hirdetés

Milyen gyorsan tud futni egy kutya? A meglepő eredeményt fajtánként is mutatjuk

Ferenczi Deborah

2022. május 4 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyosan láttál vagy legalábbis hallottál már olyan futóversenyekről, melyeket specifikusan kutyák számára rendeztek. Valójában melyek a leggyorsabb kutyafajták, és képesek-e lekörözni más állatokat vagy embereket?

hirdetés

Mivel sok különböző kutyafajta létezik, akik mind más képességekkel rendelkeznek, így nem lehet általánosítani a gyorsaságukat illetően. Ám azt tudjuk, hogy mi az a valaha feljegyzett maximális végsebesség, melyet egy kutya elért. Illetve azzal is tisztában lehetünk, hogy melyek a világ leggyorsabb kutyafajtái. Az alábbiakban azt is megvizsgáljuk, hogy milyen okból kifolyólag tudnak gyorsan futni az ebek, valamint szót ejtünk a kutyás futóversenyek történetéről is.

Melyek a leggyorsabb kutyafajták?

Ha kiváncsi vagy arra, hogy milyen gyorsan képes futni a kutyusod, érdemes lehet lemérni a sebességét egy stopperóra segítségével. Érdekes lehet megfigyelni, hogy közben teljesen megváltozik a testtartásuk és a mozgásuk is. Példának okáért a felálló fülű kutyák lenyomják azokat, hogy leküzdjék a légellenállást, a hosszúfülű kutyák pedig hátrébb tolják, hogy ne zavarja őket a látásukban. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyorsabb kutyafajtákat.

  • Jack russell terrierA jack russell terrier kis termete ellenére 48, de egyesek szerint akár 62 km/h-val is képes futni, ami a kistestű ebek között rekord.
  • Magyar agár: Az egyik leggyorsabb hazai fajta akár napi 50 km-t is lefut.
  • Magyar vizsla: Ez az örökmozgó vadászkutya sosem fárad el, imád rohangálni, akár 64 km/h-val is.
  • Afgán agár: Az afgán agár rendkívül gyors. Az akár 64 km/h-val is száguldozó, hosszú szőrű eb ősei már évezredekkel ezelőtt farkasokra vadásztak.
  • Perzsa agár: A saluki néven is emlegetett ősi fajta akár 67 km/h-val is képes nyargalni.
  • Angol agár: A szakértők szerint az angol agár a leggyorsabb kutyafajta a világon, ugyanis akár 72 km/h-s gyorsasággal is képes futni.

Más, energikus ebek is szeretik futással levezetni az energiájukat. Ilyen például a dalmata (59 km/h), a dobermann (51 km/h), a border collie (48 km/h) vagy az uszkár is (középméretű uszkárnál 48 km/h).

A leggyorsabb kutyafajták versenyeztetése

Sajnos nem sokat tudunk a kutyaversenyek történetéről, kivéve specifikusan az agarak versenyeztetéséről. Róluk azért készültek feljegyzések, mivel a leggyorsabb fajtaként tartják nyilván őket. Évezredeken keresztül az agarakat úgy tenyésztették, hogy zsákmányukat is képesek legyenek lehagyni a vadászat során. Átlagos végsebességük 72 km/h, ami több mint 32 km/h-val gyorsabb, mint a valaha feljegyzett leggyorsabb ember, Usain Bolt, aki 43,5 km/h sebességgel futott. Ezzel szemben a valaha feljegyzett leggyorsabb agár, név szerint Fanta 81,5 km/h-val száguldott. Az agárversenyek az 1990-es években érték el a legnagyobb népszerűségüket az Egyesült Államokban. Azóta a sport iránti érdeklődés folyamatosan csökkent. A versenyen részt vevő kutyák különböző távokat futnak. Futamokban versenyeznek, és általában naponta több futamot is indítanak. Ezen túl szintén népszerű tacskóverseny is, ami még mindig gyakori versenyszám a rövid lábú kutyusok számára, a sport az 1970-es években kezdődött Ausztráliában.

Az alábbi angol nyelvű videón látható Fanta futóversenye:

Miért ilyen gyorsak az agarak?

Testfelépítésük segíti őket ebben: nagy tüdejük és karcsú derekuk van. Az agár szíve másodpercenként ötször képes összehúzódni majd újra feltöltődni vérrel. Ez a látványos bravúr lehetővé teszi, hogy az oxigén olyan sebességgel jusson be az állat izmaiba, amely segít megőrizni a sebességét. Az agarak végsebességüket mindössze hat lépéssel képesek elérni, állórajttól számítva. A gepárd az egyetlen olyan állat, amely ilyen gyorsító erővel rendelkezik. A gepárddal ellentétben azonban az agár hosszútávon képes fenntartani ezt a sebességet. Míg a gepárdok csak körülbelül 200-300 méteren tartják a maximum 112 km/h tempót, addig az agarak akár 11 kilométeren keresztül is is képesek 32 km/h sebességgel futni. Ez azt jelenti, hogy egy hosszú verseny során az agár legyőzné a Föld leggyorsabb állatát, a gepárdot. Visszatérve Usain Bolt összehasonlításához, a 100 méteres verseny világrekordja 9,58 másodperc volt 36 km/órás sebességgel. Egy agár 5,33 másodperc alatt képes lenne ugyanazt a versenyt befejezni.

Az alábbi angol nyelvű videón egy gepárd és egy agár futását imitálják:

Ha nagyon gyors kutyust szeretnél, esetleg versenyekre is neveznél vele, érdemes az agarak tenyésztői között körülnézni. Ám az otthoni edzés nem elég a megfelelő eredményekhez, trénerre is szükségetek lesz. Arra azonban figyelj, hogy a kölyökkutyát – legyen bármilyen fajtájú – nem szabad túlzottan kifárasztani. A felnőtt, futni imádó ebeknél is neked kell tudnod, mi az a távolság, megerőltetés, amit már nem szabad vállalni kedvenced egészsége érdekében.

agár futás futóverseny kutya fut kutya futóverseny leggyorsabb kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink