hirdetés

Kerith, a kutya a tűzoltók lelkét ápolja: így segít feldolgozni a stresszt

Ferenczi Deborah

2022. október 11

Amikor valaki hivatásából adódóan mindennap kockáztatja másokért az életét, akkor bizony elkél számára a segítség, hogy megfelelően le tudja vezetni a stresszt.

hirdetés

A kaliforniai tűzoltóságon rádöbbentek arra, hogy mekkora segítség és stresszlevezetés egy terápiás kutya jelenléte. Ennek okán elkezdték alkalmazni Kerith-et, a válságkezelő terápiás kutyát.

Kerith a tűzvédelem szolgálatában

A tűzoltók beszámolója alapján Kerith elképesztő támogatást és megnyugvást képes számukra adni, még a legnehezebb pillanatokban is. A lassan hároméves, aranyszőrű retriever nap, mint nap találkozik a tűzoltókkal, méghozzá a reggeli eligazítások alatt és után. A bázison ő várja a vissza a hősöket, akik bár megfáradtak és kimerültek, mégis új erőre kapnak a kutyus önzetlen szeretetétől.

Kerith a kaliforniai tűzvész alatt is helytállt

A legnagyobb támaszt egyértelműen a kaliforniai tűzvész alatt adta. Elképesztő terheltség alatt dolgoztak, amely nagyon megviselte a tűzoltókat mind fizikai, mind mentális értelemben. Ezalatt Kerith minden egyes nap meglátogatta őket, és erőt nyújtott számukra a bevetés előtti percekben.

Olyan dolgokat kell csinálnunk, amelyek kitolják a határainkat – nyilatkozta John Aitchison, Marin megyei tűzoltó– Ezek az abnormális események nagyon kifárasztják az embereket. A kutya jelenléte tehát terápiás.”

Kerith eredetileg vakvezető kutya lenne, de végül átképezték terápiás kutyának. A számos vizsga után pedig sikeresen beállt a tűzoltók mellé. Azóta töretlen sikerrel végzi a feladatát a haza szolgálatában. Mindennapos feladatai közé tartozik, hogy kicsit kizökkentse a felelősségteljes munkából a tűzoltókat, és mosolyt csaljon az arcukra a legnagyobb borzalmak közepette is.

A tűzoltók úgy nyilatkoztak, hogy azért is óriási segítség Kerith, mert a kutya puszta jelenléte képes egy cseppnyi életet és normalitást hozni számukra a mindennapokba. Mivel ezek a hősök folyamatosan átlépik minden küldetéssel a saját határaikat is, így feltétlen szükséges egy biztos megnyugvás, melyet a kutya jelenléte hoz meg számukra.

(Képek: Getty Images Hungary)

golden retriever terápiás kutya terápiás kutya hatása tűzoltó kutya tűzoltóság kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink