék kifejezni így, az általában erekcióval jár, de nem okoz ejakulációt.

Ha egészségügyi probléma áll a háttérben

A stressz okozta mentális problémákra kitértünk már, és csak arra tudunk biztatni, hogy ha azt érzed, hogy kedvenced nem kiegyensúlyozott, problémái vannak a stresszkezeléssel és szorong, mindenképpen vidd el az állatorvoshoz. Többről van itt szó, mint hogy okoz neked néhány kellemetlen percet, ha vendégek érkeznek hozzád.

Különféle fizikális problémák, köztük a húgyúti fertőzések, inkontinencia, a priapizmus (tartós, gyakran fájdalmas erekció, amely szexuális ingerektől függetlenül lép föl) és akár bőrallergia is előidézheti ezt a magatartást. Mind súlyossá válhatnak, ha nem kezelik őket időben és helyesen! Az ilyen, vagy más egészségügyi problémáktól szenvedő blökiknél megfigyelhető, hogy a hágás és maszturbáció mellett nagyon sok időt töltenek a nemi szervek nyalogatásával és rágásával is. Fontos, hogy egy állatorvos tisztázza a probléma forrását, ne te döntsd el, hogy mi a viselkedés gyökere!

Mit tehetsz ellene?

Ha meglátogattátok az állatorvost és ő nem talált semmilyen mentális vagy fizikális problémát, azt javasoljuk, hogy egyszerűen csak hagyd kutyusodat, hogy csinálja, amit csinál. Ha naponta 1-2 alkalommal fordul elő ez a dolog és nem tesz kárt vele sem önmagában, sem másokban, úgy gondoljuk, hogy nincs értelme idegeskedni a dolgon.

Azonban ha többet játszol vele, több közös programot szerveztek; legyen szó sétáról, kirándulásról, kutyasuliról, futtatóról vagy családlátogatásról, valószínűleg kevesebb szükségét érzi majd, hogy ezzel töltse ki az idejét.

állatorvos allergia beteg kutya erekció kutyáknál kontroll kutya hágása kutya inkontinencia maszturbáció önkielégítés kutyáknál stressz szexuális viselkedés kutyáknál szocializáció hiánya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink