hirdetés

Elhunyt a hős tűzoltósági kutya, aki több száz tűzeset felderítésében segédkezett

Szénási Szimonetta

2023. április 19 - Képek: Hero paws – Life AFTER service/Facebook; Lehoczki László; Országos Mentőszolgálat

A tűzoltóparancsnokság egy emberként gyászolja négylábú kollégáját, aki több száz tűzesetnél tett tanúbizonyságot bátorságáról.

hirdetés

Nagy szívfájdalommal adtak hírt a West Midlands-i tűzoltók arról, hogy szeretett bajtársuk, Kai tízéves korában, súlyos betegsége következtében a közelmúltban elhunyt. A kutya érdemei legendássá teszik a négylábút.

Létfontosságú szolgálat

A tíz esztendős belga malinois West Midlands Fire Service nyomozókutyájaként dolgozott gazdája, egyben kiképzője, Mat Dixon oldalán. A tehetséges jószág több száz tűzeset felderítésében segédkezett a tűzoltóknak. Mint kollégái fogalmaztak, Kai munkája létfontosságú volt a közösség számára.

Kai mentett kutya volt. Még kölyökként vette magához Dixon, majd speciális képzése után azonnal szolgálatba is állt. Az volt a feladata, hogy a tűz eloltása után átvizsgálja a helyszínt, és kiszimatolja, hogy használtak-e bármilyen gyúlékony anyagot, azaz fennáll-e a gyújtogatás lehetősége. A kutya egészen addig dolgozott, míg ez év januárjában nyugdíjazni kellett, miután hirtelen elveszítette a látását.

Szörnyű diagnózis

A látásvesztés okát kutatva szomorú eredményt mutattak a vizsgálatok: kiderült, hogy Kainak agydaganata volt, az okozta a tünetet.

Dixont lenyűgözte, hogy kutyája miként volt képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Ugyanis Kai rövid idő alatt megtanult vakon is boldogulni. Gazdája egészen az utolsó percig szeretettel és hatalmas odafigyeléssel gondozta kedvencét, aki végül az ölében fekve, farokcsóválva búcsúzott el végleg tőle és bajtársaitól.

Feledhetetlen hősök

Kai elvesztése megrázta kollégáit, akik valamennyien szerető szívvel és hatalmas elismeréssel emlékeznek a bátor, okos négylábúra. Emléküknek adózva említsünk most meg néhány hasonlóan nemes lelkű, önzetlen szolgálati kutyát, akik az életüket sem féltek kockáztatni, ha segítségnyújtásról volt szó.

Mancs, a magyarok büszkesége

Kezdjük a sort a híres magyar mentőkutyával, Manccsal, akinek a nevét a mai napig mindenki ismeri nemcsak hazánkban, de szerte a világban. Élete során több száz ember életét mentette meg, köztük saját gazdájáét, Lehoczki Lászlóét is. A németjuhász különleges képessége az volt, hogy még a víz alatt is képes volt megtalálni a keresett személyt. A napokban szobrot is emeltek neki Törökországban, ahol egy pusztító földrengés után sokakat hozott ki a romok alól.

Mancs gazdájával, Lehoczki Lászlóval. /Fotó: Lehoczki László

A világ gyászolja Proteót

Sajnálatos módon idén egy elementáris erejű földrengés ismét török földre szólította a mentőcsapatokat. A világ számos pontjáról siettek kutyás egységek, hogy segítsék az életmentést, köztük rengeteg magyar is. Mexikóból is voltak életmentők, akik súlyos veszteséget szenvedtek az egyik keresőakció során: egyik kiemelkedő tehetségű kutyájukat, Proteót maguk alá temette az elmozduló törmelék. A hősi halált halt kutyát egy világ gyászolta.

15 év szolgálat

Nemrég a magyar mentősök is fájdalmas hírt osztottak meg, miszerint a két állomáson is szolgáló mentős kutya, Preszton átkelt a szivárványhídon. A szintén mentett kölyköt valaki egyszerűen letette egy dobozban a Tatabányai Mentőállomás elé. Így került az életmentők közé a kutyus, akinek sorsa felől rövid úton döntöttek: az egyik mentőápoló, Bakó Ferenc befogadta a kis négylábút. Ezt követően 13 évig szolgált mint tiszteletbeli mentős kutya. Gazdája költözése miatt került Balatonfüredre, ahol további két éven keresztül, egészen élete végéig társa volt a helyi csapatnak.

Fotó: Országos Mentőszolgálat

Ez a néhány példa is bizonyítja, mekkora áldozatot képesek hozni négylábú társaink értünk, emberekért, amit nekünk nap mint nap kötelességünk meghálálni. Ezúton is köszönünk mindent!

agydaganat beteg kutya betegség búcsú daganat elhalálozás földrengés gyász halál keresőkutya kutya agydaganat kutya gyászolása Mancs mentőkutya mentőkutyák tűzoltó kutya tűzoltók tűzoltóság kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!