hirdetés

A 10 leggyorsabb kutyafajta: az első helyezett 73 km/h-val is képes futni!

Csupor Erik

2023. február 3 - Képek: Getty Images Hungary

Világszerte nagyon sok olyan kutyafajta létezik, amit kifejezetten a gyorsaságáért tenyésztettek ki és tartottak, többségében vadászati célokra. E sok kutyafajta közül azonban nem mindegyikkel kapcsolatban léteznek hitelesen mért sebesség adatok.

hirdetés

Ebben az összefoglalóban tekintsük át azt a 10 fajtát, akik esetében már sor került hitelesített sebesség mérésre, ezek dokumentálva lettek és ezek alapján a legyorsabbnak bizonyultak.

10. Német vizsla, weimari vizsla

E két nagytestű, Németországból származó vizslafajta termete ellenére meglepő sebességek elérésére képes, amit a források 55-56 km/h környékére tesznek. Ezeket a rámenős és kemény kutyákat kifejezetten vadászati célokra alakították ki és természetük miatt sokáig nagyvadak ellen is használták.

Weimari vizsla.

9. Orosz agár (borzoj)

Az orosz agarakat, vagy más néven borzojokat a 17. században kezdték el kialakítani kifejezetten azzal a céllal, hogy a hideg és szinte végtelen orosz pusztákon is hatékonyan lehessen vadászni velük. Egy 3-4 borzojból álló csapat egy farkassal szemben is hatékonyan használható volt. A mérések szerint átlagban 57-58 km/órás sebesség elérésére is képesek.

8. Dalmata

A 101 kiskutya nyomán sokan ismerik a fajtát, de kevesen tudják, hogy a dalmaták bizony komoly munka múlttal rendelkeznek, egykoron vadászatra nemesítették őket, majd történelmük során egy ideig kifejezetten kocsikísérő kutyaként használták a fajtát. Helyezésük tehát nem véletlen, hiszen hosszú lábaikon futva napi feladatuk volt a több tíz kilométeren át tartó ügetés és galoppozás a lovaskocsik mellett. A mérések szerint 59 km/óra elérésére is képesek.

A dalmaták rendkívül népszerűek lettek a 101 kiskutya filmek után, de sokuk került menhelyre, mivel nem olyanok a hétköznapokban, mint a mozivásznon.

7. Jack russell terrier

Talán a legnagyobb, nem várt meglepetés ezen a listán ez a kisméretű kutyafajta volt, olyannyira, hogy az adatokat több helyen és forrás alapján is ellenőriztük. Az egykoron vadászatra kialakított, nem túl hosszú lábú, mindösszesen 6-8 kilogramm súlyú jack russellek 58-60 km/órás sebesség elérésére is képesek, ami igencsak meglepő és megdöbbentő is egyben.

6. Whippet (kis angol agár)

Már a neve is azt jelzi, hogy ezek a kutyák villámgyorsak, hiszen a „whip” szó angolul ostort jelent, a fajta neve pedig azt, hogy olyan gyorsak, mint egy ostorcsapás. Senki sem ismeri pontos kialakítási körülményeiket, habár a találgatások szerint az olasz agaraknak, néhány terrierfajtának és talán a fáraókutyáknak lehetett komoly szerepe ebben. A mérések szerint 59-60 km/órás sebesség elérésére képesek.

5. Ibizai kopó

A Baleári szigetekről származó ibizai kopó amellett, hogy elképesztő testsúly-emelkedésekre és ugrási magasságokra képes – szeret például alacsonyabb épületek tetején sziesztázni, ahová könnyedén feljut –, rendkívül gyors is, a mérések szerint 60 km/órás sebesség elérésére is alkalmas. A források szerint e kutyafajta kialakításában is komoly szerepet játszottak az Európába kerülő fáraókutyák.

4. Afgán agár

Ez az Afganisztánból származó, ősi vadászkutya fajta, amit napjainkban az agarak közé sorolnak, általában két dolog miatt szokott a toplisták élére kerülni. Az egyik elképesztő makacsságuk és nyugati sztenderdek szerint értelmezett nevelhetetlenségük, másrészt pedig a gyorsaságuk miatt, hiszen akár 60-61 km/órás sebesség elérésére is képesek. Különleges szőrzetük és kinézetük miatt egyre népszerűbbek, habár tapasztalatlan kutyás mellé egyáltalán nem valók.

Afgán agár verseny közben.

3. Magyar vizsla

Ismét egy meglepetés, habár ebben az esetben nagyon pozitív, a magyar vizsla helyezése, amit szintén több helyen ellenőriztünk. Szinte minden elérhető forrás egyetértett abban, hogy ez a kutyafajta, amire mi, magyarok igazán büszkék lehetünk, akár a 62 km/órás sebességre is képesek teljes vágtában, amit több mérési eredmény igazol.

2. Saluki (perzsa agár)

Ha valaki látott már egy salukit futni, azonnal megérti, hogy miként kerülnek e lista második helyére: ezt a kutyát a sebességre szelektálták és az egész testfelépítése is erre van optimalizálva. Egykoron királyok versenyeztek vagyonokkal egy-egy saluki megszerzéséért és a mai napig vadászatra használják őket. Nem kevesebb, mint 68-70 km/óra elérésére képesek, ami azért nem semmi.

1. Angol agár

Számos agárfajta létezik világszerte, amelyek közül külön említést érdemel a magyar agár. Általános a konszenzus abban, hogy közülük a leggyorsabbak az angol agarak, akiket az angolok versenycélokra tenyésztettek generációkon át, hasonlóan az angol telivérekhez a lovak világában. Az angol agarak elvileg a gepárdok kezdősebességével is versenyképesek és képesek a 72-73 km/órás sebesség elérésére is, így ezen a toplistán ők az első helyezettek.

afgán agár angol agár borzoj Csupor Erik dalmata jack russell terrier kis angol agár leggyorsabb kutya leggyorsabb kutyafajták magyar vizsla német vizsla orosz agár perzsa agár saluki weimari vizsla whippet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!