hirdetés

Nem minden kutya tud játszani! Így tanítsd meg, ha visszahúzódó, vagy szomorú előélete volt

László Enikő

2022. június 30

A legtöbb kutya imád játszani, labdázni, kergetőzni. De nem mindegyik! A játékosság egyes ebeknél fajtajegy, hiszen bizonyos kutyák (például pásztor- vagy vadászkutyák) gyakrabban kaphatók egy kis apportírozásra, mint mások.

hirdetés

Egyes kutyafajták, mint például a border collie vagy a magyar vizsla imádnak játszani és szinte kivétel nélkül mindig kaphatóak egy kis mókára. A kevésbé aktív fajták viszont nem feltétlenül akarnak állandóan egy labda után rohangálni. Emellett az sem biztos, hogy kedvenced minden játékot élvezhetőnek talál, sőt az is előfordulhat, hogy bizonyos tárgyaktól fél (például csörgő labda).

A játékszer fontossága

Ritkán van olyan kutya, aki nem szeret semmiféle játékot. Az viszont lehet, hogy még nem találkozott olyannal, ami felkelti a figyelmét. Érdemes kedvenceddel ellátogatni egy állatfelszereléseket áruló boltba, ahol kiválaszthatja a neki tetsző tárgyat. Lehet ez egy labda, rágócsont, plüssfigura vagy bármi, ami számára biztonságos és persze érdekli is. Így biztosan nem lesz ablakon kidobott pénz egy-egy ilyen vásárlás.

Egyedül nem móka

A kutyák társas lények, játszani is szívesebben szeretnek másokkal, mint egyedül. Persze előfordulhat, hogy magának dobálja a labdát vagy elkezdi rágni az erre való játékszerét, de sokkal jobban szórakozik, ha te is bekapcsolódsz a mókába. Ha felveszi a jellegzetes, játékra hívó testtartását, a meghajlást, azt szeretné, ha szórakoznátok kicsit. De te is kezdeményezhetsz, sokszor csak elég előkapni egy csipogós labdát és néhány másodpercen belül már ott is terem kedvenced, játékra készen.

Ha a kutya nem tud játszani

Előfordulhat, hogy egy szomorú múltú négylábú nem tudja, mi az a játék, hogyan kell csinálni, hiszen korábban nem volt erre lehetősége. Az is lehet, hogy túl félénk még és időre van szüksége ahhoz, hogy feloldódjon. A korai szocializáció hiánya gyakran indikátora annak, hogy az eb nem tudja, hogyan kell mókázni. Ezért érdemes lassan és apró lépésekben haladni.

A játék előtt kínáld fel kutyádnak a lehetőségeit, azaz mutasd meg neki, milyen játékok közül választhat. Érdemes többfélét beszerezni, mert minden ebnek egyéni preferenciái vannak. Van, aki a labdákért rajong, más a rágókákért, plüssökért, húzogatós játékokért.

Sok gazdának azonban nem feltétlen móka, amikor kutyája elszalad előle a labdával és nem adja oda neki. Ha a négylábú szereti a labdát, de nem tudja, hogyan kell apportírozni, meg lehet tanítani neki néhány lépésben. Így mindkettőtök számára szórakozás lehet a labdázás.

Jutalmazás és pozitív megerősítés

Ha kedvenced bármiféle érdeklődést tanúsít egy játék felé, jutalmazd meg! Gurítsd felé a labdát vagy húzd el orra előtt a játékot. Ha érdekli, újra mehet a finomság. A türelem és a pozitív megerősítés nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy az eb komfortosan érezze magát idegen tárgyak közelében, és érdeklődjön irántuk. Időbe telhet, de rá fog jönni, hogy ezek az eszközök rengeteg mókát rejtenek magukban. Rásegítésnek egy kis finomsággal, például xilitmentes mogyoróvajjal be is kenheted a játékot, így biztosan szívesen megközelíti.

Miért fontos a játék?

A kölyökkutyák már alomtársaikkal és anyjukkal is játszanak, de későbbi fejlődésükben is szükségük van erre. Fogaik növekedésével egyre többet szeretnek rágcsálni, amit jobb, ha egy erre a célra szánt eszközön bonyolítanak le, mint az asztal lábán.

A játék a felesleges energia levezetésére kitűnő mód. Emellett erősíti kettőtök kapcsolatát és persze élvezetes elfoglaltság is. Fontos, hogy a kutya ismerje a határokat, például ne harapja meg közben a kezedet és csak játékból védje kedvenc tárgyát. Ha elkéred tőle, oda kell adnia, ez a képzés és a tudás része.

(Képek: Getty Images Hungary)

apportírozás játék játék megtanítása kutya labda visszahozása kutya rágóka kutyajáték labda

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink