hirdetés

Hogyan nevelj cane corso kölyköt? Az engedelmességre és a szocializációra szoktatásban rejlik a titok

Ferenczi Deborah

2023. február 27 - Képek: Getty Images Hungary

Egy cane corso megfelelő nevelése komoly tapasztalatot és rengeteg munkát igényel. Noha ez a fajta rendkívül hűséges és szerető társ, sok szocializációs oktatásra lesz szüksége már fiatal korától kezdve, hiszen könnyedén túlzottan domináns kutyává válhat.

hirdetés

Russell Hartstein kutyakiképző és viselkedéskutató szerint a cane corso nem ajánlott tapasztalatlan kutyatulajdonosok számára, ugyanis domináns jellemüknek köszönhetően nehezen kezelhetőek. Szintén kiemelkedő szempont lehet, hogy a leendő tulajdonos erős és fitt legyen, hogy tudjon játszani és rendszeresen sportolni is a kutyával. Egy corso neveléséhez rengeteg idő és energia szükséges. Ez nemcsak a képzésre és a szocializációra, hanem a testmozgásra is vonatkozik. Így csak annak érdemes ilyen fajtát választania, aki ezeket képes az állat számára megadni.

Gyerekek mellé corso?

A corsók jól kijönnek a gyerekekkel és más háziállatokkal is abban az esetben, ha már kezdetben mellettük nevelkednek. Viszont méretük és hatalmas erejük folytán nem igazán jó döntés a fajta olyan háztartásba, ahol csecsemők vagy kistestű kutyák vannak. Az idősebb gyermekeket meg kell tanítani arra, hogy tisztelettel bánjanak a kutyával, és érdemes mindig felügyelni őket. Elengedhetetlen, hogy a család minden tagja kényelmesen és magabiztosan érezze magát az ilyen méretű ebek mellett, ezt mindenképpen vedd figyelembe a választás során. Amennyiben ezen fajta mellett döntesz, keress egy megbízható tenyésztőt, aki segít megtalálni azt a kölyköt, aki a legjobban illik az életmódodhoz.

A kezdeti összeszokás

A második héttől a 13 hétig terjedő életszakasz a tanulási időszak. A kutatások azt mutatják, hogy az ebben az időben elsajátított viselkedésmódok kihatnak a kölyökkutya egész életére. Nyolc hetes korára az eb készen áll arra, hogy elhagyja a mamáját és a testvérkéit, és új életet kezdjen a jövőbeli családjával. A kölyökkutyával való kapcsolat kialakítása attól a pillanattól kezdődik, amikor hazaviszed a tenyésztőtől. Természetes kötelék alakul ki, miközben tanítod, eteted és gondoskodsz a szükségleteiről, játszol vele és simogatod. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy meg tudjon benned bízni, így a későbbiekben engedelmeskedni is könnyebben fog.

Szocializáció

Ideális esetben a kölyökkutya tenyésztője körülbelül négy héttel azelőtt, hogy az eb hozzád került, megkezdi a szocializációt. A kritikus szocializációs időszak körülbelül a kutya 16 hetes koráig tart, ezért fontos, hogy kölyköt sok új emberrel, állattal, látnivalóval, hanggal és tapasztalattal ismertesd meg. A cél a rossz reakciók kiküszöbölése, amelyek nem megfelelő viselkedéshez vagy agresszióhoz vezethetnek. Ennek legjobb módja a rendszeres és ismételt szoktatás, miközben pozitív asszociációkat keltesz finomságokkal, dicsérettel és szórakozással.

Érdemes külön helyet kialakítani számára

Bár csábító lehet az opció, hogy veled aludjon, mégis a szakértők szerint ez nem a legjobb ötlet. Sokkal inkább ajánlják a külön kuckó kialakítását, hogy ezáltal az eb megtalálja a megfelelő helyét a háztartásban. Emellett érdemes egy csendes helyet biztosítani a kutya számára, ahol biztonságban érezheti magát. A kölykök olyanok, mint a gyerekek, túlzottan sok inger éri őket, és csendre van szükségük ahhoz, hogy feltöltődjenek.

Szobatisztaságra nevelés

A saját hely kialakítása fontos lehet a kutyák szobatisztaságra való nevelésében is. Amint hazaviszed a kiskutyát, mutasd meg neki az udvaron a kijelölt területet, ahol intézheti a dolgát. Adj neki finomságokat és dicsérd meg, amikor a megfelelő helyre megy üríteni.

Ápolás

Ezek a korai hetek arra is alkalmasak, hogy hozzászoktasd a kölyköt az ápoláshoz, ami segíthet abban, hogy a későbbi állatorvosi vagy kozmetikai látogatások sokkal gördülékenyebbek legyenek. Amellett, hogy korán elkezded az olyan rutinok kialakítását, mint a fürdés, fogmosás, azon is kell dolgozni, hogy hozzászoktasd ahhoz, hogy a későbbiekben gond nélkül ellenőrizhesd fülét, fogait és mancsát.

Engedelmesség

Mivel a cane corso intelligens és céltudatos fajta, az engedelmességre való nevelés nem kezdődhet túl korán. Az első dolgok, amiket meg kell tanítani a kutyusnak, azok a potenciálisan életmentő parancsok. Noha okosak, nem arról híresek, hogy szívesen szót fogadnak. Legyenek a gyakorlások rövidek, izgalmasak és szórakoztatók. Tanítsd engedelmességre, illetve a megfelelő viselkedést jutalmazd értékes finomságokkal és sok dicsérettel.

Pórázra szoktatás és kontroll

Miután lefektetted a szocializáció és az engedelmesség szilárd alapjait, illetve erős kötődést alakítottál ki a kölyökkutyáddal, a fejlődés következő szakaszában az engedelmességi készségek gyakorlására és megerősítésére kell összpontosítani, valamint az impulzuskontroll megtanítására. Ez jó alkalom arra is, hogy elkezdd pórázra szoktatni, és arra tanítsd, hogy séta közben ne rángasson. Bár a szocializáció 16 hetes kor körül bezárul, fontos, hogy a kölyköt folyamatosan tanítsd. Egy jólnevelt kutyának tartózkodónak és közömbösnek kell lennie az idegen emberekkel és kutyákkal szemben, ezért érdemes gyakran kapcsolatot teremteni a külvilággal.

A felnőtté válás

A corso körülbelül hat hónapos korára eléri a szexuális érettséget, és serdülőkorba lép, amely során elkezdheti próbára tenni határait, és megpróbálhat dominánsan érvényesülni. Ebben a szakaszban fontos lesz, hogy szigorú legyél a kölyökkel, és erősítsd meg ezeket a határokat, miközben folytatod az engedelmesség gyakorlását.

cane corso corso kölyökkutya nevelés szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink