hirdetés

Ismerd meg Gyufát, a katasztrófavédelem új tűzvizsgáló tanoncát!

László Enikő

2020. december 17

Gyufa a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mentőkutyás Szolgálatának új kiskutyája. A kölyök tűzvizsgáló eb lesz, a kiképzése már elkezdődött. Jelenleg ismerkedik a falkával és a rá váró feladatokkal.

hirdetés

A drótszőrű magyar vizsla kölyök, Gyufa a legújabb tanonca a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mentőkutyás Szolgálatának. A három hónapos Gyufa még szorgalmasan gyakorol, ismerkedik munkájával. Ígéretes tehetség, akiből hamarosan tűzvizsgáló kutya válhat.

Gyufa, az új tanonc. /Fotó: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A hozzá hasonló ebek akár egy csepp benzint is képesek kiszagolni az érintett területen, ezzel pedig hatalmas segítséget nyújtanak a tűzoltóknak. A lelkes kölyöknek van kitől tanulnia, hiszen Kabos, a szintén drótszőrű magyar vizsla is a Szolgálatnál dolgozik. Ő egy Szikra nevű vérbeli tehetség utódja, aki 2017-ben hunyt el.

Kabos és az újonc Gyufa, Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlóssal, a kutyás szolgálat vezetőjével. /Fotó: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságat kérdeztük, többek között arról, hogy milyen feladatokat lát el egy tűzvizsgáló kutya.

„A tűzvizsgáló kutyák feladata, hogy ha a Vizsgáló szándékosságra gyanakszik, a kutya ellenőrzi a helyszínt. Ha található ott égésgyorsító anyag, például benzin, akkor azt a szagforrást jelöli meg, ahol a legnagyobb a koncentráció. Így innen vesznek mintát a labor számára.”

Gyufa gyakorol. /Fotó: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hogyan választják ki a megfelelő kutyát?

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság speciális szolgálatainak egyik érdekessége a Mentőkutyás Szolgálat, csak az FKI keretein belül találunk ilyet. A hat fős szolgálat kutyavezetői hivatásos tűzoltók, kutyáik mentő vagy tűzvizsgáló kutyák. Többféle kutyafajtát is képeznek ezekre a kereső munkákra, például malinois, labrador retriever, border collie és drótszőrű magyar vizsla is található a csapatban.

Gyufa és a többiek. /Fotó: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A kutyákat lehetőség szerint már kölyökkortól nevelik későbbi feladatuk elvégzésére. 8 hetes kortól bejárnak a gazdáikkal dolgozni. Minden keresőkutya tanonctól elvárás, hogy jó idegrendszerű, jól motiválható és aktív legyen, emellett szeresse az embereket. A Szolgálatnál egy személykereső és egy tűzvizsgáló kutya benntartásos, a többiek gazdáikkal szolgálat végén hazatérnek.

Szolgálatra készen! /Fotó: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Mikor vonulnak nyugdíjba? Nyugdíj után mi lesz velük?

A kutyák általában 8-10 éves korukig vannak aktív állományban, utána a szolgálat keretein belül vagy egy kollégánál töltik nyugdíjas éveiket.

Gyufa kiképzése így zajlik jelenleg:

Gyufa ígéretes tehetség, kitűnő szimatával pedig nagymértékben elősegíti majd kétlábú kollégái munkáját. Sok sikert kívánunk neki és a csapat többi tagjának!

(Képek: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Gyufa híres kutyák katasztrófavédelem magyar vizsla tűzvizsgáló kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!