hirdetés

Meghalt Symba: ezekkel a sorokkal búcsúzik gazdája a legendás mentőkutyától

Szénási Szimonetta

2024. március 12 - Kép: Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat

A belga juhászt a világ egyik legjobb mentőkutyájaként tartották számon. Csapata oldalán jelentették be a halálhírét.

hirdetés
Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az egész ország gyászolja a világszerte ismert és elismert, kiváló mentőkutyát. A nemrégiben nyugalmazott Symba 14 évesen, kora és egészségügyi állapota következtében végső búcsút vett gazdájától és bajtársaitól, a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat tagjaitól. Az alábbi megható levéllel búcsúznak a nem mindennapi négylábútól, aki számos akciót vitt sikerre 10 évnyi szolgálata idején.
Kiskutyám! Drága Symba!
Eljött a pillanat amitől közel 14 éven át rettegtem, a perc amikor bevalljuk a mi kis utolsó titkunk….hogy egy időre elengedtük egymás kezét. Szépen, csendben, szeretetben, olyan méltóságteljesen, mint ahogyan élted az életed minden pillanatát. Olyan furcsa érzés, hogy nem a szomorúság kínozza a lelkemet, hanem a hiányod, az a hatalmas űr, amit itt hagytál. Tudod, mennyire hiányoznak az ölben cipelések, a hajnali ugatások, a pisilési akcióid az éjszaka közepén. Az illatod, a dörgölőzés, amiből tudtuk, hogy jól vagy…úgy hiányzik minden. Beírtad magad a mentőkutyák történelem könyvébe a tetteiddel, és a szívem utolsó dobbanásáig őrzök mindent, amit adtál. Volt részünk örömben, bánatban, sikerekben és kudarcokban. Formáltál és tanítottál, és miattad váltam azzá, aki vagyok. Együtt hegyeket mozgattunk meg, és Te lehoztad nekem a csillagokat. Megadtad azt, amire mások csak vágyakozva gondoltak. Olyan dolgokon mentünk keresztül együtt, amiről könyvet lehetne írni, és mindeközben a barátságunk, a szövetségünk megrendíthetetlen bástyaként vigyázott ránk. Egy-egy rezdülésből tudtuk, hogy mire gondol a másik felünk, így volt ez az utolsó napunkon is. Annyira szerettünk volna még itt tartani, de az önzőség határán táncolva ez nem lett volna méltó hozzád. Belém égett az utolsó pillanatunk, az utolsó lélegzeted, ahogy az ölemben elalszol….ott, ahol biztonságban érezted magad és azokkal, akik nagyon szerettek….vigyázz magadra Pampi… /B.L/
Symba elfáradt és a teste feladta a harcot az öregedéssel és a húgycsövét megtámadó daganattal szemben. Mindent megtettünk azért, hogy élvezhessük még a társaságát, de méltóság és az ésszerűség határát nem akartuk átlépni azért, hogy még 1-2 napot vele tölthessünk. Fájdalmak nélkül és szeretetben engedtük el. A családja, a csapata, a kutyabarátai, a „rajongói” is szívükben őrzik egy életen át Symba emlékét.
Arra kérünk, hogy szomorkodás helyett gondolj rá egy picit.

Mint az Index is beszámolt róla, Symba 2019-ben, egy komoly műtét, majd az azt követő rehabilitáció után teljesítette azt a nemzetközi mentőkutyás vizsgát, amellyel bekerült a világ öt legjobb, romkutatásból és területvizsgálatból is mestervizsgával rendelkező mentőkutyája közé.
Symba nyugdíjba vonulását követően gazdája, Balázs László mesélte el Az Én kutyámnak kettejük történetét. Amellett, hogy felidézte a kezdeteket, azt is elárulta, melyek voltak a keresőkutya legnagyobb sikerei az egy évtized alatt. Itt olvashatod el az interjút.
búcsú gyász halál keresőkutya kutya halála mentőkutya Symba

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink