hirdetés

Beteg a kutyusod? Ezek a jelek utalhatnak rá, hogy haldoklik

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 17

A halál akkor a legmegrázóbb, ha nem vagyunk rá felkészülve, ha nem értelmezzük a jeleket, melyeket a kutyus küld. Amennyiben már tapasztalhatóak, fel kell rá készülni, hogy az elmúlás hamarosan bekövetkezik.

hirdetés

Rendkívül kevés információ áll rendelkezésünkre abban az esetben, ha a természetes halál témakörével kívánunk foglalkozni. Valószínűleg azért, mert napjainkra már gyakoribb az eutanázia folyamata, mint a természetes halálé a kutyák esetében. Ugyanakkor elengedhetetlenül fontos, hogy mindkettőről megfelelő tudással rendelkezzünk. 

A kutyán észrevehető fizikai tünetek jelentkeznek, mikor elkezd haldokolni.

A természetes halál ritka?

Minél fejlettebb a tudomány, annál kevesebb annak az esélye, hogy a kutyánk halálos beteg vagy éppen haldoklik, mi pedig észre sem vesszük. Mivel mindennél jobban szeretjük a kis jószágot, nem akarjuk, hogy szenvedjen, komoly fájdalmakkal küszködjön. Éppen ezért amikor már látható, hogy a kutyusnak nincs sok hátra a földi életéből, érdemes állatorvoshoz fordulni, aki képes megállapítani, hogy vajon tényleg jól értelmeztük-e a jeleket, vagy csupán betegeskedett kedvencünk. Nézzük, pontosan mik is ezek a jelek, amelyek megmutathatják a halál közeledtét!

A jelek, melyek a haldoklásra utalnak

A megérzésen túl számos fizikai tünet üzen számunkra. Ezek közé tartozik a koordináció elvesztése, a kóros étvágytalanság, a dehidratáció, a lelassult légzés, az eszméletvesztés. A kutya lelki életében is komoly változásokat észlelhetünk, előfordulhat, hogy kedvetlen és fáradékony lesz, olykor meglehetősen zavarodott állapot lehet rajta úrrá és jelentősen megváltozik a viselkedése. Árulkodó lehet az olykor semmibe meredő tekintet, illetve a rohamos mértékben meginduló fogyás és a szobatisztaság elhagyása. Amennyiben ezek közül egy-egy tünetet érzékelünk, az természetesen nem jelenti azt, hogy egészen biztosan haldoklás áll a háttérben. Ám ha a jelek együttesét tapasztaljuk, mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy valószínűleg már nincsen sok hátra kedvencünknek. 

Valószínűleg az eutanázia fájdalommentesebb,mint a természetes halál.

Természetes halál vagy eutanázia? 

Abban az esetben, ha a tünetek együttesét tapasztaljuk az állaton, és az orvos is megerősítette, hogy haldoklik a kutyánk, el kell gondolkodnunk azon, hogy a természetes halál vagy az eutanázia folyamatát válasszuk. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon melyik opció kíméletesebb az ebnek? Ezt a döntést minden gazdinak magának kell meghoznia. Ha nem igazán támogatjuk az eutanázia folyamatát, akkor meg kell várni azt, míg a kutyusnál beáll a természetes halál. Addig pedig mindent megtenni annak érdekében, hogy keveset szenvedjen. Ellenben ha attól félünk, hogy a folyamat fájdalmas lesz számára, akkor feltétlen ajánlott felkeresni az állatorvost és beszélni az eutanáziáról.

Vele érdemben tudunk értekezni a kutyus állapotáról és amennyiben az állatorvos úgy ítéli meg, hogy jól értelmeztük a jeleket, akkor a fájdalom minimalizálása érdekében ajánlott elaltatni kedvencünket. Kegyetlenségnek tűnhet egyesek szemében, mások viszont pont az eb szenvedésének elnyújtását nehezményezik. Igazságot tenni nem lehet.

B
árhogyan is döntünk, fogadjuk el, hogy eljött kutyusunk földi pályafutásának  vége. Készüljünk fel rá és értsük meg, hogy a halál bármennyire is szörnyű, a létezés elengedhetetlen része. 

(Képek: Getty Images Hungary)

beteg kutya halál kutya betegségei kutya eutanázia kutya halál feldolgozása kutya halála természetes halál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!