hirdetés

Évekkel később is emlékeznek rá a dalmaták, hogy rosszul bántak velük: kinek való a 102. kiskutya?

Csupor Erik

2022. június 14 - Képek: Getty Images Hungary

Az 1980-as évek közepén jelent meg a mozikban a Walt Disney 60-as évekbeli klasszikusa, a 101 kiskutya felújított változata. A film hatására a dalmaták népszerűsége rekord szinteket döngetett, s a fajtát nem ismerő, pusztán a küllem alapján döntést hozó nézők tízezrei döntöttek ilyen kiskutyák vásárlása mellett.

hirdetés

Minden újabb filmet, illetve a későbbiekben televíziós sorozatot követően a dalmaták utáni kereslet óriásira nőtt – ezzel párhuzamosan,
sajnos a menhelyekre leadott pöttyös ebek száma is. Mire a divathullám éppen lecsillapodott volna, megjelent egy újabb film, és az egész folyamat újrakezdődött. Ezt a fajta tagjai szempontjából nem túl pozitív történést azóta dalmata-szindrómának nevezi a kutyás szakirodalom, és nem sok jót lehet elmondani a jelenséggel kapcsolatban.

Nagyon erősen kötődnek a gazdihoz

A dalmaták személyiségével és karakterével kapcsolatban leggyakrabban elhangzó jelzők általában a szerethetőség, az energikusság, a magas fokú intelligencia és az átlagot meghaladó emberközpontúság. Nos, ezek a jelzők valóban leírják a dalmaták személyiségének legfontosabb jegyeit, amiből az is következik, hogy napjainkban ez a kutyafajta már egyfajta középtermetű társasági, illetve családi kutya szerepét tölti be. A dalmaták emellett rendkívül érzékenyek, a durva, vagy kemény bánásmódot nehezen viselik. Ráadásul, kiváló memóriájuk révén, a velük megesett méltánytalanságokra akár évekkel azok megtörténte után is emlékeznek. A megfelelően nevelt és szocializált dalmaták igen erősen kötődnek a gazdáikhoz és annak családjaihoz. Minden közösségi történésben részt kívánnak venni, lehetőség szerint a nap minden aktív órájában. Részben emiatt ez a fajta nem alkalmas arra, hogy hosszú időszakokra egyedül maradjon. A gazda gyakori hiánya határozottan destruktív viselkedésformák kialakulásához vezethet az esetükben.

Intelligens és együttműködő, de önfejűvé és makaccsá válhat

A dalmaták rendkívül intelligens kutyák és gyorsan tanulnak. Gazdáik általános vélekedése szerint a dalmatákra általában jellemző, hogy együttműködőek és szeretnek megfelelni a gazdák elvárásainak, gyorsan megtanulják a tőlük elvártakat. Mindez természetesen abban az esetben igaz, teszik hozzá, ha ez a tanítási folyamat szeretetteljes és játékos formában történik meg. Ez a fajta egyáltalán nem vevő és nem alkalmas a német típusú drillre, ha ilyet
tapasztal, makaccsá és önjáróvá válhat, ami alaposan feladhatja a leckét egy kevésbé hozzáértőnek. Emellett, egy sajnálatos tendencia, hogy napjaink dalmatáinak többsége esetében az ilyen típusú képzések rendre elmaradnak és a kutyaiskolákban is gyakoribb vendég egy fehér holló, mint egy fehér alapon pöttyös dalmata.

Örökmozgó atléta, akit hosszú élettel áldott meg a sors

Részben a kialakulása és a múltja, részben a felépítése miatt, a dalmata egy rendkívül aktív, óriási mozgásigényű kutyafajta. Ő a kutyavilág egyik atléta típusa, akinek állandóan szüksége van nagy sétákra és hosszú futásokra, játékra más kutyákkal. Ezek nélkül egy dalmata élete egész egyszerűen nem lehet sem boldog, sem teljes. A korábban említett divathullámok során éppen ez a tényező volt az, amit a Walt Disney filmek hatására e fajta mellett döntő, többségében tájékozatlan új gazdák igen nagy része nem tudott, vagy nem vett figyelembe. Ez az, ami miatt a dalmaták olyan nagy számban kötöttek ki menhelyeken, miután mozgásigényük megfelelő kezelése sokaknál megoldhatatlan problémává vált.

Egy megfelelő módon táplált és tartott dalmata szerencsére hosszú életűnek nevezhető, átlagos élettartamuk 12-13 év, nem ritkák azonban a 15 éves kort megérő egyedek sem. Egészségükkel kapcsolatban 3 dolgot kell mindenképpen megemlítenünk. Ezek közül az egyik, egy genetikai alapú húgykőképződési hajlam, ami komoly problémákhoz vezethet esetükben. Másrészt, hasonlóan más fehér alapszínű kutyákhoz (pl. bullterrier vagy argentin dog), a dalmaták hajlamosak a született süketségre, amit szűrésekkel még kölyökkorban ellenőrizni kell. Harmadrészt, a dalmaták az átlagnál hajlamosabbak a különböző típusú, elsősorban bőrt érintő allergiákra. A korábban említett filmek miatti tömegtenyésztés következtében pedig a diszplázia is mind nagyobb arányban jelenik meg ennél a fajtánál is.

Ki az, akinek ideális társ – ki az, aki ne ezt a fajtát válassza?

A dalmaták sikeres gazdái körében a megoldás kulcsa az aktív életmód, a sok szabadidő, a pozitív életszemlélet, a kedvesség és a barátságosság. Ha valaki rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, egy dalmata ideális társsá és odaadó kedvencé válhat számára. Ha azonban a preferenciák között inkább a csend, a nyugalom és a passzív életmód szerepel, vagy egy olyan gazdáról van szó, aki kemény kézzel szeretne egy őrző-védő kutyát tanítani és irányítani, nos, ebben az esetben nem a 102. kiskutya a legjobb választás.

Csupor Erik dalmata dalmata jelleme kutya menhely kutya személyisége kutyafajta kutyás film

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink