hirdetés

Furcsa kinövéseket látsz kutyád testén? Speciális daganat állhat a háttérben

Ferenczi Deborah

2022. február 21 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák leggyakoribb bőrbetegsége, illetve ráktípusa a hízósejtes daganat. Kialakulásának pontos okai a kutyák esetében egyelőre ismeretlenek az orvostudomány számára, pedig az esetek jelentős százalékában elhalálozással jár.

hirdetés

Ahhoz, hogy megértsük, mi okozza ezt a típusú daganatot, tisztában kell lenni azzal, hogy pontosan mit nevezünk hízósejtnek, azaz mastocitának. Ezek speciális fehérvérsejtek, amelyeknek többek között a különböző betegségekre, fertőzésekre adott megfelelő immunválaszban van szerepük. A mastociták a szervezet legtöbb szövetében jelen vannak, de jelentősebb mennyiségben a bőrben találhatóak. Emellett előfordulnak a nyálkahártyán (légutak, emésztőcsatorna), a kötőhártyán, az orr külső, illetve belső részén is. Feladataik közé tartozik az immunválaszon túl a sebek gyógyulási folyamatainak segítése, de ezek felelősek az allergiás folyamatok tüneteiért is.

A hízósejtes daganatok

Mikor a testet különböző fertőzések, betegségek vagy hasonlóan hatások érik, a hízósejtek feladata, hogy a hisztamin nevű anyagot termeljék. Ez „riasztja” az immunrendszert, ami ezáltal válaszreakciót ad. Annak ellenére, hogy a hisztamin elengedhetetlenül fontos a test normális működéséhez, túltermelődése komoly problémákat okozhat. Ezen káros következmények közé tartozik a hízósejtes daganat, ami a kötőszövetek legveszélyesebb ráktípusa.

Emlődaganat.

A mastocitoma tünetei kutyáknál

Az orvostudomány egyelőre még nincs tisztában azzal, hogy pontosan mi okozhatja ezt a betegséget. Pedig a daganatos megbetegedések körülbelül egyharmada bőrrák, aminek nem kevesebb, mint húsz százalékáért a hízósejtes daganatok felelősek. Azt érdemes tudni, hogy az állat életkorának előrehaladtával nő a rák kialakulásának esélye is. 8-9 éves kortól az ebek különösen veszélyeztetettek. A betegség legjellemzőbb tünete egy kinövés a bőr felszínén. A szemölcsszerű dudortól a fekélyes sebig tulajdonképpen bárhogy kinézhet. Az adott daganattípus leggyakrabban egymagában létezik, de előfordulhat, hogy több is kifejlődik egymás mellett, ezek a törzsön és a végtagokon, ritkábban a fejen és a nyaktájon jelentkeznek. Általában nem fájnak, ám folyamatosan növekednek. A duzzanat vagy a fekély pedig már komoly fájdalmat is okozhat, így érdemes minden esetben állatorvoshoz fordulni.

A rák elleni harc legfontosabb eszközei

Elsősorban az immunrendszer erősítése a legfontosabb. Így a helyes táplálkozás, illetve a vitaminpótlás elengedhetetlen ahhoz, hogy a kutya szervezete fel tudja venni a harcot a rák ellen. Azoknál a kis méretű, időben észlelt, első stádiumú daganatoknál, amelyeknél nincs bizonyíték a terjedésre, a műtét a legjobb megoldás, és általában nincs szükség kemoterápiára. Magasabb fokú daganatok esetén azonban áttétek nélkül is gyakran javasolt a műtét és a kemoterápia kombinációja. A sugárterápia egy másik lehetőség, ha a daganat nincs megfelelő helyen a műtéti eltávolításhoz, vagy nem lehet megfelelően elválasztani a környező szövetektől.

betegség tünetei bőrrák daganatos betegség hízósejtes daganat kutya betegségei kutya daganat rákos daganat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink