hirdetés

5 fontos érv, hogy már kölyökkorban vízhez szoktasd kutyádat: egészségesebb felnőtt válik belőle

Várhelyi Dóra

2021. június 8

Futni még ne vidd magaddal, a kemény padló sem megfelelő, lépcsőzni ne lépcsőzzön, de akkor hogyan fáraszd le kiskutyád? Ne aggódj, van megoldás!

hirdetés

Egy kölyköt lefárasztani igazán nagy kihívás. Mindezt pedig úgy kell tenni, hogy ne sérüljön. A tenyésztők, szakemberek azt javasolják, hogy míg a csontok fejlődnek, még ne tervezz több órás kirándulásokat. Figyeld, mennyit szaladgál a kutya és azt is, hogy ezt milyen talajon teszi.

A kölyökkori mozgatás módja kulcsfontosságú egy egészséges felnőtt kutyához

Amikor kölyök kerül a házhoz, – főleg ha közepes vagy nagytestű – az egyik legfontosabb dolog, hogy hogyan mozgatod. Ebben az időszakban a növésben lévő csontok, szalagok, ízületek könnyen eldeformálódhatnak. Ezért olyan gyakori, hogy 5-6 hónaposan ízületi gyulladással vagy csonthártya gyulladással kerül a kutya az állatorvoshoz. Az állandóan pörgő, mozgó, rohangáló energiabomba még nem rendelkezik megfelelő izomzattal, így a terhelés nagy részét az ízületek és a csontok cipelik. És itt a 22-es csapdája, ha lekorlátozod, akkor nem fejlődik az izom, és nem fárad el, ha hagyod, hogy rohanjon eszetlenül, akkor lehet, hogy állatorvosnál köttök ki. Akkor mi a megoldás?

Vidd el úszni a kiskutyád! Ha megvannak a kötelező védőoltásai, akkor bátran viheted tavakhoz, kutyastrandra. Rendszeres úszással nagyon rövid idő alatt épül olyan izomtömeg, amivel megvéded az esetleges sérülésektől, ortopéd problémáktól. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, mire figyelj, amikor vízhez szoktatod a kutyusod.

Hány hónapos kortól vihetem úszni a kutyám? Hangzik el a kérdés szinte minden nap a kutyauszodában. A válasz pedig mindenkit meglep: akár már 4-5 hetes kortól. Természetesen ilyen pici kutyához steril környezetet kell biztosítani, hogy ameddig nincsenek meg a védőoltásai, megvédd az esetleges fertőzésektől. Fontos még a víz hőfoka, mivel ők még könnyebben megfázhatnak. 28-30 fokos vizet kell biztosítani nekik, így a közeli bányató nem megfelelő ebben a korban. Ezt 10-12 hetes korukig kell betartani, de úszni már úszhatnak, természetesen kontrollált körülmények között.

1. Előzd meg a növekedésből adódó ortopéd problémákat

A kölyökkorban a mozgatás kulcsfontosságú. Ebben az időszakban még nem fejlődött ki megfelelően a csontozat, az izomzat, túl lazák lehetnek a szalagok. Így nem megfelelő mozgatással olyan problémák következhetnek be, amik kihatnak a kutya felnőttkori egészségére. Az úszás ebben az időszakban ezért kap kiemelt szerepet, mert ez az egyetlen mozgásforma, ahol tehermentes környezetben tudunk izmot építeni. Ennek azért van fontos szerepe, mert az izmok jelentős terhelést átvállalnak az éppen növekedésben lévő csontokról, kímélik, enyhítik az ízületek, szalagok terheltségét. Megelőzhető vele a növekedésből adódó csonthártya gyulladás, visszafordítható a hirtelen megnyúlásból adódó, kialakulóban lévő „franciás állás”, „medvetalp”. Helyes úsztatással növelhető a kutya mozgástartománya, ami későbbi mozgásánál nagyon fontos jelentőséggel bír. Emellett minden fontosabb izomcsoportot át tudunk mozgatni, ami semmilyen más mozgatásnál nem lehetséges.

