hirdetés

Honnan tudhatod, hogy a kutyád lázas? 9 fontos jel, ami erre utal

László Enikő

2022. december 28 - Képek: Getty Images Hungary

Egy kutyánál nehéz megállapítani, ha lázas, ezért érdemes tisztában lenned az erre utaló jelekkel, hogy minél hamarabb orvosolni tudd a problémát.

hirdetés

A kutya normál testhőmérséklete 38-39 Celsius fok között lehet, ami valamivel melegebb, mint az átlagos emberi testhőmérséklet. Ha az eb hőmérséklete 39,4 Celsius fok fölé emelkedik, akkor lázas. Amennyiben a kutya hőmérséklete eléri a 40,5-41 fokot, az magas lázra utal, és fennáll a súlyos, esetleg halálos szövődmények veszélye.

A kutya testhőmérsékletének mérése

A lázat nehéz megállapítani a kutyáknál, mert a testhőmérséklet megemelkedhet, ha az állat stresszes vagy izgatott lesz. Ezenkívül a kutya testhőmérséklete napközben és éjszaka is változhat. Emiatt fontos, hogy tisztában legyél kedvenced saját, egészséges hőmérsékletével. Ezt úgy tudod meghatározni, hogy napközben és éjjel többször rögzíted testhőmérsékletét. Ha megkímélnéd kutyádat a méregetéstől, az átlag testhőmérsékletet vedd alapul, ami 38-39 fok.

Sokan azt hiszik, hogy ha megérintik az eb orrát, és az nedves és hideg, akkor a kutya hőmérséklete rendben van. Amennyiben pedig meleg és száraz, az lázat jelent. Ez azonban nem pontos mutatója annak, hogy az állat lázas-e.

A legpontosabb módja a kutya hőmérsékletének ellenőrzésének egy digitális hőmérő használata rektálisan. Egyes kisállatkereskedésekben kaphatók kifejezetten háziállatok számára készült hőmérők. Javasoljuk, hogy tarts egy külön hőmérőt csak a kutya számára, és tárold ott, ahol az eb egyéb felszereléseit tartod.

Kezdd azzal, hogy a hőmérő hegyét kókuszolajjal vagy vazelinnel bekened. Ezután emeld fel kedvenced farkát, és óvatosan helyezd be a hőmérőt körülbelül 2 centiméternyire a kutya végbelébe. Ha lehetséges, kérj meg egy másik személyt, hogy segítsen támasztani kedvencedet, hogy ne az üljön le. A hőmérséklet regisztrálása után óvatosan távolítsd el a hőmérőt.

A láz okai kutyáknál

Számtalan olyan körülmény van, amely miatt a kutya belázasodhat. A leggyakoribbak közül néhány:

Egyes esetekben a kutya lázának okát nem lehet könnyen meghatározni. Ezt ismeretlen eredetű láznak nevezik. Ilyen esetekben a lázat egy mögöttes immunrendszeri rendellenesség, rák vagy a csontvelővel kapcsolatos problémák okozhatják.

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy kutyád lázas

Ha jelentős változást észlelsz kutyád viselkedésében, az az első jele annak, hogy kedvenced nincs jól. Gondosan figyelned kell az ebet, és figyelembe kell venned tüneteit. Az alábbi szimptómák bármely kombinációja jó jele annak, hogy ellenőrizned kell kutyád hőmérsékletét.

A kutyák lázának leggyakoribb tünetei

  • Étvágytalanság
  • Reszketés
  • Zihálás
  • Vörös vagy üveges tekintetű szemek
  • Meleg fül és/vagy orr
  • Orrfolyás
  • Csökkent energia
  • Köhögés
  • Hányás

Hogyan csökkentheted kutyád lázát?

Ha kutyád láza 40,5 fok vagy magasabb, azonnal állatorvoshoz kell fordulnod.

Amennyiben kedvenced 39,5 fokos vagy magasabb lázat mutat, segíthetsz lehűteni a testét, ha átitatott ruhával vagy törölközővel hideg vizet kensz a mancsára és a fülére, valamint ventilátort működtetsz a közelében (de nem közvetlenül rá állítva). Ha kutyád testhőmérséklete 39,5 fok alá esik, hagyd abba a hűtést. Továbbra is figyeld, hogy megbizonyosodj arról, hogy a láz nem tér vissza.

Próbáld rávenni kedvencedet, hogy igyon egy kis vizet, hogy hidratált maradjon, de ne kényszerítsd ivásra!

Semmi esetre se adj kutyádnak emberi gyógyszert, például ibuprofént. Az ehhez hasonló gyógyszerek mérgezőek lehetnek az ebek számára, és lenyelés esetén halált vagy súlyos problémákat okozhatnak.

Ha kutyád a magas testhőmérsékleten kívül egyéb tüneteket is produkál, konzultálj állatorvossal a további teendőkről!

beteg a kutya beteg kutya betegség tünetei kutya betegség kutya betegségei kutya lázas láz lázas kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink