hirdetés

Ezért imádják a kutyák a teniszlabdát

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 1 - Képek: Getty Images Hungary

Talán nincs is olyan kedvenc, aki ne őrülne meg a labda láttán. Utánajártunk, mi állhat a rajongásuk hátterében.

hirdetés

Minden gazdi számára ismert jelenség a kutyák teniszlabda-imádata. Szívesen játszanak vele, apportírozzák, akár rágcsálják vagy elássák a kertben. Egyszerű és szórakoztató játék, ami órákra képes lekötni az ebet. De vajon miért szeretik ennyire ezt a kis pattogó golyót? És valójában miért nem jó nekik? Lássuk!

Fajtától, nemtől és mérettől függetlenül szinte minden eb rajong a kis sárga labdáért

Ösztönös reakció

A legtöbb kutyában természetéből fakadóan erős a vadászösztön, így hatalmas öröm a számára, ha zsákmányt imitáló tárgyakat üldözhet. Egy pattogó, guruló teniszlabda tökéletesen utánoz egy menekülő prédát, kiszámíthatatlan mozgása pedig azonnal beindítja a kutya fantáziáját.

A játék és a mozgás öröme

Egy teniszlabdával mind a gazdinak, mind a kutyának könnyű játszani. Az ebek általában szívesen apportíroznak, a labda elkapása és visszahozása pedig bár egyszerű cselekvés, remek mentális és fizikai stimulációt nyújt a kedvencnek. Ideális módja a felgyülemlett energiák levezetésének, amelynek köszönhetően elkerülhetők az unalomból fakadó nemkívánatos viselkedések.

A labda színe is szerepet játszik

A teniszlabda rikító színe igen vonzó egy kutyának. Az általuk látható színspektrumban a labda nagyszerű kontrasztot nyújt a szabadtéri környezet természetes színeivel szemben. Ráadásul, ahogy egyre többet játszunk a kedvencünkkel, úgy nő az esélye annak is, hogy a színt egy idő után társítják a játékkal.

A teniszlabda szétrágása komoly veszélyekkel jár

Tanult viselkedés

Még ha a kutya kezdetben nem is lelkesedik annyira a teniszlabda iránt, idővel megtanulhatja, hogy a tárgy egyenlő a gazdival közös játékkal. Ezek a programok kiváló lehetőséget adnak az ebnek arra, hogy kedvenc emberével mélyebb kötődést alakítson ki. Ha látja, hogy az apportírozással örömet szerez a gazdinak, ezt újra és újra át akarja majd élni.

Erre figyelj!

Ha a kutyád a teniszlabda-rajongók táborát erősíti, érthető, ha a kedvében szeretnél járni, és beszerzel neki néhány darabot. Fontos azonban megjegyezni, hogy amennyiben az állat előszeretettel szét is rágja a labdát, soha ne hagyd őt felügyelet nélkül a játékkal. A nagyobb testű, erősebb harapású ebek ugyanis annyira szétmarcangolhatják az anyagát, hogy akár le is nyelhetnek belőle darabokat. Ez pedig emésztőrendszeri problémákhoz vezethet, súlyosabb esetben pedig – ha a kutya egy egészen nagy darabot nyelt le belőle – akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Arra is oda kell figyelned, hogy soha ne legyen a labda akkora, hogy azt a kutya le tudja nyelni. Nagy termetű kutyák esetében inkább válassz másik játékot!

A teniszlabda veszélyeiről ebben a cikkünkben bővebben is írtunk – hiába szereti a kutya, vedd az intelmeket fontolóra!

apportírozás játék játék a kutyával kutya teniszlabda vadászösztön

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!