2. Fáradt kölyök nem rosszalkodik

A legtöbb kölyök mozgásigénye hatalmas. Ha nem tudja kimozogni magát, nem fárad el eléggé, hajlamos az energiáit rosszalkodással levezetni. Sokszor halljuk: „fáradt kutya a jó kutya”. Fél óra intenzív úszással biztos lehetsz benne, hogy kiskutyád elfárad, mert ez hozzávetőlegesen olyan, mintha 2 óra intenzív szaladgálásban vett volna részt.

3. Egészséges alapok egy egészséges felnőtt kutyához

Az izomtömeg-növelés és a fárasztás mellett egyéb egészségügyi előnyökről is beszámolhatunk a rendszeresen úszó kutyák esetében. Csakúgy, mint az embereknél, a rendszeres úszás erősíti a szívet és a tüdőt, csökkenti a gyulladásos folyamatok kialakulásának lehetőségét, fokozza az anyagcserét, javítja a keringést. Ez mind együtt egy boldog és egészséges kölyköt jelent, tökéletes alapokkal a felnőttkor felé.

4. Stresszoldás, azaz mentális stabilitás kialakítása már kölyökkorban

A rendszeres úszás nemcsak a kutya fizikai egészségét szolgálja, hanem mentális közérzetére is jótékony hatással van. Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is szükségük van változatos mentális stimulációra. Ez kölyökkorban hatványozottan érvényes, hogy biztosítsd a megfelelő szocializációt, ingereket. Ezáltal kutyád minden helyzetben stabil és kiegyensúlyozott tud maradni. Az úszás, amellett hogy tökéletes energia-levezetés a kölyköknek, önbizalmat is ad nekik. Kutatások bizonyítják, hogy rengeteg pozitív hormon szabadul fel, és az úszás végén egyfajta eufórikus állapot lesz úrrá még a legfélősebb ebeken is.

5. Túlsúly kialakulásának megelőzése

Friss gazdiknak mindig nehézséget okoz, hogy vajon mennyit egyen a kölyök. Kölyökkorban a túlsúly nagyon cuki, de nagyon veszélyes lehet. Összehangolni az etetéseket és a jutalmazások során adott falatkák mennyiségét nem könnyű, így igen gyorsan szembesülhetsz azzal, hogy elhízott a kutyád. Rendszeresen úsztatott kölyköknél sokkal könnyebb tartani a súlykontrollt, kisebb az elhízás veszélye.

Várhegyi Dóri Kutyauszi – Dog Hotel

Várhelyi Dóri a Kutyauszi – Dog Hotel ügyvezető igazgatója, hidroterapeuta

Várhelyi Dóri 10 éve nyitotta meg az ország első kutyauszodáját Veresegyházon, ami 2019-ben Gödöllőre költözött és Kutyauszi – Dog Hotel néven már panzió, napközi és kiképzés is elérhető az uszoda mellett. Európa legnagyobb medencéjében (16m x 6m) várják a négylábúakat a hét minden napján. Az uszoda egyik fontos mottója, hogy: „Jobb a prevenció, mint a rehabilitáció!” Már egészen kölyökkortól ajánlják a tudatos mozgatást, etetést állattartást, és ehhez minden segítséget megadnak a gazdiknak.

25 éve foglalkozik kutyákkal, a munkája a hobbija, amit szenvedélyesen szeret. Magyar vizslákat tenyészt, a fajta elkötelezett híve. Szabadidejében autodidakta módon bújja az etológiával, kinológiával, kisállat dietetikával és ortopéd problémákkal foglalkozó szakirodalmakat.

 

Kutyauszi – Dog Hotel
2100 Gödöllő, Malomtó u. 2-6
www.kutyauszi.hu

(Képek: Getty Images Hungary)

kölyökkutya kutya a vízben kutya úszik kutya vízhez szoktatása kutyauszoda lefárasztás úszás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink