hirdetés

Egyszerű módszerrel tudod megelőzni ezeket a gyakori sérüléseket

Molnár Enikő

2024. április 20 - Képek: Az én kutyám; Getty Images Hungary

Egy kiadós labdajátékban a legtöbb kutya élvezettel és nagy lelkesedéssel vesz részt– ám néha egy kicsit túl nagy a lelkesedés, amiből sérülések következhetnek. Ezt viszont megelőzhetjük néhány kisebb-nagyobb változtatással.

hirdetés

Klasszikusnak mondható játék az apportírozás kevésbé formális változata, amit egy előző cikkünkben csak „hozd vissza” játéknak becéztünk. Míg ott elsősorban arról írtunk, hogy hogyan taníthatjuk meg kedvencünket erre a játékformára, most kitérünk a közkedvelt játék árnyoldalára: a sérülésekre. Félreértés ne essék, nem csak így sérülhet meg szeretett kutyánk. Bármilyen mozgással járó tevékenységnél történhetnek balesetek, ez benne van a pakliban. Nem is azt mondjuk, hogy úgy kell védeni kutyánkat, mintha porcelánból lenne. De ha valaki úgy érzi, hogy kutyája kicsit szeleburdi, nem igazán tudja kontrollálni a mozgását, vagy csak szeretne elővigyázatos lenni, akkor érdemes lehet változtatni a játék módján vagy az előkészületeken. Természetesen nemsokára részletesebben is kifejtjük, hogyan lehet megelőzni a sérüléseket.

Az ilyen gyönyörű ugrások utáni földre érkezés nem mindig szerencsés. /Kép: Az én kutyám

Hogyan sérülhet meg játék közben egy kutya?

Van, aki bele se gondol, de egy kutya könnyen megsérülhet játék közben (csakúgy, mint mi sportolás közben). Még egy olyan egyszerűnek tűnő szórakozás is potenciális veszélyeket rejthet, mint a labdázás. Ha pedig egy kicsit belegondolunk a mechanikájába, teljesen logikus. Ez egy intenzív játék, amiben minden mozdulat gyors és kirobbanó – a sprinttől kezdve az ugrásig. Ez egyfelől szuper, hiszen már néhány dobással jól átmozgathatjuk kedvencünket. De törekedni kell a biztonságra is, mert ugyan ezen okokból a sérülés veszélye is fennáll: az izomszakadástól kezdve a porckopásig bármi megtörténhet.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Hogyan lehet megelőzni a sérüléseket?

Szerencsére nem kell lemondani erről a kiváló játékról. Sőt, egy fiatal, ereje teljében lévő kutyánál még lehet, hogy nem is kell sok mindent változtatni a biztonságosabb szórakozás érdekében.

Bemelegítés, mobilitásgyakorlatok

Ahogyan nekünk sem biztonságos bemelegítés nélkül futni és ugrálni, úgy kutyánk izomzatának, ízületeinek és ínszalagjainak sem tesz jót, ha nulláról százra belevág egy intenzív mozgásformába. Természetesen a testfelépítésük és életmódjuk alkalmasabbá teszi őket erre a hirtelen tempóváltásra, de balesetek még így is történhetnek.

Bármilyen elővigyázatos is egy gazdi, balesetek bármikor történhetnek

Amikor elsétálunk a játék helyszínére, akkor kevésbé valószínű, hogy túl hirtelen lesz a váltás. Ám ha csak kimegyünk a kertbe labdázni, akkor érdemes lehet egy kicsit várni a játékkal. Hagyjuk szaglászni kedvencünket, vagy ha már nagyon várja a játékot, akkor csináljunk vele néhány bemelegítő gyakorlatot, amivel átmozgathatjuk a napközben alig használt izmokat. Nem kell semmi komplikáltra gondolni, néhány jól ismert engedelmességi gyakorlat elegendő lehet. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk néhány mobilitásgyakorlatot, ami kiválóan alkalmas lehet bemelegítéshez is.

Módosítsunk a játék szabályain

A bemelegítés mellett a játék szabályainak módosítása is segít megelőzni a sérüléseket. Ilyen változtatás lehet, hogy csak akkor engedjük kutyánkat a labda után, amikor már a földere ért. Így az ugrásból és a hirtelen irányváltoztatásokból adódó sérüléseket elkerülhetjük, mellette pedig egy kis impulzuskontrollt is gyakorol kedvencünk. Persze ez sem biztos, hogy minden kutyánál beválik – vannak ebek, akik csak akkor érdekeltek egy labdázásban vagy frizbizésben, ha mozgás közben kaphatják el. De érdemes lehet kipróbálni.

A kutyák néha hebrencsek, és könnyedén kárt okozhatnak magukban. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk néhány gyakori sérülést, illetve hogy hogyan érdemes kezelni őket.

apportírozás biztonság játék labdajáték módosítás sérülések

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink