hirdetés

Folyton izgatott és felugrál a kutya? Így változtathatsz rajta

Hangai Lilla

2024. április 26 - Képek: Getty Images Hungary

Mindannyian találkoztunk már izgatott, felugráló, körbe-körbe futkosó, csaholó kutyával. Ez a viselkedés azonban nem keverendő össze a boldogsággal; egyszerűen csak túlzott hevességről van szó, amit a kutya megpróbál fizikálisan levezetni. A következetes nevelés most is segítségedre lesz.

hirdetés

A nyugodt kutya a boldog kutya. A következő 6 lépéssel könnyedén segíthetsz kedvencednek eljutni az ideális nyugalmi állapotba, bármilyen izgatott is a kutya.

1.) Ne bátorítsd az izgatott viselkedést

Csábítónak tűnhet vitába szállni a kutyáddal, és csitítgatni, vagy éppen kiabálni vele, hogy nyugodjon meg, de ez sajnos semmi eredményre nem fog vezetni. A figyelem ebben az esetben csak tovább bátorítja majd a helytelen viselkedést, hisz tulajdonképpen megjutalmaztad az érdeklődéseddel. A megfelelő reakció ebben az esetben az, ha nem veszel tudomást a viselkedéséről. Ne érintsd meg, ne beszélj hozzá, ne vedd fel a szemkontaktust! Ha megpróbál felugrani, fordulj el tőle.

2.) Jutalmazd a nyugodt viselkedést

Amint a kutya megnyugszik, azonnal jutalmazd a viselkedését. Figyelemmel vagy akár jutalomfalattal is. Ez segít neki abban, hogy könnyen különbséget tudjon tenni a helyes és helytelen magatartás között. Jellemző ebben a folyamatban is, hogy mielőtt jobb lenne, mindig kicsit rosszabbra fordul a helyzet, de emiatt nem kell kétségbe esned. Várj türelmesen!

3.) Csodatevő a rendszeres séta és tréning

A felgyűlt energiatöbblet levezetésére a kutya agy egyetlen megoldást ismer, a mozgást. Ezért az egyik legjobb megelőzése a hiperaktív viselkedésnek a rengeteg séta és mozgás. Azonban érdemes ezt is tudatosan csinálni. Ha csak elengeded a kutyát a futtatóban vagy kiengeded az udvarra, had menjen, pont az ellenkezőjét fogod elérni.

A megfelelő mennyiségű és minőségű séta remekül utánozza a falka küldetését, amint vizet, élelmet és búvóhelyet kutatnak fel. Hazaérkezve pedig a békés otthonba, várja a jutalom: a víz, az élelem és a biztonságos kuckó. Így a hazaérkezést mindig a nyugalommal fogja összekötni kedvenced.

4.) Nevelés és játék korlátokkal

Nem csak a séta jelenthet megoldást a hiperaktív kutyáknál. Használd az irányított játékot arra, hogy levezessétek kedvenced energiáját. Lehet szó labdadobálásról, elrejtett jutalomfalatok megkereséséről vagy akár akadályugrásról is. A lényeg, hogy a kutya nem csak a testi energiáit vezeti le, hanem az agyát is használja.

Ebben az aktivitásban is központi szerepet töltesz be. Ha kutyád túl izgatottá válik, a játék véget ér. Ez egy nagyon enyhe, negatív megerősítés, ami remekül jelzi az ebednek, hogy mi az elvárt viselkedés.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

5.) Ha az orr nyugodt, a kutya is

Legjobb barátaink elsődleges szerve az orr, ezért remek megoldás lehet, ha lakásunkat nyugtató aromákkal illatosítjuk. Vanília vagy levendula illatú párologtató tökéletes lehet erre a célra. Mielőtt bevetnéd ezt a trükköt, mindenképpen konzultálj az állatorvossal, hogy ő mit ajánl és győződj meg róla, hogy kutyád nem allergiás ezekre az illatokra. Azt is vedd figyelembe, hogy a kutyák számára 1-2 csepp is elég a párologtatóba. Ami a te orrodnak kellemes, az lehet, hogy kedvenced számára már túl sok.

6.) Ellenőrizd a saját energiáidat is!

A hiperaktív viselkedés kezelésének alfája és ómegája a saját viselkedésed. Ha te nem vagy nyugodt, a kutyád sem tud az lenni. A kiabálás például egyetlen esetben elfogadható, ha kutyádat egy veszélyes helyzettől akarod megóvni.

Amikor a falka vadászni ment, a falkavezér nem engedhette meg magának, hogy hangos vonyítással jelezzen a tagoknak, különben elriasztja a prédát. A falkavezér az irányításhoz a testbeszédét használta. Ebből adódóan a kutyák ösztönszerűen érzik az apró mimikán és testbeszéden alapuló jelzéseket.

Ne add fel!

Néha kutyánk személyiségéből fakad a hiperaktivitása, néha a körülmények befolyásolják a viselkedését. A tartós változáshoz mindig idő kell, de ha következetes vagy, az itt leírt lépésekkel biztosan sikert fogsz elérni.

Ide kattintva azt is megtanulhatod, hogyan fejezd ki helyesen kedvenced felé a szeretetedet.

izgatott kutya játék jutalomfalattal kutya sétáltatása kutya szaglása nyugodt kutya tréning

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!