hirdetés

4 tipp vadászkutyád erőszakmentes edzésére: senki nem sérül meg, és ő is elégedett lesz

Buzgó Csilla

2021. szeptember 17

Nem muszáj a “véres sportnak” hódolnod, ha olyan ebet veszel magad mellé, aki genetikailag kódolva van a vadak elejtésére. Állatbarát módon is kielégítheted ősi ösztöneiből fakadó igényeit.

hirdetés

Rendszeres testi és mentális edzésre nemcsak a munkakutyáknak, hanem minden fajtának szüksége van. Viszont azok, akik kifejezetten a megterhelő fizikai igénybevételre, a nyílt terepen való problémamegoldásra és az emberrel folytatott szoros együttműködésre tenyésztettek, még inkább igényelhetik a megfelelő mozgásformákat.

Ők a legnépszerűbb vadászkutya-fajták:

Ha közülük sikerült házikedvencet választanod, gratulálunk, igazán nemes vérvonalat tudhatsz magadénak. Azonban ezeknek a kutyusoknak speciális igényeik vannak a sportolás terén. Mutatjuk, hogyan biztosíthatod számukra a vadászat élményét erőszakmentesen.

Közös futás

Ez az úgynevezett win-win szituáció, amikor mindketten egyaránt profitáltok abból, amit csináltok. A vadászkutyák megszokták, hogy egy-egy munkanapjuk során rengeteget loholnak árkon-bokron át, csak hogy a zsákmány nyomára bukkanjanak. Tehát az alapszintű fittséget érdemes fenntartani, sőt, növelni az állat állóképességét a fokozatosan emelt távokkal és iramváltásokkal.

Ügyelj arra, hogy ne hirtelen dobd a mélyvízbe a kutyát, tehát első alkalommal ne vesd alá túl kemény edzésnek, mert ez nála is izommerevséget és sajgó végtagokat eredményezhet.

Kötélhúzás

Bármilyen kegyetlenül is hangzik, egy vérbeli vadászeb imádja rángatni, húzni, aztán pedig megszerezni a prédaállatot. Igazi mámoros pillanat ez számára, az élmény pedig fokozható, ha csipogó játéktárgyat használsz. Ma már nem csak erős kötelek elérhetőek erre a célra, bundás állatokat mímelő, sípoló plüssfigurák állnak kutyád rendelkezésére.

Akad azonban néhány szabály, amiket mindenképp érdemes betartani kötélhúzás során. Ha túlságosan eldurvul a játék, sőt, a kutya megpróbál megkapni, azonnal abba kell hagyni a játékot, és várni, amíg az állat lenyugszik.

Ezen kívül csak azt hagyd, hogy ő rángassa a kötelet, te ne hadonássz a tartókezeddel ide-oda, különben gerincsérülést okozhatsz a kutyának!

Szárazföldi és vízi apportírozás

Ez az a tevékenység, amit a vadászkutya-fajták sosem unnak meg. A felhasználható játékok tárháza szinte végtelen, csak azt kell megtalálnod, amit a te kedvenced legjobban szeret. Ez lehet a frizbi, a sípoló gumikacsa, a csörgős labda vagy akár egy motoros műnyúl, a lényeg, hogy a kutya jól lefárassza elméjét és testét is, miközben az általad eldobott tárgyért rohangál.

Jó időben, tehát addig, amíg a víz hőmérséklete nem csökken 10 fok alá, tavakban és lassú folyású patakokban is játszhattok ilyesmit, ha kedvenced gyakorlott úszó. Kutyaúszásra hazánkban is van lehetőség fedett uszodákban egész évben.

Célirányos edzés

Nem csak agarak számára elérhető a dog coursing, azaz az egyenes vonalon megrendezett agárverseny. Az ország különböző egyesületeinél hobbi szinten is edzheted kutyusodat jó társaságban, szakértők felügyelete alatt. A coursing során egy gép által, cikkcakkban vontatott műnyulat kell elkapniuk az ebeknek, és az nyer, akinek ez sikerül. Ideális sporttevékenység azon kutyusok számára, akikkel alig lehet bírni, mert mindennek utánaerednek, ami mozog.

(Képek: Getty Images Hungary)

agár beagle golden retriever kopó kutyás sport labrador retriever spániel tacskó vadászkutya vadászkutya edzés vadászkutya fajták vadászkutya kiképzés vizsla

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!