hirdetés

Amikor az eb folyton rázza a fejét: öröklött betegség vagy fülgyulladás is okozhatja

Buzgó Csilla

2021. szeptember 29

Az időnként jelentkező fejrázás teljesen normális jelenség a kutyák körében, viszont ha kórossá válik, mindenképpen fel kell keresni vele az állatorvost.

hirdetés

Nem mindegy, hogy a kutya erőből rázza a fejét, vagy akaratlanul ring a buksija ide-oda. Összeszedtük a lehetséges kiváltó okokat.

Helyi irritáló tényező

Mivel a kutyusoknak nincs fejlett kezük, mellyel ki tudják bányászni a fülükben rekedt objektumokat vagy folyadékokat, a fejrázáshoz folyamodnak azok eltávolítása végett. Néha elegendő, ha túl sok fülzsír halmozódik fel az állat fülében, az is annyira zavaró lehet számára, hogy mindenáron meg akar tőle szabadulni.

Séta, vagy a természetben, kertben töltött idő alatt növényi részek, termések (például toklász), bogarak, rovarok kerülhetnek az eb hallójáratába. Az ízeltlábúak általában csípésük, fullánkjaik, illetve az általuk kibocsátott irritáló anyagok miatt válnak nem szívesen látott vendégekké. Míg a toklász befúródik a fül bőrébe, gyulladást, rosszabb esetben másodlagos fertőzést is okozva ezáltal.

Kellemetlen elváltozások a fülön belül

A fülkagylóban kialakuló vérömleny (ez gyakran épp az erőteljes fejrázás miatt jön létre), érgyulladás, a hallójáratban növekvő polip, vagy allergiás dermatitisz (bőrgyulladás) mind folytonos fejrázásra késztetheti kedvencedet. Gyulladásos panaszok esetében látható kivörösödés jellemzi az adott területet, melyet az eb a tappancsaival is dörzsölget, hiszen szeretné csökkenteni a fájdalmat.

Élősködők, kórokozók jelenléte

A fülatkák és bolhák elszaporodása, kiváltképp a csípésük által okozott allergiás reakció szinte állandó viszketést okoz kedvenced fülében. A bakteriális és gombás fertőzések rendszerint bőrirritációval, fülfolyással és heveny gyulladással járnak. Gyakran szabad szemmel is látható az elváltozás. Előfordulhat azonban, hogy a fertőzés gócpontja mélyebben helyezkedik el, ezért csak a fejrázást, vakarózást veszed észre a kutyán.

Fejsérülés, idegi probléma, mérgezés

Egy fejet érintő trauma vagy fertőzés során a kutya belső füle is sérülhet, mely egyensúlyzavarokhoz, emiatt a fej rázogatásához, remegéséhez vezethet. A fejremegés idegrendszeri rendellenességből kifolyólag is létrejöhet, mely lehet öröklött, szerzett, vagy idiopátiás, azaz ismeretlen eredetű.

Az idegrendszerre ható méreganyagok, gyógyszerek túladagolása, véletlen elfogyasztása, vagy egyes, ebek számára toxikus ételek, például a csokoládé vagy a xylitol is okozhat remegéses panaszokat. Ilyenkor általában más tünetek is jelentkeznek, mint a hányás, hasmenés, a nyálkahártyák sápadttá válása, a nyáladzás vagy a furcsa járás.

A kutya fejrázásának kezelése

Mindenképpen szükséges kikérned az állatorvos tanácsát, mielőtt bármilyen otthoni praktikához folyamodnál, mert nem tudhatod, pontosan mi okozza a panaszokat. Persze a minél pontosabb diagnózis felállításához szükséges információkat otthon is lejegyzetelheted, akár fotókat is készíthetsz a problémás területről, hogy ezeket prezentálhasd az orvosnak a rendelőben.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei kutya betegségei kutya fülatka kutya rázza a fejét kutyák belső fül gyulladása toklász

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink