hirdetés

Nem tud pisilni a kutyád? Lehet, hogy húgyúti fertőzés áll a háttérben

Ferenczi Deborah

2022. február 4

A húgyúti fertőzés nagyon gyakori betegség a kutyák esetében. Komoly fájdalmat és kellemetlenséget képes okozni, ezért fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy milyen tünetek kísérik.

hirdetés

A húgyúti betegségeknek viszonylag sok előidézője lehet. Bizonyos esetekben ezt a húgykövesség okozza, de fertőzés és hólyagproblémák is állhatnak a háttérben. A pontos diagnózist kizárólag a tünetek teljes ismeretében, és komoly vizsgálat alapján lehet megállapítani.

A húgyúti betegségek tünetei

A húgyúti fertőzések leggyakoribb jele, hogy a kutyának láthatóan nagy fájdalmat okoz a vizelés. Vagy képtelen visszatartani a vizeletét, vagy épp nem tudja elvégezni a dolgát. Emellett kitágulhat a hasa, étvágytalanná válhat és kísérő tünetként hányás is előfordulhat.

Ha a húgykövesség a probléma

Abban az esetben, ha húgykő okozza a problémát, és az nagy méretű, kizárólag műtét által távolítható el. Amennyiben kevésbé súlyos az eset, akkor szokták javasolni az életmódbeli, illetve étkezési reformokat, amik csökkenthetik ezek kialakulásának esélyeit. Ebben az esetben érdemes szakember segítségét kikérni, hogy milyen táplálék lenne a legmegfelelőbb a kutyusnak, és milyen életmódot ajánl a megelőzés érdekében.

A húgyhólyag problémái

Ha húgyhólyagproblémával küzdötök, az az esetek nagy százalékában abban mutatkozik meg, hogy a kutya képtelen a normális vizelésre. Előfordulhat, hogy a húgyhólyaghoz kapcsolodó közvetlen izmok képtelenek érzékelni a vizelési ingert, de más problémák – például rák – is állhatnak a háttérben. A kezelés során az állatorvos gyakran katéterrel kiüríti a húgyhólyagot. Ez azért is nagyon fontos, mert a hólyag teljes elzáródása akár halálos is lehet, így a műtéti beavatkozás is gyakori ebben az esetben.

A húgyúti fertőzések

Előfordulhatnak még bizonyos esetekben húgyúti fertőzések is. Ezek közül a leggyakoribbak az alsó húgyútakat érintik, ami különösen a szukákat fenyegeti. Ennek az előidézője általában az, hogy valamilyen baktérium jut a húgyutakba, ami megfertőzi az állatot, de akár a legyengült immunrendszer is okozhat ilyesfajta problémát. Ezenfelül krónikus betegségek is okozhatják az ilyen eredetű megbetegedéseket.

(Képek: Getty Images Hungary)

beteg kutya betegség tünetei húgyúti betegség húgyúti fertőzés kutya bepisil kutya nem pisil

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink