hirdetés

Afganisztánból hazatért tűzszerész szervezte az első kutyás futóversenyt Magyarországon

Vermes Nikolett

2023. május 24 - Fotó: Hard Dog Race, Chripko Lili, Kispál Gábor

Hat láb, két szív, egy büszkeség – ezzel a szlogennel indított kutyás futóversenyt a magyar katona, aki azóta évente ezreket mozgat meg kedvencükkel együtt.

hirdetés

Senki se gondolta volna, hogy egy embert próbáló feladatból sikeres vállalkozás lesz. A legváratlanabb pillanatban született meg egy olyan futóverseny ötlete, ahol kutyával együtt teljesíthető a táv, majd néhány év múlva óriási siker lett belőle.

Robbanóanyagokat keresett kutyájával

Púza András a Magyar Honvédségnél szolgált kutyavezető tűzszerészként, Afganisztánban hét hónapot töltött NATO-misszióban egy nyári turnusban. Feladatai közé tartozott a gépjárművek tűzszerészeti átvizsgálása. Robbanóanyagot keresett és kamionokat vizsgált át kutyájával együtt, néha 35–38 fokos nyári hőségben. Vagyis a négylábú társával egyik kocsiról a másikra mászott, majd a fárasztó nap végén olyan abszurdnak érezte ezt a munkát, hogy megjegyezte egy kollégájának: ez egy akkora marhaság, hogy versenyt kéne rendezni belőle. Egy futóverseny kutyával, de az ötlet hamarosan kiment a fejéből.

A fegfontosabb, hogy kutya és gazdája együtt élvezze a versenyt /Fotó: Chipkó Lili

Hol van a kutyám?

A verseny gondolata két év múlva, egy akadályfutó-versenyen jutott eszébe újra.

„Teljesítettem a pályát, élveztem a versenyt, de a célnál azt kérdeztem magamtól: hol van a kutyám? Ez a két alkalom kellett ahhoz, hogy komolyan fontolóra vegyem a kutyás futóverseny megszervezését”

– emlékszik vissza András a 2014-es eseményre, amikor még a seregben volt, de már elkezdte a tervezést, sőt piackutatást is végzett a témában. Kiderült, hogy korábban nem rendeztek ugyanolyan eseményt, mint amilyet megálmodott, leginkább csak katonai jellegű próbákat tartottak a szolgálati kutyáknak. Viszont András a civileket akarta megszólítani, és a barátaival együtt szervezett egy mini tesztversenyt, majd 2016. október 1-én elstartolt az első mezőny. A többi már – ahogy mondani szokás – történelem.

Három kategória van

A verseny civileknek szól, viszont első látásra nehéznek tűnik. Ezzel a szervező határozott célja volt, hogy előre jelezze, ez egy kemény kihívás, amit nem lehet félvállról venni. Az indulók három versenyfajta közül választhatnak:

  • van örömfutás, ahol nincsenek mesterséges akadályok
  • kicsit nagyobb kihívás, de teljesíthető a hat kilométeres, tizenkét akadályból álló verseny
  • nagyobb falat a tizenkét kilométeres, huszonkét akadállyal nehezített verseny

Egyik versenyen sincs szintidő, akár le is lehet sétálni bármelyiket. Fontos, hogy minden esetben szem előtt tartják a kutyák igényeit. Ha egy állat nem tud, vagy nem akar teljesíteni egy feladatot, a gazdája kiválthatja egy gyakorlattal. Például ha a kutyának víziszonya van, és ezt látja a futó, akkor az ő felelőssége, hogy a feladat nehézségi szintjének megfelelő számú guggolást végezzen. Majd ezt követően – kikerülve az akadályt – folytassák a pályát.

Közösség alakult a versenyzőkből /Fotó: Chipkó Lili

Minden kutyafajtát várnak

„A versenyszabályzat előírja, hogy egy évnél fiatalabb kutyával nem lehet indulni. Felső korhatár nincsen, láttam már tízéves kutyát, amelyik gyorsan végigfutotta a versenyt, és olyat is, amelyik a gazdájával lesétálta a távot”

– magyarázza András, majd azonnal hozzáteszi, hogy fajta megkötés nincs. Tilos a kutya elé kerülni, a négylábú a versenyző előtt vagy mellett futhat és a tempót mindig a kutya diktálja. Ezen kívül minden nevezőt megkérnek, hogy alaposan mérjék fel a kutya állóképességét. Tehát a verseny nem a startvonalnál indul, hanem az állatorvosnál. Csak abban az esetben fogadják el a nevezést, ha az állatorvos mindent rendben talál a helyszínen is, és meggyőződhet róla, hogy az állat megfelelően szociális más kutyák társaságában. Ennek legfőbb oka, hogy a Hard Dog Race missziója felhívni a figyelmet a felelős állattartásra, miközben élményt nyújt a gazdáknak és kutyáknak.

A dobogó legfelső fokán Pintér András és Bársony /Fotó: Kispál Gábor

Az idei első verseny lement

A legutóbbi versenyt április 29-én tartották Piliscséven, ahol új pályát állítottak fel. Az akadályokat a természet adta, így volt néhány domb, de vizes rész nem. Miután a szervezők kifújják magukat, megkezdik a felkészülést következő rendezvényekre, köztük a csehországi és a lengyelországi futamokra.

felelős állattartás felelős gazdi felelős kutyatartás futóverseny kutya futóverseny kutyás rendezvény kutyával rendezvényen kutyaversenyek verseny

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink