hirdetés

Ezzel a fajtával keverik össze állandóan a cane corsót: te meg tudod különböztetni őket?

Csupor Erik

2022. augusztus 19 - Képek: Getty Images Hungary

Mi is a különbség vagy hasonlóság a cane corsók és a presa canariók, azaz kanári-szigeteki kutyák között? Cikkünkben mutatjuk!

hirdetés

Kinek érdemes a két fajta közül bármelyiket választania, és kinek nem? Ki, mire számíthat, ha e két csodálatos és tiszteletre méltó kutyafajtába szeretne bele és bármelyikükkel képzeli el a kutyás életét?

Hasonló, mégis eltérő múlt

Habár mindkét fajtát a molosszerek közé sorolja a modern kinológia, és valóban sok hasonlóságot mutatnak egymással, múltjuk és kialakulásuk eltérő. Ha a cane corso valódi múltjáról beszélünk, legelőször azt a gyakran előforduló hiedelmet érdemes elfelejtenünk, hogy ezek a kutyák az ókori római canis pugnax leszármazottai. Egyrészt erre az ég egy adta világon semmi bizonyíték nincs. Másrészt még a történészek között sincs egyetértés arról, hogy milyenek is voltak ezek az ókori kutyák, lásd korábbi írásunkat. Mostani tudásunk szerint a cane corsók a hagyományos dél-olasz parasztgazdaságok, a masseriák kutyái voltak, akiket egyaránt használtak nyájőrzésre, vadászatra és őrző-védő munkára.

Mint egy interjúban a szicíliai Mike Sottile – aki a cane corsók amerikai honosítója is egyben – elmondja, az 1930-as-1940-es években még előfordultak masztiffszerű, de félhosszú szőrű változatok is. Az 1950-es évekre a corsók szinte teljesen kipusztultak, regenerálásuk az 1970-es évektől indult. Napjainkra a cane corso a világ 21., Magyarországon pedig sajnos a 6. legnépszerűbb kutyafajtává vált.

Cane corso.

A presa canario ősei a Kanári-szigeteken alakultak ki, ahol a spanyol hódítók által behozott nagy testű, masztiff típusú kutyák, például alanók keveredhettek a helyi kutyapopulációval. Ott, ezeket a kutyákat a marhacsordák és területek őrzésére, no és, mivel arrafelé ennek nagy hagyománya volt, kutya-kutya elleni küzdelmekre használták. A fajta szinte teljesen eltűnt az 1940-es, 1950-es évekre. Felkarolása, újjáélesztése szintén az 1970-es években kezdődött el. Szerencséjükre, mind a mai napig nem váltak divatkutyákká és a kiállításokon sem olyan ismertek és népszerűek, mint a cane corsók.

Hasonló küllem

A két fajta testfelépítése alig tér el egymástól. Habár vannak különbségek, ezek egy gyakorlatlanabb szem számára nehezen felismerhetőek. A centimétereknek és a súlyadatoknak mindenki utána tud nézni egy egyszerű Google-kereséssel, ezért erre most nem térünk ki. Ami általában elmondható az az, hogy a presa canariók testfelépítése zömökebbnek és tömbszerűnek hat, habár mindkét fajta mozgása szemet gyönyörködtetően légies, ugyanakkor erőteljes. A presa canario 6, míg a cane corso 7 elismert színvariációban létezik, amelyek mindegyike enyhén eltér egymástól. A cane corso esetében a leggyakoribb szín a fekete, míg ez a presa esetében ritkaságnak számít, a presa minden színvariációja esetében kötelező a fekete maszk.

Presa canario.

Robbanékony izomgolyók

A legfontosabb és a legnagyobb érdeklődésre számot tartó kérdés, az a két fajta temperamentuma és használhatósága közötti különbség. Mindkét fajtával kapcsolatban elmondható, hogy alapjában véve nagy mozgásigényű, a tétlenséget nehezen viselő, feladatokra vágyó és azokat megoldani akaró kutyákról van szó. Rendkívül intelligensek, ugyanakkor a makacsság sem áll távol tőlük. Gyorsan tanulnak, ugyanakkor a tétlenséget is kreatívan használják fel, ami hatalmas testi erejük miatt romboló lehet a környezetükre nézve. Mindkét fajta kifejezetten családbarát, de, ha már a különbségeket keressük, a presa canario hajlamosabb az önálló cselekvésre és az ehhez szükséges döntések meghozatalára. Ezért hatékonyabbnak tekinthető nagy területek őrzésében. E cikk írója látott már olyan presa canario falkát, akik elképesztő hatékonysággal őriztek egy több mint 15 hektáros területet az oda betévedő vaddisznó kondákkal és aranysakálokkal szemben.

Presa canario.

A cane corso általában jobban kötődik a gazda személyéhez, sokkal inkább tekinthető egyfajta testőrkutyának, mint területőrzőnek. Általában elmondható, hogy mindkét fajta könnyen képezhető. Ugyanakkor esetükben fokozottan szükség van egy domináns emberi falkavezérre, akit feltétlenül elfogadnak, és aki megfelelően tudja irányítani őket.

Élettartam, egészség

Habár mindkét fajta reális élettartama 10-11 év környékére tehető, a gyorsan jött népszerűség sokkal több kárt okozott a cane corsók körében, mint a kevésbé ismert presa canario esetében. Akár a diszpláziáról, akár a gyomorcsavarodás esélyeiről, akár a daganatos megbetegedésekről beszélünk, ezek nagyobb gyakorisággal fordulnak elő a cane corsók esetében, ami egészen biztosan a túltenyésztettség és a szaporítók tömeges megjelenésének a negatív következménye.

Cane corso kölykeivel.

Őrzésre és védésre mindkét fajta kiváló választás

Mint a fentiekből kiderült, kisebb különbségeik ellenére a cane corso és a presa canario sok tekintetben hasonlítanak egymásra. Akár testi adottságaikat, akár temperamentumukat és munkaképességüket vesszük alapul. Ha valakinek van tapasztalata erős és nagy testű kutyákkal, és egy családbarát, ugyanakkor jó őrző-védő ösztönnel rendelkező kutyát szeretne magának, mindkét fajtával nyugodtan számolhat. Ha ezen belül, vagy mindezek mellett, inkább az erőteljesebb család- és gazdaközpontúság a fontos, inkább a cane corso tűnik ideális választásnak. Ha pedig egy terület hatékony őrzése, akkor a presa canario. A cane corso azoknak sem feltétlenül javasolt, akik nem kedvelik, ha egy kutya szabályosan csüng rajtuk és szellemként követi őket mindig és mindenhová. Erre ugyanis a corso igencsak hajlamos.

Mindenesetre, egyik fajta sem kezdők mellé és kezébe való. Korábbi tapasztalatok nélkül egyik fajta tartása sem javasolt, a divatból történő vásárlás pedig kerülendő (mint egyébként minden más kutyafajta esetében is). A cane corso fajtamentés telephelyén elképesztő történeteket hallottunk azokkal a kutyákkal kapcsolatban, akik egy rossz döntés miatt kerültek oda, és várnak nagyon régóta egy új gazdára, aki pontosan tudja mit várhat egy ilyen erőgéptől, és ezért mit kell cserébe adnia.

cane corso Csupor Erik Kanári-szigetek kanári-szigeteki kutya ritka fajta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink