hirdetés

Dalmata, a leghíresebb tűzoltókutya: a mai napig őrzik hősiességük emlékét

Buzgó Csilla

2021. április 6

Ki gondolta volna, hogy az egykori hintós kutyából egy nap a lánglovagok becses kabalaállata lesz? Ma már nemzeti tűzoltókutya-napot is tartanak a bátor dalmaták tiszteletére.

hirdetés

A dalmaták a 18. századi Angliában kezdték fogatos karrierjüket. Eleinte csupán státuszszimbólumként ügettek a hatalmas kerekek mellett, illetve rablótámadás esetén az őrség munkáját segítették. Hamarosan azonban annyira elterjedtek a szigetországban, hogy minden nemes ilyen gyönyörű, pettyes ebeket akart fiákere oldalára.

A fajta népszerűsége tovább nőtt, mikor a szintén lovas kocsikon közlekedő tűzoltóság is elkezdte alkalmazni ezeket a különleges ebeket nem csak a szigetországban, hanem Amerikában is.

Tökéletes tűzoltókutyák pöttyös kivitelben

A dalmata fizikai állóképessége, intelligenciája, és nem utolsó sorban a lovakhoz fűződő, génjeibe kódolt szoros kapcsolata tette ideális társsá őt a lánglovagok számára. A tűzoltók dalmatái kölyökkoruktól kezdve istállóban nevelkedtek, felnőve pedig őrizték annak lakóit.

A két négylábú faj a közös munka során is szorosan együttműködött. A lángokban álló épületek előtt várakozó lovak bizony gyakran ijedeztek, veszélyeztetve ezzel a tűzoltókocsi épségét és az akció sikeres kimenetelét. Ám ha a dalmaták mellettük maradtak, jelenlétükkel képesek voltak megnyugtatni a felzaklatott patásokat.

A kutyusok vészhelyzetben természetesen a tűzoltóknak is segítettek a mentésben, illetve a felderítésben.

New York-i tűzoltó és dalmatája 1935 körül

Az idők változnak, a dalmata örök

Bár a 19. századra modernizálódtak a tűzoltójárművek, a lovas kocsi szerepét felváltotta az autó, a dalmaták megőrizték kiemelt státuszukat a lánglovagok oldalán. Megújult munkaköri leírásuk az alábbi feladatokat tartalmazza:

  • társállatként való funkcionálás
  • a tűzoltóállomás őrzése, kártevőmentesítés
  • a tűzoltókocsi őrzése tűzesetekhez való kiszálláskor
  • a hivatalos kabalaállat szerepének betöltése

Ugyan ezek a feladatkörök nem tűnnek annyira kutyát próbálónak, a dalmaták szerepe a tűzoltók mentális egészségének megőrzésében ma is igen jelentős.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően a New York-i tűzoltóság Ladder 20 nevű állomása egy dalmatakölyköt kapott ajándékba néhány helyi kollégájuktól. A csöppséget stílszerűen Twentynek keresztelték (ez angolul húszat jelent), és a beszámolók alapján rengeteget segített a bátor tűzoltóknak feldolgozni a mentések során elszenvedett traumákat.

Twenty

Amikor Twenty 2016-ban elpusztult, hosszan gyászolták, és nyilvánosan mondtak neki köszönetet sokéves hűségéért.

Díjnyertes dalmata oktatja tűzvédelemre az ifjúságot

Az Amerikai Kennel Klub Kiváló Kutya-díjának 2019-es nyertese, Molly a Keep Kids Fire Safe Foundation kabalaállata. Az alapítvány gyerekeket oktat tűzvédelemre Amerika-szerte, és Molly a prezentációk alatt természetesen nem csak ül gazdája, a szintén tűzoltó Dayna oldalán. Szórakoztató trükkök formájában mutatja be a kicsiknek, hogyan kell a tűzriasztót bekapcsolni, hogyan kússzanak a földön füsttel teli helyiségben, illetve ő forgatja az oktatások alatt használt könyvek lapjait is.

Molly

Molly nem csak élőben, Skype-on is edukálja a fiatalságot. Eddig 500 alkalommal szerepelt élő videohívásban 17 ezer gyereknek és 1800 felnőttnek szerezve ezzel feledhetetlen pillanatokat.

(Képek: Getty Images Hungary, Facebook – FDNY, Molly The Fire Dog)

dalmata dalmata tűzoltó tűzoltó kutya tűzoltóság kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink