hirdetés

8 különleges vadászkutya, aki nemcsak tehetséges, de remek társ is

László Enikő

2022. február 20 - Képek: Getty Images Hungary

A következőkben bemutatunk néhány vadászkutyát, akik amellett, hogy nagyszerűek munkájukban, kellő foglalkozás mellett remek családi kedvencek is.

hirdetés

Amennyiben vadászkutyát választasz társadul, fontos, hogy ügyelj igényeire. Ezek a kutyák jellemzően nagy energiaszinttel rendelkeznek, és nem szívesen ücsörögnek egész nap a kanapén. Nemcsak fizikális, de mentális szükségleteiket is ki kell elégíteni, fontos, hogy feladatokat kapjanak, hiszen csak így lesznek boldog, kiegyensúlyozott családtagok.

Hosszűszőrű weimari vizsla.

Magyar vizsla

A magyar vizsla a magyar kutyafajták egyik legkiválóbb vadásza. Rövid és drótszőrű változata külön fajtának számít, de karakterük hasonló. Legyen az apró-, nagy-, vagy vízivad, a vizslának egyik sem akadály. Emellett nagyszerű társ, családi kutya, egy igazi energiabomba. Órákon át képes szaladni, ezután pedig imád gazdájához bújni egy kis simogatásért. Állóképessége sokakat lenyűgöz, imád dolgozni, feladatokat kapni.

Drótszőrű magyar vizsla.

Német vizsla

Ez a mindenes vadászkutya szintén két változatban ismert. A rövidszőrű egyedek a legnépszerűbbek, de vannak drót-, szálkás-, illetve hosszúszőrű német vizslák is. A kültakarót leszámítva igen hasonlók. Nagyon energikus, nagy munkabírású ebek, akik igen tehetséges vadászok. Házi kedvencként is elterjedtek, a kutyás sportokban pedig remekelnek. Kitartó, fáradhatatlan négylábúak, akik számára rendkívül fontos, hogy kellőképpen le legyenek fárasztva testileg, szellemileg egyaránt.

Rövidszőrű német vizsla.

Beagle

A beagle szaglása igen kiemelkedő a kutyavilágban. Hajlamos mindig az orra után menni, a nyomkövetés a vérében van. Erre gazdájának különösen oda kell figyelni, mivel emiatt hajlamos lehet elkószálni, ha lehetősége adódik. Gyakran hallatja a hangját, a hasát pedig különösen szereti, így ezen tulajdonságok tudatában válaszd társadnak. Kedves, vidám és rendkívül szerethető jellem, aki egy igazi ösztönlény.

Angol véreb

Az angol vérebet tartják a legjobb szimatú ebnek a kutyavilágban. Hosszú kilométereken keresztül képes követni akár több napos nyomokat is. Nemcsak különösen érzékeny szaglóreceptorai, hanem hosszú fülei és jellegzetes bőrlebenyei is segítik ebben. Érdekesség, hogy míg egy németjuhász agyában 150-220 millió idegsejt segítségével dolgozódik fel a szagminta, az angol vérebekél ez a szám 300 millió is lehet. A világ egyik legsikeresebbnek mondott nyomozókutyája, Nick Carter is egy angol véreb volt, aki több mint 650 bűnözőre bukkant csodás szimatának köszönhetően. Bár a kutya kinézete kissé búskomor hatást kelthet, az angol véreb egy kedves, nagy mozgásigényű, szelíd társ. Ha szagot fog, semmi sem állhat útjába.

Labrador retriever

Bár manapság sokszor személyi segítőkutyaként látható, a labrador eredetileg vadászkutya. Nem mellesleg a világ egyik legnépszerűbb házi kedvence. Szeret gazdája kedvében járni, és imádja, ha feladatot kap. Intelligens, tanulékony és barátságos kutya. Eredetileg arra használták, hogy az elejtett vízi madarakat, halászhálókat a vadászhoz vigye. Innen ered vízimádata és az apport iránti nagy lelkesedése.

Magyar agár

Ez a fajta nagyon értelmes, intelligens, elegáns társ. Kiegyensúlyozott természet, így családi kedvencként is megállja a helyét. A magyar agár kitartó jellem, aminek az agárversenyeken nagy hasznát veszi. Az agarakra jellemzően neki is nagy a mozgásigénye, fontos a napi rendszeres lefárasztása, de azután sokat pihen.

Ír szetter

Elegáns, kifinomult megjelenése ellenére az ír szetter nagy mozgásigényű, tehetséges vadászkutya. Amint kilép a természetbe, életre kelnek ösztönei. Nem díszkutya, sok foglalkozást igényel, fontos, hogy kellőképpen le legyen fárasztva. Ha ezt gazdája biztosítja, egy szerető, kedves társat kap.

Weimari vizsla

A weimari vizslát sokan jellegzetes színéről ismerik fel. Ezen tulajdonsága miatt olykor ezüst kísértetként is emlegetik. Mindenes vadászkutya, aki képes a vadat felkutatni, követni, jelezni és még apportírozni is. Kis- és nagyvadakra való vadászatokon egyaránt alkalmazzák, és számára az sem jelent problémát, ha a zsákmányt a vízből kell begyűjteni. Nagyon intelligens, ragaszkodó és energikus társ. Olyan családba való, ahol ügyelnek nagy energiaszintjére, és rendszeresen biztosítják számára mentális és fizikai lefárasztást egyaránt.

angol véreb beagle ír szetter labrador retriever magyar agár magyar vizsla német vizsla szetter vadászkutya vadászkutya fajták vadászkutyák vizsla weimari vizsla

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink