hirdetés

Hannoveri véreb fajtaleírás- A rendíthetetlen nyomkövető

Molnár Enikő

2023. május 8 - Képek: Getty Images Hungary

A hannoveri véreb első ránézésre is határozottnak és rátermettnek tűnik, aki nem riad meg semmitől, és jól veszi az akadályokat. Ez teljes mértékben igaz, de ennél sokkal több minden rejlik ezekben a kutyákban.

hirdetés

Ez a közepes termetű, zord tekintetű kutya, az angol vérebhez hasonlóan kiváló szaglással rendelkezik, nyugodt, mégis meglehetősen független, így leginkább vadászok hű társa. Állítólag már egyetlen vércsepp is elegendő a hannoveri véreb számára ahhoz, hogy hosszasan kövesse a kiszagolt prédát.

Hannoveri véreb kölyök

Eredete

A hannoveri véreb története egészen a középkorig visszavezethető, ekkor még őseik, a Liam kopók voltak a vadászok segítségére. Ahogy megjelentek az első, kezdetleges lőfegyverek, a kutyák szaglása és állóképessége még nagyobb hangsúlyt kapott. A korai lőfegyverek nem a pontosságukról voltak híresek, így gyakran az okozott sérülés nem volt halálos. Ám a vadászok becsületkódexe nem engedte, hogy a vad szenvedjen, így még kiemelkedőbb szerepe volt a kutyák orrának, illetve kitartásának, hiszen a meglőtt állat akár kilométereken át tudott még menekülni sebesülten is.

Miért hannoveri?

Az 1800-as években a hannoveri vadászok is felfigyeltek a Liam kopók adottságaira, és saját igényeik szerint tovább tenyésztették őket. Az így „megalkotott” fajta nem sokban tért el az eredeti kutyáktól, a testalkatuk mára kevésbé robosztus, illetve a szaglásuk tökéletesítve lett. 1894-ben regisztrálták a fajta hivatalos tenyésztői klubját Verein Hirschmann e.V néven, azóta is ők felelősek a fajta megfelelő minőségű tenyésztéséért.

Fajtastandard

A hannoveri vérebek közepes, illetve nagy termetű kutyák, marmagasságuk 50-60 cm körüli, és általában 28-35 kg-ot nyomnak. Dús, rövid szőrük van, ami a vörös különböző árnyalataiban tetszeleg, vagy barna a hátán fekete csíkkal, néha pedig teljesen fekete. Orrtükre fekete vagy barna. Aránylag rövid lábuk és hosszú testük van. Erőteljes felépítésük, széles hátuk és mély, könyökig érő mellkasuk zömök megjelenést kölcsönöz nekik, de ez nem jelenti, hogy lomhák lennének. Hosszú, izmos nyakuk van, fejük viszonylag nagy, és koponyájuk enyhén domború. Emellett arcorri részük szögletes, orrhátuk egyenes, fogaik nagyok, ollós harapásúak, tehát alsó metszőfogak a felső metszőfogak belső felszínét súrolva záródnak. Szemük sötétbarna, füleik pedig nagyok, lekerekedik a végük, lelógnak. Farkuk hosszú, többnyire lefelé tartják, mancsaik pedig kerekdedek és zártak.

Jellem

Nyugodt, kiegyensúlyozott és hűséges kutyák, akik emellett bátrak és kitartóak. Alapvetően jó természetűek, jól szoktathatóak a gyerekekhez. Magas energiaszintjük miatt a békés együttélés érdekében érdemes napi szinten lemozgatni és mentálisan is elfárasztani őket.
Nagyon értelmes, tanulékony kutyák. Ahhoz, hogy az adott kutya tényleg a fent leírt jellemzőkkel rendelkezzen, oktatását korán el kell kezdeni, mert makacs és független típusok, ezért első kutyának nem feltétlenül ajánlják. Zsákmányszerzési ösztönük magas, ezért nehezen szoktatható más háziállatokhoz, de korai kiképzéssel ezt is féken lehet tartani. Annak ellenére, hogy nem házőrző kutyák, gyakran ugatnak.

Már kölyökként is komoly a tekintete

Ideális környezet

A hannoveri vérebek akkor érzik jól magukat, ha nagy terük van, és ki tudnak menni az udvarra, így leginkább kertkapcsolatos házban élőknek megfelelő fajta. Olyanoknak ajánlják, akik napi szinten tudnak vele foglalkozni, legalább egy fél-egy órás séta keretében, de a legjobb, ha játék és különböző feladatok is helyet kapnak a közös, aktív időtöltésben.
Hajlamosak arra, hogy a családból valakit kiválasszanak a nagybetűs GAZDÁNAK, de ennek ellenére nem zárkóznak el a család többi tagjától, nem lesznek velük szemben erőszakosak.

Ápolás

Rövid szőre miatt viszonylag könnyű az ápolása, az alapvető, kutyatartással járó feladatok mellett nem kell sok mindenre ügyelni. A lógó fülű kutyáknál érdemes gyakran ellenőrizni, hogy nincs-e szennyeződés, kártevő vagy akár toklász a fülében, mert ezek okoznak leginkább kellemetlenséget esetükben. Mint minden kutyánál, a körmök hosszúságára figyelni kell, illetve fontos a szájápolás is. Ollós harapásuk miatt is érdemes szemmel tartani, hogy minden rendben van-e az ínyükkel, illetve fogaikkal.

Gyakori egészségügyi problémák

Mivel ritka kutyák, nincsenek túltenyésztve, így viszonylag kevés fajtára jellemző egészségügyi probléma merülhet fel. Ennek ellenére hajlamosak lehetnek munkakutyákra, illetve vérebekre jellemző betegségekre. Lógó fülük miatt gyakori náluk a fülgyulladás, de ezt el lehet kerülni rendszeres ellenőrzéssel.
A hannoveri vérebek hajlamosak emésztőrendszeri problémákra (puffadás), illetve könnyen elhíznak, ezért a jó minőségű és megfelelő mennyiségű táp, valamint a rendszeres testmozgás nagyon fontos számukra.
Sajnos náluk is megjelenhet a csípőízületi diszplázia, mint a németjuhászoknál, illetve gyakori egészségügyi probléma a rák. Előbbi genetikai probléma, így nem tehetünk ellene semmit. Sajnos az utóbbit se tudjuk mindig elkerülni, de rendszeres állatorvosi vizsgálattal időben észre lehet venni.

fajtaleírás hannoveri véreb vadászkutya vadászkutya fajták vadászkutyák véreb

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!