hirdetés

Mentett kutyából lett a tatabányai tűzoltók kedvence: Kefír a sziréna hangját is utánozni tudja

Szénási Szimonetta

2022. november 19 - Képek: Varga Mihály Sebestyén

Kefír mindössze 1,5 kilós csöppség volt, mikor mentett kutyaként gazdájához, Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagyhoz került. Azóta is különleges kapcsolatban áll a tűzoltószirénával.

hirdetés

A mentett kutyákat és gazdáikat többnyire igen különleges kapcsolat fűzi össze. Ennek magyarázata abban állhat, hogy ezek az állatok jórészt sanyarú körülmények közül kerülnek szerető otthonba, ami miatt családjuk az átlagosnál is többet dédelgeti őket, kárpótlásként a nehézségekért. Így van ez Kefírrel is, akit a 8. kerülteben találtak még apró kölyökkorában.

Fotó: Varga Mihály Sebestyén

Mókás fülű apróság

A tűzoltókutya nagy utat tett meg mostani szerető családjáig. Ideiglenes befogadója Budapesten, a 8. kerületben talált rá és testvéreire, innen gazdisodtak az árva jószágok. Kefír szó szerint kis kutya volt, amikor Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagy és felesége magukhoz vették.

Kefír amolyan „nemtudjukmileszbelőle”-kutya volt. Picike, olyan 1,5-2 kilogramm, mókás fülekkel és hatalmas mancsokkal. Utóbbi miatt riogattak is minket, hogy biztosan óriási jószág lesz belőle, de ez nem igazolódott be, felnőve középtermetű maradt.

– jellemezte kedvencét a tűzoltó.

Agár-jellem és krétai kopó-jegyek

Azt is megtudtuk Varga Mihály Sebestyéntől, hogy Kefírnek két testvére volt, akik szintén jó helyre kerültek, és akik merőben másképp néznek ki, mint az ő kutyusuk. Emiatt nehéz is megállapítani, milyen fajták keveredhetnek bennünk. Habitusa és elképesztő futótempója miatt felmerült gazdáiban az agár ős gondolata, míg a Google képkeresője szerint az eb leginkább egy krétai kopóra hajaz. Utóbbinak Mihályék szerint kicsi az esélye, de erről teljesen biztosat nem lehet állítani.

Fotó: Varga Mihály Sebestyén

A tűzoltóság kedvence

Kefír a gazdi foglalkozása miatt – Varga Mihály Sebestyén a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője – is szorosan kötődik a tűzoltósághoz, és néha megfordul a tatabányai kirendeltségen is. A lánglovagok ennek mindig nagyon örülnek, és szeretettel fogadják a négylábú kollégát.

Ha a helyzet megengedi, Kefír néha velem jön a munkahelyemre is. Nagyon jól érzi ott magát, és neki is mindig sikere van a kollégák körében. A tűzoltók amúgy is nagy állatbarátok, rengetegszer fordul elő, hogy bajbajutott jószágok mentésére sietnek. Sőt ha a helyzet úgy kívánja, ennél többet is megtesznek. Legutóbb például egy macska kölykedzett le nálunk, a szerelőaknában, és minden kiscica egy-egy munkatársamhoz került”

– meséli Mihály.

Különleges kapcsolat a tűzoltóautók szirénájával

A látogatások mellett Kefírt különleges kapcsolat fűzi a tűzoltószirénához: akárhányszor meghallja, azonnal vonyítani kezd, mintha utánozni akarná. Érdekesség, hogy csak és kizárólag a tűzoltókocsira reagál így, a mentő hangjára például a füle botját sem mozdítja.

– Nagyon érdekelt, mi állhat ennek a hátterében, így utánaolvastam a jelenségnek. Egyes kutatók úgy vélik, a vonyítással a többi kutya számára jelzi a közeledő veszélyt, míg mások szerint kommunikálni szeretne a hang hallatán – magyarázza a tűzoltó.

Fotó: Varga Mihály Sebestyén

Keresőkutya is lehetne

Mihály azt is elmondta, hogy társából akár keresőkutyát is nevelhetne, hiszen sok tűzoltó képzi ki kedvencét erre a célra. Meglátása szerint Kefír ehhez kicsit túl aktív, ám ha idővel úgy döntene, akkor lenne lehetősége felkészíteni erre a speciális feladatra.

Engedelmes jószág és kiváló társ

Amellett, hogy Kefír nagyon engedelmes négylábú, igen jó társa is gazdáinak, akik ezt annak is tulajdonítják, hogy fiatalon került hozzájuk az állat.

– Először bennünk is felmerült, hogy fajtatiszta kutyát vegyünk, ám végül mégis az örökbefogadás mellett döntöttünk – aminek végtelenül örülök, és erre buzdítok másokat is! Kefírből is iszonyú jó társ lett, és rengeteg hozzá hasonló kutya van még a menhelyeken, amik ráadásul igen nehéz helyzetben vannak, hiszen folyamatosan érkeznek hozzájuk az állatok, és a kiadások miatt sajnos egyre többen kénytelenek bezárni manapság – osztja meg tapasztalatait a tűzoltó főhadnagy.

állatok örökbefogadása ember és kutya kötődés keresőkutya kötődés kutya és ember kapcsolata kutya vonyítás mentett kutya örökbefogadás örökbefogadott kutya tűzoltó kutya tűzoltóság kutya vonyító kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink