hirdetés

Tom Hanks híres filmes kutyatársát ezúttal egy magyar bordeauxi-dog alakítja a fiatalokkal forgatott sorozatban

Csupor Erik

2022. augusztus 12 - Képek: Getty Images Hungary

1989-ben jelent meg a mozikban az Egyik kopó, másik eb című film (angol címe: Turner & Hooch), amely egy csapásra világhírű lett, és azóta is rendkívül magas a nézettsége.

hirdetés

A népszerűség oka a jó sztori, Tom Hanks kiváló játéka és egy francia kutyafajta, a bordeaux-i dog, amiről addig még a kutyakedvelők közül is kevesen hallottak. Hogyan készült el ez az ikonikussá váló film, és mik voltak a nehézségek? …és hogyan került a 2021-ben megszülető folytatásba Mya, egy magyar kennelből származó kutya?

Az egyik Hootch-t alakító kutya 1989-ben.

Miért Bordeaux-i dog?

A forgatási munkák megkezdése előtt a film készítőinek dönteniük kellett, hogy melyik kutyafajta lesz majd a főszereplő Tom Hanks mellett. 50 különböző fajta egyedeit vizsgálták meg, és egy pár főből álló stáb értékelt, majd hozott döntést. A választás egy mahagónivörös színű, ősi múltú kutyafajtára, a bordeaux-i dogra esett, amiből a film készítésének idején összesen 2000 példány élt világszerte. Akkoriban a francián kívül, egyik nagy szövetség sem ismerte el önálló fajtaként. A filmben 4 különböző kutya játszotta Hooch szerepét, köztük Beasley, akit a jelenetek többségében láthatnak a nézők.

Saját magángép és az elázott anyósülés

Mivel a szerződtetett kutyák egyike sem viselte el a ketrecben utazást a repülők rakterében, a tulajdonosok kérésének megfelelően minden szerződésben szerepelt, hogy a film készítőinek kötelessége magánrepülőgépet biztosítani az utaztatásukhoz. Ebből nem várt módon több kalamajka is adódott, hiszen a nagytestű kutyákat nem tudták megfelelően, biztonsági övvel bekötni az ülésekbe. Egy alkalommal például a nagy turbulencia miatt éppen a főszereplő csúszkált tehetetlenül a magángép padlóján, amit követően az addigi pilóta visszalépett a további szállításoktól.

A készítőkre a masztiffokra és természetesen a bordeaux-i dogokra jellemző erős nyálképződés miatt is előre nem kalkulált meglepetések vártak. Azt a jelenetet, amiben Tom Hanks és Beasley a kocsiból figyelik a gyanúsítottat, több órán keresztül vették fel. Ez alatt az idő alatt Beasley nyála oly mértékben beterítette az anyósülést, hogy annak huzata gyakorlatilag felolvadt a nyáltenderben. A bérelt autó ülését a forgatást követően cserélni kellett.

Az alapszabályok:

Klikkerek használata a kutyák felkészítésében

A film kirobbanó sikerének egyik oka kétségtelenül a bordeaux-i dogok arcjátékának és mimikájának kiváló ábrázolása volt. A kutyás forgatások legnagyobb nehézsége általában az, hogy a kutyák tekintetükkel a gazdájukét keresik, akinek végig a kamera mögött kell állnia a megfelelő hatás eléréséhez. Az Egyik kopó, másik eb estében a forgatásokon résztvevő összes kutyát hónapokig képezték arra, hogy a klikker hangjára, az azt használó irányába nézzenek, és rá koncentráljanak. Egy-egy jelenet felvétele előtt Tom Hanks a klikker segítségével irányította magára a kutyák figyelmét.

Emellett, saját bevallása szerint, hosszú heteken át napi rendszerességgel látogatta meg Beasleyt, akit sétálni vitt és játszott vele. Mindezt természetesen annak érdekében tette, hogy a kutya ismerősként kezelje és megismerje őt a forgatások során. Egy későbbi interjúban Tom Hanks élete egyik legnehezebb forgatásaként nevezte meg a film felvételével töltött időszakot.

Beasley nem szerette a sört

Beasleyt gazdája és trénere egy dologra nem tudta rávenni semmilyen körülmények között és soha: felbontani hajlandó volt a sörösdobozt, de a sört meginni nem. Ezért a forgatócsoport, meglehetősen kreatív módon, sörösdobozokat preparált, amiket megtöltöttek csirkehúslevessel, így ezek a jelenetek is meglehetősen élethűre sikeredtek.

Az alábbi videóban látható a jelenet:

Ki „ölte meg” Hooch-t?

A film elkészítése során az alkotók két alternatív befejezés között vacilláltak és nem tudták eldönteni, melyikkel kerüljön a film a mozikba. Az egyikben Hooch szerencsés módon megmenekült, és felépült volna, a másikban pedig elvérzik a műtőasztalon, miután megmentette gazdáját. Mindenki, aki valaha megnézte a filmet tudja, hogy a film végül a második variációval zárul, ami két tényező miatt alakult így.

A film premierjét megelőző tesztvetítésen mindkét variáció bemutatására sor került két különböző közönségnek, amely során a Disney szakemberei mérték és figyelték a nézői reakciókat. Azt tapasztalták, hogy a második variáció, amelyikben Hooch egy hősies tettet követően meghal, de „időben” megérkezik az utódja, sokkal élénkebb érzelmi reakciókat vált ki a nézők között. Érdekes adalék, hogy pár évtizeddel később, egy BBC interjúban Tom Hanks bevallotta, hogy ő is az általunk ismert befejezés mellett érvelt erőteljesen, a film lezárását sokkal életszerűbbnek gondolva így.

Folytatás 2021-ben, magyar Myával!

Az 1989-es film olyan népszerűvé vált és akkora kasszasikert jelentett a Disney számára, hogy csak idő kérdése volt, mikor követi egy folytatás. Mindenki meglepetésére minderre 32 évet kellett a rajongóknak várnia, amikor egy 12 részes sorozat mutatta be Turner fiának, és hogy, hogy nem, bordeaux-i dog kutyájának kalandjait.

A kritikák igencsak megosztóak az új sorozattal kapcsolatban, ami azonban számunkra, magyar kutyarajongók számára érdekes lehet: a sorozatban szereplő 5 kutya közül az egyik egy magyar kennelhez tartozik. A magyar tulajdonost azért keresték meg a film készítői, mert egy olyan kutyát kerestek, aki markánsan magán hordozza a bordeaux-i dogok küllemi jegyeit, ugyanakkor kifejezetten jó munkaképességű és egyfajta „kutya kaszkadőrként” helyettesíteni, kiegészíteni tudja a munkára már kevésbé alkalmas amerikai „sztárokat”. A választás Myára, az alig több mint 1 éves szukára esett, aki a sorozat minden részében jelen van, ahol akadályokat kell átugrani, gyorsan futni, vagy vízben történő munkára kerül sor.

Sajnálatos következmények

Ami megtörtént a dalmatákkal a „101 kiskutyát” követően, valami hasonlót látnak a fajta rajongói a bordeaux-is dogokkal kapcsolatban ismét. Ez a fajta mára a legrövidebb élettartamú kutyafajták egyikévé vált (Beasley még megérte a 14 éves kort) és talán az sem véletlen, hogy a túlkereslet miatt 2021 után Amerikában a bordeaux-i dog kölykök átlagára elérte a 7500 dolláros szintet.

bordeaux-i dog Csupor Erik film híres kutya híres kutyák kutyás film

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!